НАМАГАРЧИО ЦЕЛУ НАЦИЈУ: Србија купује вакцину од компаније у којој је Kон саветник!

2
Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Србија и цео свет воде битку са пандемијом корона вируса, а чини се бар према званичним информацијама да је ситуација никада гора. На хиљаде заражених, на десетине умрлих сваки дан, пребукиране болнице и здравствени систем пред пуцањем. Једини спас је како је предочено јавности вакцина.

Недавно је америчка компанија Фајзер (Пфизер) прва објавила да има поуздану вакцину и да су дани у питању када ће бити започето са употребом широм света. Врло брзо су стигли и резултати још неких америчких и руских компанија које тврде да имају вакцину готово спремну за употребу и да су дани у питању пре него што се почне вакцинација светске популације.
Председник Србије Александра Вучић је брже боље по објави делотворности Фајзерове вакцине, победоносно објавио да је Србија договорила куповину 1.8 милиона доза исте, и да би први становници могли да је добију веч до краја 2020 године. Kако је више пута истицао, све одлуке везане за борбу против епидемије опаког вируса, Вућић доноси на основу препорука струке, оличене пре свега у члановима кризног штаба које је недавно одликовао највећим почастима.

Прва виолина критног штаба, епидемиолог Предраг Kон, сваког дана са малих екрана и друштвених мрежа од почетка пандемије шаље драматичне поруке грађанима о опасности која нам прети од короне, упозоравајући нас, попут покварене плоче да носимо маске и држимо дистанцу. Један је и од главних заговорника вакцине као ултимативног решења корона кризе коју је на основу личног искуства прогласио гором и од рата.

Занимљиво је да је први човек кризног штаба, сарадник компаније Фајзер на пољу проналаска и производње вакцина као и још неколико фармацеутских компанија. Овај податак стоји у његовој званичној биографији објављеној у књизи Знаменити Јевреји Србије у издању Јеврејске заједнице Србије.
Поставља се питање – дали онда постоји сукоб интереса приликом набавке Фајзерових вакцина, ако је први човек кризног штаба и један од саветника приликом избора вакцина истовремено и сарадник компаније од које ће Србија купити скоро два милиона доза за потребе својих грађана?

Овде се не ради ни о каквој економској утакмици, иако је чак и тамо кажњив сваки вид сукоба интереса који би неку компанију ставио у привилегован положај, већ ствар од јавног интереса и превасходно питање здравља и живота и смрти. Јер, после годину дана од како је подмукли вирус кренуо из Вухана да хара светом, и односи људске животе и који је медицина прогласила једном од највећих претњи у историји човечанства, са чим се и наша струка беспоговорно слаже, не можемо доћи у ситуацију да на такву велику одлуку као што је куповина вакцине утиче мишљење некога око кога постоји сукоб интереса.

НАМАГАРЧИО ЦЕЛУ НАЦИЈУ: Србија купује вакцину од компаније у којој је Kон саветник!

И држава и доктор Предраг Kон морају да објасне, како је у тако експресном року по објављивању података о успешности Фајзерове вакцине која још није добила коначну употребну дозволу држава најавила куповину велике количине првог произвођача који је обзнанио успех, а да је при том један члан стручног тима у потенцијалном сукобу интереса.

Ако се при том зна да је у само пар дана још једна америчка компанија објавила успешност њене вакцине у још већој мери, а да је и руска компанија објавила да је дани деле од делотворне вакцине, како је могуће да држава није исто тако експресно најавила куповину и тих вакцина или макар организовала јавну расправу комплетне стручне јавности, већ је брже боље себе везала за производ компаније Фајзер који ће чини се кренути да се употребљава код нас пре него што ће и у самој САД бити у употреби, ако је веровати Председнику Србије!
Дебакл вакцинације против свињског грипа

Подсетимо, епидемиолог Предраг Kон био је на челу Радне групе за борбу против епидемије и крајем 2009. године када је Србију и свет погодила епидемија свињског грипа. Доктор Kон је и тада био гласноговорник вакцинације као јединог решења. Предраг Kон поднео је оставку на ту функцију на последњем састанку групе одржаном крајем јануара, али она није прихваћена. Епидемиолог је то учинио јер се до тог тренутка против свињског грипа вакцинисало само 148.000 особа, уместо милион колико је он очекивао.

Читаву причу о набавци вакцине и самој вакцинацији пратиле су бројне контроверзе. Од тога да је изабрана Новартисова вакцина била најефтинија од три понуђене, до спорних ствари као што је раскид уговора када се видело да је вакцинација доживела дебакл и да Србији неће требати 3 милиона вакцина. Према неким проценама, буџет је оштећен за 340.853.400 динара.

Тада је под истрагом био тадашњи министар здравља Томица Милосављеви,ћ а доктор Kон један од оних који су саслушани.Тада је ухапшено четворо људи, на челу са директорком Института за Јавно здравље Светланом Вукајловић који су више месеци провели у истражном затвору. Иако је процес трајао 5 година, сви су ослобођени оптужби, а сама Вукајловићева је тврдила да је радила по одлуци Владе Србије и ушла у законом прописану процедуру набавке вакцине.

Многе ствари су отале неразјашњене од тада, од процеса набаке, до самих актера, а поставља се питање дали ће се деценију касније Србија суочити са истим проблемом и ући у још једну спорну набавку вакцине за спречавање пандемије корона вируса и да ли ће преовладавати интереси грађана на првом месту.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

newswire.rs2 Коментара

 1. БУДИМО ОДГОВОРНИ
  Не дозволимо принудну „вакцинацију“, тровање за ради нељудских интереса, чувајмо себе, породицу, децу изложених изопаченом насиљу у име „хуманизма“ противуставним законима који за циљ имају смањење броја људских становника Планете.
  „…Србије Александра Вучић је брже боље по објави делотворности Фајзерове вакцине, победоносно објавио да је Србија договорила куповину 1.8…“
  Која будала може поверовати да наметнути председник може бринути о здрављу нације када као млад човек није ни своје здравље сачувао и поред милијарди $ којима располаже, троши неограничено на лечење а другује и са „експертима“ Др. струке, др.кон, др. смрт, др.була сарајка … што га не излече ако су др.“зналци“?! а хоће о „здрављу“ нације одлучивати?!
  Која будала може веровати лажову кону који је 2009 тврдио да ће 2 милиона грађана Србије помрети од крмећег грипа ако се не вакцинише сво становништво. Србија купила
  3 милиона вакцина које је мало ко примио и наравно није умрло 2 милиона људи.
  Што је још црње и кварније, вакцина против свињског грипа није још направљена до данас, па се поставља питање какве је то „вакцине“ купио кон од нашег новца „нама“?
  Од 19 трудница које су тада примиле те „вакцине“ 12 је родило аутистичну децу. Аутизма у нашем народу није било док деца нису почела примати „вакцине“ јер да је било сада би било и одраслих аутистичних људи …
  У вакцине се убацују отрови који у додиру са другим отровима којима нас трују у ваздуху, води, храни… праве пандемију КАНЦЕРА који је у порасту 800% у задњих 20г. а и то им је мало хоће више, брже да нас на смрт побољевају.
  На све сплетке до детаља и подметачине тешко криминализоване СЗО нас је упозоравао за живота у протеклих 30 г. Др. Тодор Јовановић може те се уверити ако гледате његове интервју од којих се неки налазе на ЈуТјубу.
  Те „вакцине“ нек поделе партијцима у власти, сендвићарима, др. „струкама“, „тајкунима“, својим послушницама у ЈП и ЈУ, судијама, тужиоцима, гласачима, мртвим и живим … и њиховим ужим и ширим породицама, а од остатка нек одјебу.
  Када крчме и пљачкају буџет, на терет грађана Србије и потомства е, ту су фамилијаши
  први, па сада нека приме и вакцине ето грађани се одричу свог дела па нека приме и репете.
  Ово је најмасовнији геноцид у покушају у историји човечанства а то је кажњиво недело које никада не застарева, Бог нек им је у помоћи а и нама са њима

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.