Упутство за школе: Уз онлајн наставу и оцењивање на даљину

0

(Фото: pixabay. com)

Старији основци и средњошколци од понедељка прелазе на онлајн наставу, а Министарство просвете отклонило је дилеме како ће се ученици оцењивати.

Министарство је упутило допис свим школама у коме наводи да ће и оцењивање бити на даљину.

“Посебну пажњу треба посветити напредовању ученика у складу са принципима формативног оцењивања, о чему су школе добиле упутства у претходном периоду, а које је потребно примењивати и у овим околностима”, наводи се у допису директорима школа.




Наводе да наставници треба да инсистирају на битним садржајима, тј. на садржајима који су кључни за остваривање исхода обавезног предмета, изборног програма и слободне наставне активности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Оцене које су ученици добили у току непосредног образовно-васпитног рада од почетка ове школске године и подаци о напредовању ученика и оцене које ће ученици добити у периоду до завршетка првог полугодишта омогућиће извођење закључне оцене”, наводе из Министарства просвете.

Наставник има аутономију да планира оцењивање и да одлучује да ли се писмени задаци, планирани у наредном периоду, могу реализовати путем наставе на даљину.




Уколико то није могуће, писмене задатке могу реализовати и у другом полугодишту, али да се води рачуна о равномерном распореду у односу на друге писмене и контролне задатке.

Уколико је ученик незадовољан предлогом закључне оцене на крају полугодишта, може се за њега организовати одговарање у школи, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Ученик који нема потребан број оцена за утврђивање закључне оцене из оправданих разлога (болест, изолација) може остати неоцењен.

Тим ученицима, наводе у министарства, потребно је посебно планирати додатну подршку у другом полугодишту.

Прочитајте још:  Вучићев рај на земљи: Више од 1 000 Индијаца долази да ради у Србију ове године

[table id=1 /]




Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *