“Заев је незналица, да није било Југославије не би било Македоније”

1

Зоран Заев (Фото: Epa/MALTON DIBRA)

Изјава македонског премијера Зорана Заева да је бивша Југославија одвајала заједничку историју Македонаца и Бугара, увредљива је и шокантна.

То сматрају историчари Љубодраг Димић и Миливој Бешлин.

Заев је такође рекао да су Бугари у Македонији били “администратори, а не окупатори”.

Академик Димић каже да је посреди “срамна и незналачка” изјава, којом је показано “велико непоштовање према заједничком антифашистичком наслеђу”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Изјава је срамна јер да није било Југославије, не би било ни Македонаца у данашњем смислу. Само захваљујући Југославији и постоје Македонци. Иначе, би можда били Бугари, Грци итд. Заев је, пре свега, исказао велико непоштовање према сопственом народу”, кратко је прокоментарисао за Тањуг Димић.

Новосадски историчар Миливој Бешлин у изјави Заева види покушај класичном историјског ревизионизма.

“Говорити о окупационим трупама као ”администраторима” је историјски нетачно и представља груб фалсификат јер се тиме негира фашистички карактер окупације и агресије Бугарске на тадашњу Kраљевину Југославију”, оцењује Бешлин.

Поводом дела Заевљеве изјаве “да је Југославија раздвајала Бугаре и Македонце”, он каже да је управо супротно, захваљујући политици националне равноправности у другој, социјалистичкој Југославији, у пуној мери афирмисан македонски национални, државни и културни иденититет.

Бешлин указује да је македонска државност изборена захваљујући антифашистичком народноослободилачком покрету југословенских партизана, међу којима су, како каже, значајно место заузимали и македонски партизани.




“Та државност је записана и у Уставу Северне Македоније који се на њу позива. Државност Македоније је крајем Другог светског рата 1944. и 1945. у ствари конституисана као и државност других југословенских република. И захваљујући, у највећој мери, томе, данас постоји суверена држава Северна Македонија”, истакао је Бешлин и оценио да “доводити такву једну ствар у питање, значи најдиректније поткопати не само интегритет већ и суверенитет властите државе, Северне Македоније”.

Прочитајте још:  Струка најављује ново ванредно стање одмах после избора!

Упитан колико изјаве са одређеним политичким циљем претендују да” утичу” на утврђене историјске истине, Бешлин одговара да Зоран Заев “нити може да промени историју нити може да утиче на историјску интерпретацију”.

“Овом изјавом Заев не може написати нову историју друге половине 20. века, али је овом својом изјавом написао историју властитог премијерског мандата. До сада је то најмрачнија страница историје његовог премијерског мандата”, констатовао је Бешлин.

Он каже да га веома радује што су се македонски историчари, иначе делегирани од актуелне Владе С. Македоније у заједничку комисију са Бугарском, одмах огласили и оградили од ње, назвавши је “фалсификатом и историјским ревизионизмом”.


[table id=1 /]




Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Заев је незналица, да није било Југославије не би било Македоније”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *