Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

0

КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, али и фирме које су одлучиле да се дигитализију.

То су предузећа која су почела своју робу и услуге да продају путем интернета, а посебан „бум“ је доживела достава. То је рекао секретар Удржења за електронске комуникације и информационо друштво Привредне коморе Србије, Марјан Стојановић, истичући да таква врста трговине постаје уобичајена.

-Достава је прво кренула са храном, а затим се проширила и на производе из апотека, тржних центара, малих продавница до великих трговинских ланаца – казао је Стојановић. – Таква врста трговине узима замах и постаје наша свакодневница. Велики број младих који су радили у ресторанима нашло је запослење у достави.
Ипак, како истиче, сектор који се најбоље снашао у овој кризи јесте ИТ и то у свим областима. Те компаније успеле су да наставе пројекте које су започеле, али су добиле и нове.

-Наше ИТ компаније у свим областима су веома активне и праве нове производе, освајају нова тржишта, потписују нове уговоре – наглашава Стојановић. – То је област на коју смо поносни.

Говорећи о прилагођавању осталих грана привреде, он је ситуацију оценио као „шаренолику“, јер зависи од тога у којој мери су фирме прешле на онлајн трговину и да ли су тај облик продаје могле да понуде. Стојановић додаје да је захтев привреде да електронска трговина постане системски начин куповине и продаје и након ковид кризе.

-Велика предузећа су се боље снашла у условима кризе, јер су у својој понуди већ имали онлајн продају, али било је и оних који нису успели да испуне захтеве купаца због велике количине наруџбина – рекао је Стојановић. – Предузетници и мале компаније су тек током ковид кризе почели да прелазе на ову врсту трговине, што им је помогло да одрже пословање.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Новости.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.