Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

0

КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, али и фирме које су одлучиле да се дигитализију.

То су предузећа која су почела своју робу и услуге да продају путем интернета, а посебан „бум“ је доживела достава. То је рекао секретар Удржења за електронске комуникације и информационо друштво Привредне коморе Србије, Марјан Стојановић, истичући да таква врста трговине постаје уобичајена.

-Достава је прво кренула са храном, а затим се проширила и на производе из апотека, тржних центара, малих продавница до великих трговинских ланаца – казао је Стојановић. – Таква врста трговине узима замах и постаје наша свакодневница. Велики број младих који су радили у ресторанима нашло је запослење у достави.




Ипак, како истиче, сектор који се најбоље снашао у овој кризи јесте ИТ и то у свим областима. Те компаније успеле су да наставе пројекте које су започеле, али су добиле и нове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Наше ИТ компаније у свим областима су веома активне и праве нове производе, освајају нова тржишта, потписују нове уговоре – наглашава Стојановић. – То је област на коју смо поносни.

Говорећи о прилагођавању осталих грана привреде, он је ситуацију оценио као „шаренолику“, јер зависи од тога у којој мери су фирме прешле на онлајн трговину и да ли су тај облик продаје могле да понуде. Стојановић додаје да је захтев привреде да електронска трговина постане системски начин куповине и продаје и након ковид кризе.

-Велика предузећа су се боље снашла у условима кризе, јер су у својој понуди већ имали онлајн продају, али било је и оних који нису успели да испуне захтеве купаца због велике количине наруџбина – рекао је Стојановић. – Предузетници и мале компаније су тек током ковид кризе почели да прелазе на ову врсту трговине, што им је помогло да одрже пословање.

Прочитајте још:  Решење за фриленсере: Годишњи порез бар 270.000

[table id=1 /]



Новости.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *