РТС шаље извршитеље у десетине хиљада кућа да наплате дуговања за стару ТВ претплату

0

ДЕСЕТИНЕ хиљада старих дуговања грађана које су судови проследили на наплату јавним извршитељима односи се на неплаћене рачуне за ТВ претплату. Како је, за „Новости“, потврђено у РТС, укупна потраживања Јавног медијског сервиса по овом основу износе чак 52,9 милијарди динара, односно 448 милиона евра!

С обзиром на то да је, на пример, из државног буџета за РТС у 2019. години издвојено 2,1 милијарда динара, и да су сви њихови приходи – од маркетинга, ТВ таксе и из државне касе – у 2018. износили 11 милијарди, јасно је да би Јавни сервис скоро пет година могао да живи само од наплате ових дугова.

Извесно је да ће дужници ове износе, увећане за вишегодишњу затезну камату и трошкове, морати да плате, макар и принудно, јер Национална телевизија није одустала од потраживања.
– РТС није донео одлуку о отписивању дуговања за РТВ претплату. Просечно дуговањe по дужнику износи око 25.000 динара – поручују из националне телевизије.

Такође, подсећају да је Закон о радиодифузији, којим је била прописана обавеза плаћања РТВ претплате, важио све до 2014, када је донет Закон о јавним медијским сервисима. Он сада предвиђа плаћање таксе за јавни сервис, која се налази на рачунима за струју.

Првог јануара ове године, у складу са изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, судови су почели да уступају извршитељима на стотине хиљада извршних предмета старијих од три године. Последњег дана јуна, према речима председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, остало још око 460.000 случајева за прослеђивање, од којих 90 одсто у Београду. Милојевић ипак верује да неће сви они стићи дужницима на принудну наплату, јер и даље има непрегледаних фасцикли, некомплетних предмета, умрлих дужника, као и поверилаца који се нису благовремено определили да ли желе да им дуг наплати суд или извршитељ, па самим тим је њихово извршење обустављено.
Они које, ипак, чека наплата годинама неизмирених комуналних услуга, казни за паркинг или поменуте ТВ претплате, мораће да се припреме на повеће камате, јер су нека дуговања стара и по две и више деценија, па би некадашњи рачун од 3.000 или 5.000 динара могао да порасте на 30.000 или 50.000!

Пошто комунална потраживања застаревају за годину дана, да не би застарела, повериоци су сваке године подносили суду нов предлог за извршење. Неки су, ипак, сада одлучили да од принудног гоњења дужника одустану, па су ствар „елегантно“ решили тако што извршитељима нису платили предујам. Сами тим, ови су извршења обуставили. Према Милојевићевим речима, разговор да се одустане од наплате дугова малих износа вођен је нпр. са београдским „Инфостаном“ и „Паркинг сервисом“. Таквог договора са РТС, међутим, нема.
Адвокати најављују да ће дужници узвратити контратужбама, за кршење права на суђење у разумном року и за незаконито поступање, уз постављање одштетних захтева.

ПРЕДЛОГ ЗА ОТПИС МАЛИХ ДУГОВАЊА

ПРЕДСЕДНИК ВКС Драгомир Милојевић најавио је предлог да се стари дугови малих износа отпишу. Како је навео, према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру право на имовину није повређено уколико дуг не премашује 10 евра, а доста неплаћених комуналних дугова мање је од тог износа.
Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.