Како власт селектује забрану јавног окупљања: Славе не могу, али ЛГБТ фестивал “Мерлинка” може

0

(Фото: EPA/JJ GUILLEN)

Дванаести по реду Међународни фестивал квир филма “Мерлинка” отворен је данас, у Великој сали Дома омладине Београда.

Честитку поводом отварања фестивала упутила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

– Фестивал Мерлинка од самог оснивања даје допринос не само афирмисању осетљивих друштвених питања, већ и бољем позиционирању наше земље на међународном плану у области културе, као државе и друштва који негују демократске вредности и поштују слободно изражавање сваког грађанина – навела је Гојковић.




Она је указала и на то да је веома битно да се током пандемије одржавају културне манифестације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У време пандемије изазване корона вирусом, која је стопирала или одложила многе догађаје у читавом свету, врло је важно да културни живот Србије наставља да живи и кроз филмске манифестације које, попут фестивала Мерлинка, одликује разноврсност уметничког израза. Желим вам да наставите путем промовисања једнакости и повећања видљивости тема које на глобалном плану све више добијају на значају – истакла је министарка културе.

Директор фестивала, Предраг Аздејковић изјавио је да организовање Мерлинка фестивала у доба пандемије није било изазовно имајући у виду чињеницу да се фестивал већ сусретао са потешкоћама, и додао да га радује овогодишњи програм који обухвата највећи број филмова из Србије.

– За дванаест година постојања Мерлинка фестивал се суочавао са многим потешкоћама, од отказивања, померања и претњи до финансијских проблема, те нам организовање фестивала у доба короне није пало претерано тешко, јер је “Мерлинка” сваке године фестивал на рубу нервног слома! Радује чињеница да имамо богат програм и да нашим гледаоцима нудимо бег од короничне стварности кроз занимљиве приче ЛГБТ људи из свих крајева света. Највећа радост је да ове године имамо до сада највећи број домаћих филмова и надамо се да ће у будућности тај број само расти – навео је он.

Прочитајте још:  Данас је Блага Марија заштитница жена, ако у цркви запалите свећу можете тражити испуњење жеље

[table id=1 /]

Прочитајте још: 




Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *