УЖАСНА ЗВЕРСТВА ЗЛОЧИНАЧКЕ ОВК: Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими наређивали да Србе прже струјом и убијају их

0
УЧК (Фото: Јутјуб)

Терористи терористичке тзв. „Ослободилачке војске Косова „извршили су бројне акте насиља, малтретирања, отмица, притварања и убистава над стотинама цивила, Срба, Рома и Албанаца које су сматрали нелојалним, главни су наводи из потврђене оптужнице против тзв. „команданата“ терористичке тзв. „ОВК“ Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.

Свирепост

Већи део доказа, имена жртава, сведока и најважнијих чињеница у оптужници против ове четворице и даље је „закључано“, али се из докумената објављених на сајту Специјалног суда у Хагу јасно види свирепост и злочиначки потпис ОВК. Оптужница описује догађаје који покривају територију КиМ и север Албаније, укупно 30 локација, и период од марта 1998. до септембра 1999.
Судија за претходни поступак је у одлуци о потврђивању оптужнице закључио да су оптужбе против Тачија и осталих основане, те да доказни материјал који је поднело тужилаштво указује на то да су припадници ОВК хапсили, притварали, злостављали, мучили и убијали цивиле.

УЖАСНА ЗВЕРСТВА ЗЛОЧИНАЧКЕ ОВК: Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими наређивали да Србе прже струјом и убијају их
Колико донира Србија: За одбрану терориста из УЧК 20 милиона евра

– Овакав начин понашања сугерише кампању насиља и малтретирања која представља напад усмерен на цивиле који су сматрани противницима ОВК – наводи се, поред осталог, у одлуци судије која је објављена са редигованим деловима и има 236 стране.

Ломили кости, зубе

У оптужници су детаљно описани догађаји који су пратили притварања, а затим и мучења и убијања у 15 логора ОВК на КиМ и два на северу Албаније. Ови акти насиља и малтретирања рађени су организовано по утврђеном обрасцу, док су челници ОВК и оптужени лично изјавама и публикацијама стално позивали на насиље против противника, што, како се наводи у одлуци, указује на „оркестрирање насиља са врха“.

ОВК је био изузетно свиреп према српским, али и албанским цивилима, што открива и оптужница, у којој се, између осталог, описује како су их терористи тукли бејзбол палицама, пушкама и металним штанглама, мучили струјним ударом, ломили им кости и зубе, психолошки их злостављали, приморавали да се међусобно туку, али су их и ликвидирали.
Адвокат Тома Фила је објаснио да се оптужени позивају на право на побуну, а оптужница их терети за одмазду према цивилима.

– То су ратни злочини и чак ни САД не могу да кажу да су они оправдани – нагласио је Фила.

Тачи узео пет адвоката, Приштина им плаћа 20 милиона евра за одбрану

Тзв. Косовска влада ће издвојити 20 милиона евра за одбрану свих који се буду суочили са оптужницама Специјалног суда у Хагу за процесуирање припадника бившег ОВК, најавио је косовски министар правде Сељим Сељими, који је потписао три административна упутства за помоћ потенцијалним оптуженима у Хагу. Хашима Тачија ће у Хагу бранити чак пет адвоката. Његов главни бранилац је Дејвид Хупер са богатим искуством одбране пред међународним кривичним судовима.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Прочитајте још: 
Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.