Зашто су печурке савршена храна: Идеалне су за време поста и јачају ваш организам

0

Photo by Harshal S. Hirve on Unsplash

Хранљива вредност печурака је велика, а изразито су богате протеинима.

Ови шумски плодови садрже све есенцијалне аминокиселине, а богате су и витаминима, пре свега, групе А, Б, Ц, К, бета-каротеном и ергостеролом. Богате су и биљним мастима, беланчевинама, минералима – фосфором, натријумом и калијумом, магнезијумом, у мањим количинама гвожђем и калцијумом.

Садрже чак 95 процената воде, па су одличне уколико држите дијету. Поред тога, у 100 грама печрака има само између 18 и 23 калорије.



Одличан су извор витамина Д, садрже селен у великим количинама, замена су за месо и штите од рака. То су разлози због којих би требало што чешће да их спремате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Печурке су одличан извор селена, који је есенцијални минерал који делује као антиоксиданс, па штити ћелије од оксидативног стреса, оштећења насталих деловањем слободних радикала и спречавају разбој многих болести. Уз то он игра велику улогу у заштити имуног система.

Ово је једна од ретких намирница која садржи витамин Д. Добро је познато колико је овај витамин добар за јачање имуног система, а нарочито у зимском периоду. У последње време се доста говорило о позитивном утицају на целокупно здравље, а с обзиром да нам свима недостаје овај витамин током дана када нема сунца, добро би било уврстити печурке у јеловник.



Штите од рака

Сматра се да печурке нарочито штите од рака дојке зато што заустављају ензим који се зове ароматаза, који производи естроген, а један од честих узрочника карцинома дојке је управо повећани естроген.

Захваљујући спектру витамина, ојачаће организам у кратком року.

Прочитајте још:  Домаћи лек за болове у зглобовима, костима и леђима

Замена су за месо

Због своје текстуре која подсећа на месо, једноставно се могу уклопити у оброке када желимо смањити унос меса. Тако ћете уједно и смањити унос калорија и масноћа у организам.

[table id=1 /]



Извор: Новости магазин

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *