Да ли се остварило? Ево како је НИКОЛА ТЕСЛА замишљао 21. век

0
Никола Тесла (Фото: wикипедиа.орг)

Иако је иза себе оставио огроман број изума, Тесла је често промишљао и о будућности. Током 1930-их њега су у хотелу „Говернор Цлинтон“ у Њујорку често посећивали новинари с којима је разговарао о својим почецима, али и о ономе што нас тек чека у 21. веку.

Наука приоритет

Генијални Тесла замишљао је свет у којем ће приоритет за човечанство постати научна открића, а не ратови. Тада је говорио како најцивилизованије земље на свету највише што могу троше на ратовање, а најмање на образовање. Према његовом мишљењу, у овом столећу тај приоритет ће се променити, а говорио је како ће борба против незнања бити славнија него смрти на бојишту, а једнако тако ће и открића нових научних истина постати важнија од сукоба дипломата.
Говорио је и о новинама свог доба које су тада научна открића и нове филозофске концепте схватале као вести, док ће по њему политичке контроверзе и злочин добити мизеран простор, а с насловница ће вриштати славна открића.

Исхрана и здравље

Пред крај свог живота, Тесла је имао и помало необичне теорије о ономе каква би требала да буде оптимална људска исхрана. Сам је једва јео мед и млеко у последњим данима, верујући да је то најчистији облик хране. Због такве исхране је изгубио и на килажи, што је допринело заблудама да је спао на просјачки штап пред крај живота. Сам је избегавао месо, а предвиђао је да ће разни стимуланси попут кафе, чаја и дувана нестати – јер ће једноставно престати да буду атрактивни, док ће се алкохол и даље конзумирати. У његовој прогнози је било и како ће бити довољно жита и житних производа да се храни цео свет, чак и популација Кине и Индије које су бујале.

Роботи

Крајем 19. века почео је да ради на роботици кад је патентирао чамац на даљинско управљање, а у својим предвиђањима говорио је да ћемо бројне активности које обављају људи у будућности препустити роботима. Говорио је и о томе да ће роботи у 21. столећу заузети место које је робовска радна снага имала у античким цивилизацијама, што ће људима оставити простора да остварују више животне циљеве.

Заштита околине

Иако је говорио о америчкој Агенцији за заштиту околине (ЕПА), коју ћемо видети кроз стотинак година, то се остварило пуно раније. Тесла је говорио о хигијени и телесној култури које ће бити препознате као гране образовања и власти, али и о истоименом министарству које би 2035. америчком председнику требало да буде пуно важније од министарства за ратовање (одбрану). Говорио је тада како ће деци и унуцима загађење плажа бити незамисливо као што је њему тада био живот без канализације. Снабдевање водом пуно ће се боље надзирати, а према Тесли – само ће лудаци пити нестерилизовану воду.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Прочитајте још. 
Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.