Пронађене канцерогене материје у дечјој храни Нестле

0
Depositphotos-Wavebreakmedia

Вест да Грчка национална организација за лекове (ΕΟΦ) позива произвођача да повуче Нестле синлац 6×500гр храну за бебе након што је забележен виши ниво кадмијума од вредности које се прописују у Европи, сигурно је узнемирила родитеље у неким земљама Европе, али не и у Србији. Наиме, спорни производ се не увози већ две године, а ако је неко паковање хране и преостало, није из те серије, сазнаје Б92.нет из компаније Нестле Адриатиц.

„Ми смо производ Нестле синлац житарицу делистирали са нашег тржишта крајем 2018. године и од тада је не увозимо, али се још увек могу пронаћи производи који су остали на тржишту. Ипак, како је нама последњи увоз тог производа био у новембру 2018. године, у складу са тим у Србији не поседујемо проблематични серијски број који има Грчка“, кажу у овој компанији.

На наше питање шта је довело до тога да повуку производ са тржишта, рекли су:

„Kако Србија није део Европске уније, код нас се приликом сваког увоза раде санитарне анализе, сваког серијског броја производа. Уколико анализе покажу да било који параметар није у складу са локалним регулативама и декларацијом на производу, производ не може да се стави на тржиште у слободну продају. Државе које су део ЕУ, као што је у овом случају Грчка, немају тако опсежне анализе, па су нажалост овакве ситуације могуће“.
Престанак увоза овог производа, прецизирали су, део је стратешке пословне одлуке и изласка житарица за бебе са тржишта.

„Такве одлуке се доносе ради оптимизације портфолија и других пословних фактора као што је профитабилност“, навели су.

Подсетимо, компанија Нестле Хеллас која се налази у Грчкој је обавештена да је у серији 01960291Р Нестле синлац 6×500гр дечје хране, забележен виши ниво кадмијума од европске границе (просек 0,087ппм наспрам 0,04ппм).

Овај плавкасто-бели метал (Цд) припада групи тешких метала и опасан је по бубреге и кости, а однедавно се доказало и да је канцероген. Највише га има код житарица и производа од житарица, поврћа, ораха и махунарки, кромпира и месних производа.

Спорни прозвод

Серијски број производа: 01960291Р
Величина паковања: 500гр
Рок трајања: 09.2021.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.