Пронађене канцерогене материје у дечјој храни Нестле

0

Depositphotos-Wavebreakmedia

Вест да Грчка национална организација за лекове (ΕΟΦ) позива произвођача да повуче Нестле синлац 6×500гр храну за бебе након што је забележен виши ниво кадмијума од вредности које се прописују у Европи, сигурно је узнемирила родитеље у неким земљама Европе, али не и у Србији. Наиме, спорни производ се не увози већ две године, а ако је неко паковање хране и преостало, није из те серије, сазнаје Б92.нет из компаније Нестле Адриатиц.

“Ми смо производ Нестле синлац житарицу делистирали са нашег тржишта крајем 2018. године и од тада је не увозимо, али се још увек могу пронаћи производи који су остали на тржишту. Ипак, како је нама последњи увоз тог производа био у новембру 2018. године, у складу са тим у Србији не поседујемо проблематични серијски број који има Грчка”, кажу у овој компанији.

На наше питање шта је довело до тога да повуку производ са тржишта, рекли су:

“Kако Србија није део Европске уније, код нас се приликом сваког увоза раде санитарне анализе, сваког серијског броја производа. Уколико анализе покажу да било који параметар није у складу са локалним регулативама и декларацијом на производу, производ не може да се стави на тржиште у слободну продају. Државе које су део ЕУ, као што је у овом случају Грчка, немају тако опсежне анализе, па су нажалост овакве ситуације могуће”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Престанак увоза овог производа, прецизирали су, део је стратешке пословне одлуке и изласка житарица за бебе са тржишта.

“Такве одлуке се доносе ради оптимизације портфолија и других пословних фактора као што је профитабилност”, навели су.

Прочитајте још:  Зиђин за три године продао Србији 6 тона српског злата!

Подсетимо, компанија Нестле Хеллас која се налази у Грчкој је обавештена да је у серији 01960291Р Нестле синлац 6×500гр дечје хране, забележен виши ниво кадмијума од европске границе (просек 0,087ппм наспрам 0,04ппм).

Овај плавкасто-бели метал (Цд) припада групи тешких метала и опасан је по бубреге и кости, а однедавно се доказало и да је канцероген. Највише га има код житарица и производа од житарица, поврћа, ораха и махунарки, кромпира и месних производа.

Спорни прозвод

Серијски број производа: 01960291Р
Величина паковања: 500гр
Рок трајања: 09.2021.

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *