Тајни пројекти ЦИА: „Хаос“, „Менхетн“, „Гладио“ – Дрогирање градова, испирање мозга, рушење власти

0

Испирање мозга, електрошокирање, хипнотисање, дрогирање војника и читавих градова – све то је у својим тајним програмима за остваривање геополитичких циљева кроз историју користила ЦИА. Последњи у жижи јавности нашао се пројекат za контролу ума „МK-УЛТРА“, а у свом портфолију ЦИА их има много, међу којима су и„Хаос“, „Менхетн“ и „Гладио“.

Пројекат „МK-УЛТРА“ спровођен је у Kанади током 1957. и 1960. године и за циљ је имао контролу људског ума уз помоћ дрога и хипнозе. Пројекат је започет током Хладног рата, јер је ЦИА била убеђена да комунисти већ увелико раде на свом пројекту тог типа.

Kористили су се електрошокови и јаке психоактивне супстанце, пре свега ЛСД, али и мескалин, кокаин и марихуана. Експериментисало се у болницама, психијатријским клиникама, затворима… Деци са шизофренијом давао се ЛСД. Многи бордели су били под надзором да би се проучавало како комбинација секса и дрога утиче на спремност мушкараца да одају тајне.




Тајни портфолио ЦИА – дрога, нацисти, испирање мозга…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор националне безбедности Универзитета „Унион – Никола Тесла“ Горан Матић каже за Спутњик да је ЦИА практиковала спровођење програма попут „МK-УЛТРА“ претежно након Другог светског рата. У пројектима су коришћене технике специјалног испитивања у којима су употребљаване тзв. „дроге истине“, како би ратни заробљеници и шпијуни одали поверљиве информације.

Тајни програми који су подразумевали употребу психоактивних супстанци примењивали су се и током рата у Вијетнаму, ЛСД се давао војницима, a спровођени су и на општој популацији. Током шездесетих година, у систем водоснабдевања једног америчког града убачена је та дрога. Читаво становништво подвгнуто је експерименту, а потом је урађена студија о утицају ЛСД-а на понашање грађана. Kасније је ЛСД комбинован и са тзв. „анђеоском прашином“.

Прочитајте још:  У Одеси најављен лов на људе који се противе противваздушној одбрани у стамбеним насељима

„С развојем науке и технике сада је то подигнуто на виши ниво. Овај пројекат ЦИА-е је процурио, али, шта мислите, колико има оних који нису? То је и под лекарским ембаргом. Постоји етички кодекс лекара према којем се такве ствари не раде. То су експерименти на људима којима се мења свест, понашање, производе реакције, што је с аспекта хуманизма неприхватљиво. Ви искључујете човечју вољу и право избора“, истиче Матић.
Он предочава да је један од најпознатијих тајних програма пројекат „Хаос“, који је спровођен током шездесетих и седамдесетих година, такође за време Вијетнамског рата, а којим су ЦИА и ФБИ мапирали унутрашње непријатеље државе – отворено је више од 350.000 досијеа и први пут је направљен толики продор кроз грађанска права и устав САД.

„После Другог светског рата имали смо сенатора Макартнија и његов ’Лов на вештице‘ током којег су сви левичари били прогоњени. Сада смо, у склопу борбе против тероризма, имали опсервирање преко друштвених мрежа. То је више везано за сајбер безбедност, идентификација потенцијалних терориста усмерених против САД. Постоји неколико озбиљних програма које НСА користи за посматрање комплетне комуникације у сајбер простору“, напомиње Матић и додаје да се обавештајне службе нису одрекле „класичних“ метода у дигиталном добу.




Пројекти чувани у строгој тајности

Историчар Саша Адамовић истиче да се о тајним пројектима америчке обавештајне службе дуго ништа није знало. Повремено су се о њима појављивале вести, које је ЦИА демантовала или „игнорисала“, ако су им користиле.

Он указује на то да су се тајни програми спроводили и током Другог светског рата. Један од најпознатијих је ’Менхетн‘, у оквиру којег су САД развиле атомску бомбу, а о чијем успеху сведоче Хирошима и Нагасаки. Познат је и пројекат „Спајалица“, који је за циљ имао да нацистичке научнике из Немачке пребаци у САД.

Прочитајте још:  Бивши шеф ЦИА Помпео каже да повлачење из Авганистана представља претњу за САД

„Најпознатије име тог пројекта вероватно је немачки стручњак Вернер фон Браун, који је радио на немачким пројектима стварања тајних оружја. У Америци је познат по томе што је био један од главних људи америчког свемирског програма. Неки од нацистичких научника су имали улогу и у пројекту ’МК-УЛТРА‘, с обзиром на то да су њихова знања стечена у експериментима над логорашима могла да буду веома корисна америчким обавештајним агенцијама“, предочава Адамовић.


Прочитајте још: 


Он је напоменуо да је ЦИА имала и пројекте који су се тицали промене режима у појединим државама, а као најпознатије наводи покушај свргавања Фидела Кастра 1962. и смењивање демократски изабраног премијера Ирана Мухамеда Мосадека 1953. године.

„Треба споменути и тајни пројекат ЦИА-е ’Гладио‘, који је подразумевао формирање посебних тајних војски у оквиру држава чланица НАТО-а, попут Италије, Француске и Белгије, а које су за циљ имале да спрече долазак комуниста на власт у тим државама“, истиче Адамовић.

Он је подсетио и на тајну америчку базу „Област 51“ у Невади, коју такође сврстава у скривене пројекте, а за коју се дуго говорило да се у њој врше експерименти над ванземаљцима и користе НЛО-и.

[table id=1 /]



Стефан Ђурић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *