Прогнозе ЦИА – пропаганда или наука?

0
ЦИА (Фото: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL)

То је врста анализе коју нам је предложио један од ТГ канала – који је истраживао прогнозе ЦИА за 2020. објављене 2004. године, укључујући шта ће се догодити са Русијом и другим земљама Заједнице независних држава (ЗНД).

У таквим материјалима треба да преведете превод превода. Није довољно превести са енглеског на руски, већ је потребно превести са америчког политичког језика на руски свакодневни говор. Језик америчке политичке науке је, пре свега, језик промовисања америчке пропаганде, а не америчког научног знања. Овде употреба појмова није когнитивна, већ манипулативна.

„До 2020. године процес демократизације могао би се делимично преокренути у државама бившег Совјетског Савеза, од којих неке никада и нису прихватиле демократију. Чини се да Русија и већина централноазијских режима клизе ка ауторитаризму, а глобални економски раст вероватно неће сам по себи преокренути овај тренд“, пишу прогнозери ЦИА.„Међу собом у ЦИА тако не говоре. „Демократизација“ у устима америчких аналитичара је термин који замењује формулу „држава у којој су САД успеле да обезбеде заштиту своје пете колоне“. „Ауторитарност“ у овом тумачењу значи да Американци немају способност спољне контроле над политичким елитама земаља прималаца. И тако овде стављају емоционално негативне етикете.

Прогнозе ЦИА – пропаганда или наука?
Шкотски „Досије Икс“: ЦИА обелоданила документе о ванземаљцима и видовњацима

„Развој диверзификованијих економија у овим земљама – никако неизбежан – биће пресудан за подстицање раста средње класе, што ће заузврат допринети демократизацији.“ Овде реч „диверзификована економија“ значи постојање приватног сектора под контролом САД-а и корумпираних државних званичника.

У том смислу, недостатак „диверзификације“ заиста не испуњава америчке циљеве „демократизације“ (у горенаведеном смислу).

Говорећи руским језиком, то значи да не постоји економска основа за компрадорску буржоазију спремну да тргује суверенитетом. За Сједињене Државе ово је жалосно и није изненађујуће што о томе пише ЦИА. Изненађујуће је да за то користи политички језик CNN -а, а не својих затворених аналитичких извештаја.Чињеница да аналитичари ЦИА 2004. предвиђају преокрет „демократизације“ 2020. године не указује на њихову суперосетљивост. Те тенденције на постсовјетском простору појавиле су се средином 90-их. О њима је Бжежински писао у својој чувеној књизи „Велика шаховска табла“. „Средња класа“ овде у устима ЦИА није средња класа, већ слој глобалистичких номада које су однеговале САД, оријентисане ка Западу, попут муслимана на Меку.

Прогнозе ЦИА – пропаганда или наука?
Официр из Канаде хоће да сведочи: Албанцу који је разнео српски бус жена у пити донела клешта, ЦИА ПОМОГЛА БЕГ!

„У Русији се могу вратити империјалној прошлост и (тада ће расти) жеља за њеном доминацијом над суседима, чак и ако одбацују комунистичку идеологију“.

Године 2004. ово више није новост – понавићемо позивање на Бжежинског, који се жалио да се Јељцин и његови званичници неће раздвајати од идеје о посебном статусу Русије на постсовјетском простору. Када је Путин дошао на власт, пошто је 2004. већ јасно изложио своје концепте и вредности, таква предвиђања миришу на плагијат.

„Ако Русија не успе да диверзификује своју економију, искусиће феномен неравнотеже економског развоја уз помоћ нафте и гаса, што ће довести до велике неједнакости у дохотку, бега капитала и повећаних социјалних проблема“.

Овде ЦИА или намерно лаже, или не разуме једноставне ствари. Неједнакост дохотка није последица „неуравнотеженог економског развоја уз помоћ нафте и гаса“, већ последица социјалне парадигме формиране у руској политичкој елити 90-их година под притиском ММФ-а.На крају, недостатак диверзификације развоја уз помоћ нафте и гаса не спречава Норвешку или Уједињење арапске емирате (УАЕ) да елиминишу неједнакост прихода и бекство капитала. Зашто би се ово требало догодити у Русији? Није ли за све крива офшор аристократија настала у Русији као резултат америчког вођства економских реформи? Или хоће да кажу да Ходорковски и Абрамович нису плодови политике приватизације уз помоћ ваучера, а према америчким рецептима?

„Централна Азија (бивша совјетска Средња Азија) доживеће демографски раст, што ће довести до повећане емиграције (у Русију) и помоћи ће ублажавању овог притиска у земљама Централне Азије. Русија ће имати користи од миграција (из Средње Азије) као средства за надокнађивање својих демографских губитака на нивоу од милион људи годишње до 2020. године “.

Ово је констатиција очигледности, трендова који су се манифестовали више од једне деценије пре 2004. године. Чак су и у СССР-у сви ови трендови већ били јасно видљиви.


Прочитајте још: 


„Међутим, Русија има мало искуства са интеграцијом миграната из других култура; као резултат, руски национализам ће расти“.

Ево нечега што је у стилу Џејн Псаки, која је лупила да гас долази из Западне Европе преко Украјине у Русију. Да ли Русија има мало искуства у интеграцији миграната из других култура? Ако ЦИА има све такве прогнозе, а они их пишу само да би могли да убаце неколико својих пропагандних клишеа, онда су изгледи за САД тужни.

Постоји мишљење да такве прогнозе у ЦИА не пишу обавештајци, већ запослени у прес службама за потребе пропаганде, а не за покушај да се погоди оно шта се крије. Ако је тако, онда се овакве „прогнозе“ некако могу разумети, иако не доприносе ауторитету ЦИА.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!С руског превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3128968.html

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.