Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

1
воде

(Фото Пиксабеј)

Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, што само показује колико је овај ресурс ограничен и колико, упркос том сазнању, водимо рачуна о њему.

Наиме, од ове недеље ће пољопривредници, хеџ фондови и општине моћи да се кладе на потенцијалну несташицу воде, пошто “CME Group Inc.” пушта на тржиште фјучерсе калифорнијског тржишта воде вредне 1,1 милијарди долара. Према наводима ове компаније, фјучерси ће помоћи корисницима воде да боље управљају ризицима и адекватније ускладе понуду и потражњу.

То заправо не значи да ће се трговати пијаћом водом из цеви комуналних предузећа, већ уговорима из ове области. И док инвеститори тврде да је то добар механизам за унапређење ефикасности потрошње воде, аналитичари кажу да фјучерси отварају могућност за вештачко подизање њене цене, пренео је портал “Банкар.ме”.




Увођење ових „водених“ фјучерса на финансијско тржиште најављено је још у септембру када су топлотни таласи и пожари дивљали по западној обали САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Климатске промене, суше, раст популације и загађење ће највероватније у наредним годинама подстаћи велики раст цене воде“, појашњава овај феномен Дин Дреј, аналитичар и директор “РБЦ Kапитал Маркетс”.

Како пише Блумберг, већ сада је снабдевање водом велики проблем за две милијарде људи, а у наредних неколико година то би могао да постане за две трећине глобалне популације.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *