Око 75 одсто Балканаца верује у теорије завере о корони, већина не жели да се вакцинише

1

Foto: Profimedia

Више од 75 одсто грађана Западног Балкана верује у неку од теорија завере о ковиду 19, према истраживању јавног мњења које је су објавиле експертска група “Балкан у Европи” и Европски фонд за Балкан.

Највише се у теорије завере верује у Албанији, али и у Србији је проценат висок – од 40 до 70 одсто у зависности од теорије.

Последица раширености оваквих веровања је неповерење у вакцине. Само 39 осто грађана региона каже да би примило вакцину против коронавируса – знатно мање него у другим деловима Европе.

У Србији је тај проценат већи од регионалног просека – око 50 одсто грађана каже да би прихватило вакцинацију.

У истраживању које је током октобра спровео ИПСОС у име експертске групе “Балкан у Европи” БИЕПАГ и Европског фонда за Балкан, у фокусу су биле неке од најраширенијих теорија које нуде неко скривено и наводно право објашњење за постојање и ширење коронавируса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Грађани су упитани о уверљивости теорија да је вирус побегао из лабораторије у Вухану, да га је направила кинеска влада као био-оружје, да га је произвела влада САД као био-оружје, да вирус шири фармацеутска индустрија, као и да Бил Гејтс планира да чипује светско становништво преко вакцине, што је у вези са 5Г мрежама.

Ни за једну од ових теорија не постоје докази, мада неке од њих нису саме по себи немогуће, док друге делују врло невероватно, наводе аутори. Ипак, према налазима истраживања, више од 75 одсто грађана на Балкану верује бар у једну од њих.

Прочитајте још:  ВИДЕО:Мржња без граница: Баранка цепа српску заставу уз песму „Ј.. Путина“

Већина на Балкану против вакцине

Аутори студије кажу да слична истраживања у Европи и Северној Америци показују да оквирно једна четвртина становништва верује у неке од тероија завере, док је на Балкану тај број два или чак три пута већи.

Један главних проблема је веза између раширености оваквих веровања и одбијања вакцинације, каже један од аутора студије Флоријан Бибер, са Универзитета у Грацу

“Ако питате људе да ли хоће да се вакцинишу, истраживања показују да у већини земаља Европе постоји већина која то хоће, некада значајна већина, некада нешто мања. На Балкану је обрнуто. Већина је против вакцине – 53 одсто у просеку каже да би се не би вакцинисало, а само 39 одсто да жели да се вакцинише. То је у снажној вези са веровањем у теорије завере које имају директан утицај на јавно здравље и мере у тој области”, оцењује Бибер.

Веровање присутно у свим категоријама становништва

Истраживање је показало да раширеност не зависи нарочито од степена образовања, старости, или пола грађана, каже Тена Прелец са Одсека за спољну политику и међународне односе универзитета у Оксфорду.

“Показало се да је веровање у теорије завере присутно у свим категоријама становништва, градским и руралним. С друге стране, приметан је геополитички моменат. Испитаници у Србији, рецимо, имају повољније мишљење о Кини и мање верују у теорији завере у вези са Кином, а више у оне повезане са САД, док је у другим земљама обрнуто”, навела је Прелец




Неповерење у званичне иституције и политику се намеће као један од разлога за раширеност теорија завера у земљама Балкана.

Прочитајте још:  НЕПОЗНАТА ИСТОРИЈА: На Балкану, пре Грка живео је један стари народ -СРБИ

“Људи имају осећај да нам свет није наклоњен”
Политиколог Дејан Јовић сматра да се објашњење налази и у наслеђу комунизма и национализма, као доминантних идеологија претходних деценија, када се грађанима говорило да су окружени спољним и унутрашњим непријатељима.

Чињеница да се регион већ врло дуго налази у чекаоници за Европске уније (ЕУ) такође има утицаја, оцењује Јовић.

“Чекање на чланство у ЕУ траје већ 30 година и многи верују да до тога никада неће доћи. У Србији многи кажу да чак ни Зоран Ђинђиц није био довољно добар да би добио позив за члансто. Последњи пример је Северна Македонија, која је морала да промени име, па ни то није било довољно. То код људи ствара осећај да им спољни свет није наклоњен, што погодује теоријама завере”, рекао је Јовић на представљању истраживања.

Веровање у теорије завере поготов изражено на Косову

Веровање у теорије завере посебно је изражено у неким специфичним деловима популације.

У српској заједници на Косову и Метохији резултати показују да 93,7 одсто људи верује да је фармацеутска индустрија одговорна за ширење вируса, а 89,6 одсто каже да се неће вакцинисати.

Резултати су другачији на нивоу Србије у целини: према овом истраживању, 50 одсто грађана је спремно да се вакцинише, сто је највиши проценат у региону.

[table id=1 /]



ДУШАН ГАЈИЋ, ДОПИСНИК РТС-А ИЗ БРИСЕЛА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Око 75 одсто Балканаца верује у теорије завере о корони, већина не жели да се вакцинише

  1. Не знам који то идиоти измишљају овакве термине: “Теорија завјере”, “Социјална дистанца” и друге глупости. Теорија је научна дисциплина, предмет у школама и факултетима, као теорија државе, теорија права итд. Ако постоји “Теорија завјере” то значи да је то нешто што се може причитати, научити. Завјера или јесте или није, а ја могу да знам да је завјера, да знам да није завјера или да сумњам у завјеру, а мислим да је управо “сумња у завјеру” то што нам подмећу под некакву “Теорију завјере”. Било како, народ више нема повјерења ни у кога, а зашто би и имао поред оваквих влада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *