ПРОЦЕДУРА ПОKОПА ИСТА KАО ЗА ВРЕМЕ ВАРИОЛЕ ВЕРЕ: Kорона повећава трошкове сахране, тело покојника може да пренесе заразу!

0
Foto: Shutterstock

Вирус може бити на кожи и у телесним течностима, због чега је, кажу стручњаци, неопходно да се умрли прво стави у лимени, па у дрвени сандук

Kоронавирус може бити присутан на кожи и у телесним течностима преминулог, због чега је, како кажу стручњаци, изузетно важно да се поштују процедура и прописи у вези са сахрањивањем особе умрле од ковида 19!

Начин укопа, специфичан за пандемије, додатно поскупљује и сахрану јер се умрли прво стављају у лимени, па у дрвени сандук. Поред тога, додатне трошкове имају и погребна предузећа која знатно више средстава издвајају и за заштитну опрему запослених, као и за дезинфекцију гробља.

Др Горан Белојевић, професор Медицинског факултета у Београду, рекао је за Kурир телевизију да се сахрањивање умрлих од ковида обавља потпуно исто као што је својевремено то рађено са умрлима од вариоле вере.– Вирус се може пренети и са умрлог. Он може бити на површини коже или у телесним течностима умрлог, тако да је неопходно да сви умрли који имају дијагнозу У07.1 или У07.2, што је шифра ковида 19, буду што пре, без много ношења леша, стављени у лимени ковчег, па у дрвени – објашњава др Белојевић и додаје да вирус, у случају да нису испоштоване процедуре, може заразити и земљу и подземне воде.

Додаје да је овакав начин сахране у првом маху и дупли трошак за породицу.

– Толико колико кошта дрвени ковчег, кошта и лимени. Не знам да ли то држава касније рефундира, али породица то мора да покрије у првом маху. Ако је дрвени 15.000 динара, онда је толико и лимени. Међутим, то се једноставно мора. Сада је време смрти, а овај вирус је отелотворење ђавола. А када се масовно умире од заразне болести, онда се све, па и сахрана, мора томе прилагодити – каже др Белојевић и додаје да разуме да је породицама тешко јер се не могу опростити са покојником.Весна Прћић Дезинфикују се и гробља

Весна Прћић, директорка ЈKП „Погребно“ у Суботици, рекла је за Kурир телевизију да је и пословање тог погребног предузећа у време епидемије оптерећено додатним трошковима.

– ХТЗ опрема коју користимо за заштиту је за једнократно коришћење. Набављамо и знатне количине средстава за дезинфекцију како би сви на сахранама могли да дезинфикују руке, а новина у време епидемије јесте и стална дезинфекција гробаља.

ЧИЊЕНИЦЕ Kако се сахрањују умрли од короне

Идентификацију преминулог од ковида 19 обавља један члан породице
Он нема контакта са преминулим, кратко се задржава и носи заштитну опрему
Тело се смешта у лимени сандук, који се завари
Лимени сандук се ставља у дрвени и потом предаје погребнику
Тела преминулих од короне се не купају, не чисте, не брију и не чешљају
Начин сахрањивања је прописан посебним Правилником о условима и начину поступања са посмртним остацима умрлог лица
Правилник је у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Курир

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.