80 одсто муслимана у БиХ има српске корјене

0
Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Експерт за безбедност, исламски екстремизам и тероризам, Џевад Галијашевић причао је о свом пореклу, Алији и Бакиру Изетбеговићу, тероризму…

Тврдиш да 80 одсто муслимана у БиХ има српске корјене?

“Бошњаци су Бошњаци – национална осјећања се не морају доказивати и не могу бити предмет приговора, нити оспоравања. И ја сам Бошњак. У етно генетском смислу Бошњаци су исламизирани Срби, у мањој мјери и Хрвати.

Тај процес исламизације одиграо се углавном у 16. вијеку, када није било глобалне групе типа нације и када су културне везе биле слабије изражене а религијски утицај на заједницу мањи. Бошњаци имају своју етно-генезу и морају је бити свјесни а своју националну свјест коначно морају формулисати и артикулисати.
На жалост, моја нација још увијек више личи на вјерски покрет него на озбиљну нацију. А њене националне вође, и кад истичу национални субјективитет, увијек мисле на џамију и вјеру, па више личе на хоџе него на политичке вође.”

Да ли си истраживао своје порјекло?

“Бошњак са арапским, српским и хрватским генима. Галијашевићи су трговачка фамилија из Галилеје која је у осмом вијеку отишла у Шпанију, а затим у Француску. Два вијека касније моји преци су стигли у Босну, којом је тада управљао српски кнез Часлав.

Галијашевићи су се ородили са домаћим словенским становништвом на подручју Тешња, Теслића, Зенице, Витеза, Бихаћа и Велике Кладуше.

На подручју Теслића, село Комушина, породица хрватског поријекла из лозе Поњавића наслонила се на породичну традицију Галијашевића крајем 17. вијека и од тада Галијашевићи су сви потомци Јуре Поњавића, који су презиме прихватили због заробљавања Јуре и његовог десетогодишњег ропства на галијама Еугена Савојског.

Наравно, данас нас има на свим меридијанима али најзначајније заједнице су и данас у наведеним градовима.”

А по мајци?

“Машићи, моја фамилија по мајци, су српског поријекла из Црне Горе. У Босну долазе у 17. вијеку и примају ислам, мада постоје и многи Машићи који нису мијењали вјеру.”

Како помирити Србе и муслимане у БиХ и Србији, тако да међусобно разумјевање побиједи мржњу? Да ли је то могуће?
“Да ли је могуће да на политичкој сцени Босне и Херцеговине не буде политичара као што је Бакир Изетбеговић или Хусејин Кавазовић, Шефик Џаферовић и Шемсудин Мехмедовић?

Ако је могуће срушити политичко и биолошко наслијеђе Алије Изетбеговића, могуће је да Бошњаци и Срби крену путем међусобног разумјевања. Изетбеговићево наслијеђе оптерећује наше односе и Босну и Херцеговину чини немогућом државом. Проклетом авлијом.”

Тражио си да Хашки трибунал подигне оптужницу против Алије Изетбеговића?

“Алија Изетбеговић је неосуђени ратни злочинац и требало га је процесуирати а његову злочиначку странку СДА забранити. Само би пресуда Изетбеговићу, као радикалном лидеру најбројнијег народа у БиХ омогућила истинско суочавање са злочинима на свим странама и довела до помирења народа.

У историји Босне и Херцеговине нико није нанио толико зла и донио толико несреће и биједе као Алија Изетбеговић. Неспособни, фанатизовани и мржњом задојени лидер.”

Изетбеговић је у посљедњем рату из политичких разлога организовао масовна убиства сарајевских муслимана, од којих је најпознатије оно на пијаци Маркале. Није ли Изетбеговић претеча Ал Каиде и Исламске републике у жртвовању муслимана ради остваривања политичких циљева?

“Идеја Исламске државе и њене Исламске војске настала је у Другом свјетском рату, у политичком програму Муслиманског братства и његовог омладинског покрета, у нас названог Младим муслиманима.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Srpskidnevnik.com

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.