Америчка Управа за храну и лекове одобрила узгој ГМО свиња

0

Pixabay

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је “патент” генетски модификованих свиња, за исхрану или “узгој” медицинских производа, пише ЦНБЦ.

Свиње, које је развила медицинска компанија Ревивицор, могле би да се користити за обезбеђивање органа и ткива за трансплантацију, или за производњу меса које је безбедно за људе са алергијама на месо.

“Одобрење животињског биотехнолошког производа за храну и као потенцијални извор за биомедицинску употребу представља огромну прекретницу за науку”, рекао је комесар ФДА Стивен М. Хан у саопштењу за штампу.

Свиње се зову “ГалСафе” свиње јер им недостаје молекул који се назива алфа-гал шец́ер, који може изазвати алергијске реакције.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алфа-гал шец́ер налази се код многих сисара, али обично не и код људи.

Алфа-гал синдром (АГС), који узрокује озбиљну алергију на месо, може се десити након уједа крпеља.

Иако још увек није посебно тестиран за људе са АГС-ом, ФДА је утврдила да су свињски производи ГалСафе безбедни за исхрану опште популације.

Од њих би могли и да се праве лекови попут хепарина, уобичајеног разређивача крви произведеног из животињског ткива, сигурнијим за људе са АГС-ом.

ГалСафе сој такође може бити користан у трансплантацији органа, јер алфа-гал шец́ер може бити узрок одбацивања органа. Безбедност ових организама у потенцијалним трансплантацијама није проверена, па су потребна даља истраживања.

Ово није први пут да ФДА одобрава генетски модификоване животиње.

ФДА је 2009. одобрила генетски измењене козе, а 2015. године и пилиће који су се користили у производњи лекова, али свиње ГалСафе означавају први пут да је ФДА одобрила генетски измењену животињу и за људску и за медицинску употребу.

Прочитајте још:  Антонов: САД су Украјину претвориле у полигон за спровођење војно-биолошких програма

[table id=1 /]



The Verge

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *