Стиже руски дисконтни ланац који снижава цене у Србији

0
евра

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Руски дисконтни трговински ланац „Светофор“, у Европи познат под брендом „МЕРЕ“, који послује под политиком жестоког дискаунта, односно огољене цене за крајњег потрошача, грађанима Србије ће донети квалитетне и јефтине производе, а конкуренцију навести да стави прст на чело, сматрају саговорници Спутњика.

Трговински ланац „Светофор“ ускоро ће почети са радом и у Србији, а према најави министарке трговине Татјане Матић, први објекти биће отворени средином јануара у Батајници, Крушевцу и Суботици, а потом и у Краљеву и Вршцу. До почетка маја планирано је да почне да ради укупно петнаест продавница широм земље.

Руски дисконтни ланац снижава цене у Србији

Како је најављено из огранка ове руске компаније у Београду, на српском тржишту је планирано отварање најмање 100 маркета просечне површине од 1.000 квадрата. Наведено је и да ће њихове цене бити ниже за 20 одсто од просечних, као и да планирају да раде директно са произвођачима, уз строгу контролу квалитета и ниску трговачку маржу.

Шеф представништва Привредне коморе Србије у Москви Дејан Делић каже за Спутњик да се припрема за долазак „Светофора“ у Србију реализује у последњих шест месеци, као и да је задовољан што се сама техничка припрема успешно приводи крају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



„Овај трговински ланац послује под једном специфичном политиком, како они сами кажу, жестоког дискаунта, то јест огољене цене за крајњег потрошача, скоро до саме производне цене и то је та циљна група која је фокус пажње у Руској Федерацији. Претпостављамо да би модел могао да буде пренесен и у Србију, с обзиром на то да сви остали трговински ланци у принципу зарађују на доста високим маржама. Од самог доласка овог трговинског ланца можемо да очекујемо не само боље или конкурентније цене на нашем тржишту, већ и јачање конкуренције у односу на друге наше трговинске ланце, тако да крајњи потрошач треба да очекује квалитетан и јефтин производ са основном ценом“, истиче Делић.
Он додаје да је принцип рада „Светофора“ да се избегну сви додатни трошкови у смислу маркетинга, промоција, паковања и рекламирања, односно свега онога што оптерећује финалну цену производа.

Прочитајте још:  Влада Србије даје немачком Грунеру 800.000 евра субвенција

„Светофор“ послује на периферијама градова

Долазак ове компаније у Србију, према речима нашег саговорника, требало би да буде интересантан за домаће произвођаче, а представништво ПКС упутило је администрацији Руске Федерације иницијативу да се у трговинском ланцу организују дани добављача у циљу пружања подршке и нашим произвођачима, али и квалитетном производу за коначног купца.

„Оно што је интересантно, то је да они послују на удаљеним тачкама ван града, где је и цена закупа простора нижа, а тиме и њихови укупни трошкови, а онда и цена финалног производа. Наравно, биће представљени сви производи који се иначе продају у трговинским ланцима, уз једну конкурентнију цену која је по њиховим показатељима од 10 до 15 одсто нижа у односу на све остале. Они су већ представљени у Европи кроз свој бренд ’МЕРЕ‘, и у Румунији и у Немачкој рецимо, тако да њихов принцип рада са западноевропским тржиштима има своју историју и своје искуство, тако да верујем да ће позитивну праксу рада у Европи пренети и на пословање у Србији“, сматра Делић.



Наш саговорник очекује да ће у малопродајним објектима „Светофора“ у Србији бити представљени пре свега српски производи, али и производи из Русије и Европе који ће се допремати преко свих постојећих матичних канала.

Долазак озбиљне конкуренције

„Светофор“ у Русији послује од 2009. године, где броји више хиљада продавница и представља један од десет најзначајнијих трговинских ланаца, а према подацима из 2019, његов раст у односу на остале порастао је за 26 одсто, што га ставља на прво место по динамици раста и развоја у овој земљи.

Прочитајте још:  Вучић по први пут искрен о себи: Ја сам хронично болестан човек

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић указује да се већина трговинских ланаца у Србији отворила у великим центрима и градовима, односно тамо где је већа концентрација потрошача. Оно на шта је његова организација указивала је питање шта са потрошачима у мањим местима, јер су они на неки начин уцењени да одлазе у велике центре.

„Сам долазак руског трговинског ланца или дисконтног ланца је у сваком случају за поздрављање, јер управо нама недостају у руралним деловима озбиљни маркети са нижим ценама или са ценама које су приступачне. То треба поздравити и ту ће се направити једна озбиљна конкуренција. Нажалост, све ће бити више угашених малих маркета који губе битку ако не послују под франшизом великог трговинског ланца, али мислим да доласком овог дисконтног ланца они могу да се уклопе у сарадњу и рад са њима“, сматра Паповић.

Домаћи трговци да ставе прст на чело

Наш саговорник сматра да ће познати трговински ланци који послују у Србији морати да размисле и да се запитају до ког нивоа иде њихов промет:

„Према нашим сазнањима, просто су невероватне гужве у ’Лидлу‘ и ’Лидл‘ све више и више отвара својих продавница. Ако се ја не варам, они су прво отворили 15 продавница, а сада их има много више. Доласком ’Лидла‘ су ови други мало размислили, али још увек заузимају позиције на добрим местима у градовима, па се нешто пуно не секирају, народски речено. Али доласком овог новог дисконтног ланца и ’Меркатор‘, ’Идеа‘, ’Дис‘ и сви други ставиће прст на чело, да размисле о својој пословној политици.“

Прочитајте још:  Европска комисија ће предложити забрану увоза руског угља

[table id=1 /]



Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *