Америчке подморнице „окружују“ Иран, Техеран за сада ћути

0

(photo credit: IDF SPOKESMAN’S UNIT)

Америчка подморница на нуклеарни погон прошла је кроз Ормуски мореуз и ушла Персијски залив што је очигледна претња Ирану, док је израелска подморница наводно направила „излет“ у Црвено море.

„Ју-ес-ес Џорџија“ (ССГН-729) је подморница класе „Охајо“ која је опремљена не само балистичким нуклеарним бојевим главама, већ и до 154 крстареће ракете „Томахавк“, или чак 66 специјалних оператива, истакла је у понедељак америчка морнарица, најављујући транзит подморнице у Персијски залив.




„Џорџију“ су пратили ракетне крстарице с навођеним ракетама „Ју-ес-ес порт ројал“ (ЦГ 73) и „Ју-ес-ес Филипинско море“ (ЦГ 58) а транзит су обавили у недељу, саопштила је морнарица дан касније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

​Након ове објаве, израелски јавни сервис Кан известио је у понедељак увече да је једна од израелских подморница прошле недеље прошла Суецки канал, уз одобрење Египта. Међутим, Канов извештај цитирао је „арапске обавештајне изворе“. Израелске одбрамбене снаге званично су одбиле да коментаришу те наводе.

​Поморске демонстрације силе уследиле су након атентата на Мохсена Фаризадеа, научника који је наводно водио ирански нуклеарни програм. Техеран је оптужио Израел за атентат.

Командант америчке Централне команде генерал Кенет Мекензи, тренутно борави на Блиском истоку, а његово тачно пребивалиште није откривено. Раније овог месеца, САД су као другу „поруку“ Техерану послале два бомбардера у регион, позивајући се на извештаје о потенцијалној претњи од стране милиција које подржава Иран, преноси РТ.

Прочитајте још:  Илон Маск именовао новог генералног директора Твитера - себе

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *