Ово је начин да одгајите срећно и самопоуздано дете: Седам непревазиђених правила Марије Монтесори!

0
(Фото: Profimedia)

Околина у којој дете одраста у прве три године живота пресудне су за његов целокупни развој. Доносимо вам неколико успешних, мудрих и лако памтљивих правила која сваком родитељу могу помоћи да подигне срећно и самопоуздано дете.

Марија Монтесори припада малом броју педагога који су током 20. века помогли напретку начина на који размишљамо о васпитању деце. Ова Италијанка позната је по осмишљавању кратких, мудрих и лако памтљивих правила која сваком родитељу могу помоћи да подигне срећно и самопоуздано дете.

Бити добар родитељ у данашњим временима „изложености“ наше деце утицајима из најближе околине, велики је, али и најважнији задатак. Мисли Марије Монтесори усмерене родитељима и њиховом приступу у васпитању деце претпостављају да су сва деца за васпитање према монтесори методи, али не и сви родитељи.

Родитељи који не поштују дететова интересовања, они који све за своју децу унапред испланирају, а неки и одраде, који не допуштају да се дете само уз њихову помоћ развије, ти родитељи поништавају основна начела монтесори педагогије и нису за пут који следи монтесори метода, истиче Нарциса Бучинскии, директорка Основне Монтесори школе „Барунице Дедее Вранyцзанy“.
Ево неколико Монтесори правила која ће вам помоћи да будете најбољи родитељ и свом малишану осигурате светлу будућност:

1. Деца уче из онога што их окружује

Околина у којој дете одраста у прве три године живота пресудне су за његов целокупни развој. Дете „упија“ неселектоване надражаје из околине и учи о свему што га окружује. Зато и родитељ треба да се потруди да детету омогући слободно изражавање основних психичких потреба за кретањем, редом, језиком и љубави, објашњава Нарциса Бучински.

2. Ако се дете често критикује, дете се заправо учи како да осуђује друге

Ако дете често добија похвале, дете се заправо учи како да процењује друге

Приступ награђивању и похвалама, Марија Монтесори сврстава у домену дететовог рада и бављења нечим и његовим успешним завршетком. Само дететово задовољство обављеним – награда је за то дете и нису му потребне додатне похвале, каже Нарциса.

3. Поштујте дете и када погреши, на тај начин ће грешке брже исправити

Поштовање које сви који смо укључени у дететово васпитање изражавамо према њему, основа је односа који ће резултирати ставом према околини у будућности.

Важна је слобода дететовог избора да се у тренутку које само одабере бави нечим, из тога произлази висока ефикасност процеса учења, без обзира на ком нивоу. И грешка је део учења, дете треба да покушава да само уклони препреку и правилно реши задатак, саветује Бучински.
4. Ако дете живи у пријатељској атмосфери и осећа да је другима потребно, научиће како да пронађе љубав

Ако дете живи у пријатељској атмосфери у којој је стално подстицано, у којој се уважава његово право на избор, на његове интересе, неће бити фрустрирано, осећаће се испуњено и његово самопоуздање ће бити високо.

5. Ако се детету даје подршка, бит ће самоуверено

Помозите детету да свлада ствари рано у животу. То можете постићи ако се побринете да је свет којим је дете окружено испуњено приврженошћу, миром и љубављу.

Подстицати дете, важно је као и посматрање спонтане знатижеље и истраживачког понашања. Људске склоности су као природне претпоставке за васпитање сваког детета, зато Марија Монтесори уводи појам „раздобља посебне осетљивости“. То је за родитеља важан показатељ како да своје дете конфронтира са што више надражаја.

То су раздобља у којима је код детета изражена склоност само за одређене врсте надражаја на које дете спонтано реагује (учење неке вештине, нпр. писање). Зато треба посматрати дете и на време препознати и реаговати на то, јер та су раздобља временски ограничена. Само тада дете с лакоћом, без умора и с весељем савладава одређене вештине, објашњава Бучински.

6. Будите увек спремни да помогнете детету када му треба помоћ, као и да станете по страни када је дете пронашло све што му је потребно

Kада вам дете приђе, увек послушајте његово питање или молбу, па му одговорите.
Детету треба помоћи, а не одрадити нешто уместо њега, важна крилатица: „Помози ми да то учиним сам.“ То у сваком случају изискује пуно више времена, труда и стрпљења сваког родитеља, али резултати су трајнији и дете је срећно јер је само савладало тешкоћу, саветује Бучински.

7. Пред дететом се увек понашајте лепо

Покажите му како да буде најбоља особа која може да буде.

Најважније је бити добар пример свом детету, начин на који се опходимо међусобно, према својој околини и према детету самом основа је његовог будућег понашања. Марија Монтесори каже да је одраслог човека тешко променити зато треба почети с дететом, закључује Нарциса Бучински.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Стил.курир.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.