„На 6,2 Рихтера немате контролу над телом“: Сеизмолог открива какав земљотрес може да погоди Србију

0

(Фото: Dimas Ardian/Stringer/Getty images)

Сеизмолошкиња Славица Радовановић изјавила је данас да је хрватско подручје трусније од српског и да максимална магнитуда земљотреса који би могао да погодио Србију износ шест.

“Немојте да вам то изгледа мало. У централној Србији су регистровани земљотреси магнитуде 5,9”, поручила је она у емисији “Пробуди се”.

Коментаришући јучерашње потресе у Хрватској она је објаснила како је дошло до потреса.




“Сви сеизмолози који прате ситуацију нашем региону су се питали како су се догодила два земљотреса магнитуте пет, а да после њих није уследила серија накнадних удара. То наводи на сумњу да се може, у неком временском периоду, догодити тај главни удар који има високу магнитуту – често једну, до једну и по јединицу по Рихтеру већу од претходних. На нових пет, кад додате то, добићете овај земљотреса који је јуче био главни. Међутим, нико није могао да каже да ће се то догодити одмах сутрадан”, рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеним речима, земљотрес од пре два дана је био уводни удар, док је јутрошње подрхтавање тла, након јучерашњег разорног земљотреса, заправо смиривање.

“То је јадан стварно јак земљотрес. Ви код таквог подрхтавања тла губите равнотежу, не можете да изађете из стана, из аутомобила. На 6,2 Рихтера ви немате контролу над својим телом”, наводи она.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *