Шта ће у 2021. у Србији да поскупи, шта да се промени

0

(Фото: Depositphotos, librakv)

Првог дана 2021. године ступају на снагу нови закони, почињу да важе нека нова правила и нова поскупљена. Порези, струја, ТВ претплата, тестови за вирус корона св– е ће то од 1. јануара бити скупље. У новој години биће веће пензије, плате у јавном сектору као и већа помоћ за незапослене породиље.

Наредне календарске године жене ће у старосну пензију моћи са 63 године и два месеца живота, уместо са 63, колико им је било потребно да сада. Потребан број година радног стажа за њих остаје исти – минимум 15 година.

Мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Њихов одлазак у редовну пензију остаће исти, али ће доћи до промена код оних који буду желели да се превремено пензионишу.

„Неопходно је да лице има 40 година стажа и 59 година живота. А за жене неопходно је да имају навршених 58 година и четири месеца живота и што се тиче стажа то је 39 година и четири месеца“, објаснио је Владимир Станковић из ПИО фонда.

Код жена је, како је рекао, као услов предвиђено да се сваке године помера за два месеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Минимална цена рада за 2021. годину
Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период јануар – децембар 2021. године износиће 183,93 динара (нето) по радном часу.




Влада Србије је донела одлуку о повећању минималне цене рада са 172,54 на 183,93 динара по сату. Одлука је објављена у Службеном гласнику РС, број 116 од 16.9.2020. године.

Шта све поскупљује од почетка 2021.
Изменама појединих закона прописане су веће акцизе и таксе, припремљене су нове просечне вредности квадрата некретнина, а поједине режије поскупеле после четири године стагнације цена.

Бензин

Возачи би већ од следећег месеца могли да очекују нове ценовнике на бензинским пумпама, пошто је вредност нафте на светским берзама порасла чак за 33 одсто у последњих месец и по дана. Сирова нафта брент је прошле недеље, први пут од марта, на светским берзама достигла вредност од 50 долара по барелу. Познаваоци прилика очекују да ће се то одразити и на цену горива у нашој земљи, које би већ у јануару могло да поскупи два до четири динара по литру . Ипак, нешто је реалнија процена да би се глобална дешавања могла прелити на српско тржиште тек за два до три месеца, јер отприлике толико унапред српски нафташи купују сировину на светској берзи, преноси РТС.

Цигарете
Према предложеним изменама закона о акцизама, у наредне четири године очекује се додатно поскупљење обичних цигарета и несагоревајућег дувана, а прво које ће се десити биће већ у јануару и то за 10 динара по паклици.
То значи да ће држава по овом основу од Нове године узимати произвођачима 76,75 динара уместо 74,50. То је норма која је предвиђена новим законским решењем по коме ће се два пута годишње, све до краја 2025. године, за 1,5 увећавати специфична акциза. Уз њу се, на цену цигарета зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто, а на све то се додаје и ПДВ, па ће због увећаних државних намета произвођачи повећати цену за 10 динара. Тако ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 270 динара, а они који воле квалитетнији дуван мораће из џепа да издвоје и 400 динара.

Прочитајте још:  Оно што из историје не учимо: Најмасовнији покољ Срба у НДХ, у једном дану убијено 2315 Срба од којих су 551 њих били деца

ТВ претплата

Од 1. јануара ће грађане дочекати још виша такса за јавни медијски сервис. Предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе, који је ушао у скупштинску процедуру, прописано је да ће се претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021. године повећати са досадашњих 255 динара на 299 динара.

Порез на имовину
Поједини градови и општине донели су одлуку о просечним ценама квадрата некретнина за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину. Међу њима су и Нови Сад и Београд. Новосађани ће, према новом ценовнику, просечну цену квадрата плаћати око 3.000 динара више,и то претежно у урбаним зонама града. Ово је знатно веће повећање пореза на имовину у односу на прошлогодишње када су цене ишле за око 2.000 динара навише.

Рачуни за воду

Док је у Београду цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача од 1. јануара скупља за пет одсто, у Новом Саду је најављено увођење фиксне накнаде од 118 динара „за спремност система водовода и канализације“. Ова цена од 118 динара би се плаћала без обзира на месечни износ који Новосађани плаћају за воду и канализацију, што значи да ће и онај ко има 0 динара потрошње морати да плати ову накнаду у пуном износу. Са новим наметом, ЈКП „Водовод и канализација“ ће приходовати скоро 229 милиона динара годишње, што је око 10 одсто прихода на основу наплате потрошње воде и одвођења отпадних вода.

Пи-си-ар тест
Цена пи-си-ар тестирања на захтев расте за 50 одсто од првог јануара, по новој одлуци Владе, а на предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19. До 1. јануара држављани Србије ће тестирање на лични захтев плаћати 6.000 динара, док ће од почетка 2021. године цена једног теста износити 9.000 динара.

Изменама појединих закона прописане су веће акцизе и таксе, припремљене су нове просечне вредности квадрата некретнина, а поједине режије поскупеле после четири године стагнације цена.




Струја поскупљује од 1. фебруара
Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу цену за 3,4 одсто, објавила је данас Агенција за енергетику.

Савет Агенције за енергетику на данашњој седници је, на ЈП „ЕПС Београд“, дао сагласност на одлуку о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање, наведено је на сајту Агенције.

Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, у које спадају домаћинства и мали купци, утврђена је, како се наводи, „на основу максимално одобреног прихода износи, без пореза и такси, 7,867 динара по киловат сату и већа је у односу на постојећу просечну цену за 3,4 одсто“.

Прочитајте још:  Вучић: Од четвртка нема извоза пшенице, кукуруза, уља, брашна…

Нова цена за гарантовано снабдевање примењиваће се почев од 1. фебруара 2021. године, најавила је Агенција, наводећи да је “и након ове корекције, прве од новембра 2019. године, цена електричне енергије у Србији и даље значајно нижа од цена у земљама региона и Европе”.

Од 1. јануара веће пензије и плате у јавном сектору
Већа примања у новој години треба да очекује и око 1,7 милиона пензионера, јер је за 2021. најављен раст пензија по швајцарској формули, и то за 5,9 процената. После повећања, просечна пензија ће са садашњих 27.769 динара бити повећана на 29.407 динара, односно за 1.638 динара. Практично, од 2021. ће уместо 10.000 динара пензије пензионери добијати око 600 динара више, док ће они са највећим примањима (изнад 100.000) имати повишицу од најмање 6.300 динара.

Пензије ће у наредној години расти по договореном моделу – швајцарској формули која подразумева усклађивање примања најстаријих грађана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде, а из Владе Србије је од 2022. године најављен нови модел који би омогућио још већи раст. Циљ је да просечна пензија 2025. достигне ниво од 400 евра.

Од 1. јануара следеће године пензије ће бити веће за 5,9 одсто, на основу швајцарске формуле, навео је за министар финансија Синиша Мали.




Синиша Мали је навео да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто,минимална цена рада за 6,6 одсто, као и повећање плата у јавном сектору.

Истиче да ће од 1. јануара пет одсто повећање плате добити медицински радници, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања они ће добити од 1. априла. Мали је потврдио да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.
Већа помоћ за незапослене породиље
Од 1. јануара једнократна помоћ за незапослене породиље у Београду, и оне са ниским примањима, биће увећана за 5.000 динара. Тако ће незапослене породиље добијати 30.000 динара, а укупна помоћ за прво дете износиће 50.000 динара.

То не искључује права из републичког буџета јер свака породиља има право на још 100.000 динара, дечји додатак и сва остала давања.

Скупље и у банкама
Основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у наредној години скупље за 15 до 60 процената. Тако ће у појединим банкама одржавање рачуна од марта наредне године коштати 190 динара, уместо досадашњих 160.

За СМС обавештења месечно ће бити потребно 100, уместо 70 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке уместо 150 биће 200 динара.

Тако ћете за годину дана само за одржавање рачуна уместо досадашњих 1.920 динара, плаћати 2.280, док ће вас СМС обавештења убудуће коштати 1.200 уместо садашњих 840 динара.

Прочитајте још:  Сарадња Сремских Карловаца и руског града Кјахта

За скоро 70 одсто поскупеће услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, па ће уместо 300 коштати 500 динара, а уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

Удар и на фриленсере
Некако се у последње време највише чује глас фриленсера са тврдњом да ће им обавезе направити прави финансијски удар.

Наплата пореза за оно што раде је већ кренула, али ће бити интензивирана од јануара.

Сада добијају решења по основу којих треба, у року од 15 дана да уплате порез на име прихода из претходних пет година. Појединци тврде да укупан цех износи и по неколико хиљада евра.

Минималац иде на 32.000 динара
Од 1. јануара повећава се и минимална зарада, и то за 6,6 одсто. Тако ће око 350.000 људи који данас примају минималац од 30.000 динара, у 2021. години добијати 32.126 динара месечно.




Напуштање досадашње контроле запошљавања у јавном сектору
Изменама и допунама Закона о буџетском систему, предвиђа се и напуштање досадашње контроле запошљавања у јавном сектору и увођење флексибилнијег система који омогућава да корисници јавних средстава убудуће сами доносе одлуке о запошљавању, сходно потребама и у зависности од новца којим располажу.

Изменама тог закона предвиђено је ограничење, а то је да се не може запослити више од 70 одсто од броја запослених који су напустили то предузеће током претходне године.

Како проћи технички, шта са плином?

Увоз возила са „евро 3“ моторима ће, према најавама државе, бити забрањен до краја 2020. године, а од половине 2021. чак око милион возила у Србији можда неће моћи да прође технички преглед због емисије штетних гасова

Такође, још није разјашњено како ће се третирати старији аутомобили са бензинским моторима који имају уграђен плин.

Стручњаци кажу да када буду строжи услови по питању мерења издувних гасова да већина мотора „евро 3“ неће проћи, али и ни поједини мотори вишег стандарда, у зависности од њиховог стања.

Мења се Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја
Након новогодишњих празника формираће се Радна група која ће се бавити израдом нацрта текста измена и допуна Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић исказали су спремност да се процес израде нацрта измена и допуна закона убрза, саопштено је из Министарства.

Новина је то што ће ова радна група у свом саставу имати и представника институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, што до сада није био случај.

План је да се измене и допуне закона донесу у првом кварталу 2021. године, када би требало да се усвоји и измена закона о заштитнику грађана.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *