“Борба за веру”: Шта се тренутно догађа са оцем Сергијем и Средњеуралским женским манастиром (видео)

2

Отац Сергије

Отац Сергије ступио у десетодневни строги пост – без хране и воде

Схиигуман Сергиј Романов ухапшен (овде:) је под оптужбом за навођење на самоубиство и смештен је у истражни затвор-7 московске Федералне казнено-поправне службе, рекао је за „Интерфакс“ извршни секретар Комисије за јавни надзор (ОНК) Москве Алексеј Мелников.

Према његовим речима, у разговору са члановима комисије, отац Сергиј је рекао нема жалбе на услове притвора: његова ћелија се не разликује од осталих: има само кревет, сто и столицу.

У затвору су му дали Библију, молитвеник и Псалтир.

„Сергиј је рекао да намерава да се одрекне хране и воде на десетак дана, пошто је одлучио да пости и моли се за Московљане“, рекао је активиста за људска права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дан раније, Басмани суд Москве наложио је притвор оцу Сергију до 28. фебруара.

Отац Сергиј оптужен је члану 3 став 110.1 Кривичног законика Руске Федерације (навођење на самоубиство) и по члану 3 став 148 (кршење права на слободу савести и вероисповести) и став 330 Кривичног законика Руске Федерације (самовоља).

Према истражном комитету, Романов је јавно позвао најмање десет монахиња које живе у манастиру да изврше самоубиство.

„Касније је процењено да његови позиви на самоубиство, под видом верске идеологије хришћанства, могу бити прихваћени од неограниченог круга људи, што повлачи за собом друштвено опасне последице“, саопштили су из Истражног комитета.

У Истражном комитету су такође рекли да отац Сергиј не признаје своју кривицу.

Адвокат оца Сергија, Светлана Герасимова, поводом оптужби подигнутих против њеног клијента, изјавила је:

„Поднела сам представку да разговарам са својим клијентом насамо. Али истражитељи то још нису разматрали (представка је поднета око 3:00 по локалном времену). Није ми дозвољено да разговарам са својим клијентом насамо. Само у присуству стражара или са отвореним вратима. Ово крши права осумњиченог, јер он може имати право да се састане са адвокатом пре првог испитивања“, рекла је Герасимова за „Коммерсант-Урал“. Испитивање не може бити без разговора са адвокатом, додала је она. Адвокат је такође подсетио да су истражне радње на територији манастира такође спровођене са прекршајима.

Прочитајте још:  Конвој руске војске ушао у Харковску област, успешно ослобођена Сумска

Претпоставља се да је разлог хапшења и испитивања била беседа, чији је снимак објављен на „Ју тјуб“ каналу Всеволода Могучева 5. децембра под насловом „За веру Христову стојимо до смрти“ (овде:). Током своје беседе, о. Сергије је као пример навео причу о духовној кћери Светог Серафима Саровског, Елени Дивјевској. Свети Серафим Саровски благословио ју је да умре уместо њеног брата Михаила Мантурова. Током беседе, Сергиј је такође питао неколико парохијана да ли су спремни да умру за Русију, за децу, за будућност. „Није се радило о самоубиству, већ о самопожртвовању ради људи, о патриотизму“, рекао је Дмитриј Савченко, заступајући интересе манастира, за „Комерсант-Урал.“

Изјаву тужилаштву са захтевом за проверу видео снимка по предмету позивања на самоубиство поднео је омбудсман за права детета за Свердловску област Игор Мороков. Информације о овом „Комерсант-Уралу“ потврдио је и сам Мороков. У видео снимку је видео могуће кршење закона о заштити деце од информација штетних по њихово здравље и развој (436-ФЗ). Разлог је био тај што су деца била присутна током беседе.



Одбрана оца Сергија уверена је да су сви конфликти око Средњеуралског женског манастира повезани са неслагањима око начина вршења Светих Тајни за време пандемије. Отац Сергије је – као духовник Средњонеуралског манастира – критиковао федералне власти и руководство Руске Православне Цркве због затварања цркава током режима самоизолације. Суд га је казнио по отпужби за ширење лажних вести о коронавирусу и екстремизам у његовим проповедима објављеним на „Ју тјубу“. Касније је рашчињен и одлучен од Цркве.

Отац Сергиј Романов постао је познат широм Русије, али и православног света, с пролећа прошле године. У својим проповедима негирао је пандемију коронавируса, називајући принудно затварање храмова „махинацијама ђавола“. И тврдио је да само молитва – а не маске и социјална удаљеност – могу спасити човека.

Прочитајте још:  БРИКС банка може издати јединствену дигиталну валуту придруживања

Било му је забрањено да проповеда, али је остао веран себи. И током заседања суда отац Сергиј је био без маске. Али у одежди монаха, чиме је демонстрирао непризнавање свог рашчињења од стране надлежног црквеног суда.

Такође, ни његови следбеници не признају одлуке званичних црквених власти и за њих је отац Сергиј „истински старац“.

“Он се не боји да говори јавно оно што други свештеници говоре парохијанима само за трпезом – да се ​​цркве не смеју затварати, да се Русија мора покајати, да је овај коронавирус фикција!” – с огорчењем је говорила жена која се представила као Фотинија.

Била је једна од првих која је дошла пред Басмани суд. Она је држала портрет свог духовника и транспарент: „Слобода схиигуману Сергију!“

Други следбеници су држали иконе у рукама, неки крст. Али сви су тражили да говоре са новинарима. “Он је човек светог живота! Он је патриота! И све што каже је за наше добро!” – каже Маријана, дугогодишња парохијанка Средњеуралског манастира.



Оца Сергија су оптужили за кршење права на слободу савести, самовољу и навођење на самоубиство. У децембру се на Интернету појавио видео снимак где он пред децом пита следбенике да ли су спремни да умру по његовом „благослову“. “Да ли је ово позив на самоубиство? Све ове оптужбе су велика фарса и апсурд. Ја, као адвокат, расуђујем управо у оквиру тих термина, јер никада нисам видео нешто слично”, узвикује адвокат Иван Миронов, бранилац схиигумана Сергија.

„Оче Сергије, ми смо с Вама!“ – узвикивалу су окупљени испред суда.

Из манастира

Упркос јаком мразу, житељке манастира су изашле на улицу. После ноћног упада специјалаца, у обитељ више никог не пуштају. “Оскврнили су ћелију мог оца! Оскврнили су домаћу цркву и тамо све уништили!” – љутито каже један од следбеника оца Сергија протојереју Јевгенију Попиченку, који је стигао по упутствима епархијског епископа. Међутим, нису га пустили у манастир.

Прочитајте још:  О алгоритамским ратовима будућности

Житељке манастира кажу да ће у манастиру остати до краја. Међутим, “…неке од сестара напустиле су манастир. Из којих разлога не знам”, рекла је новинарима Татјана Мерзљакова, омбудсман за људска права у Свердловској области. Ситуација у манастиру је, рекла је, алармантна. Сада је главна ствар, каже она, „елиминисање жаришта напетости“. Још увек није јасно да ли ће ово успети или не. Присталице утамниченог схиигумана – а у манастиру их је, према различитим проценама, од неколико стотина до хиљаду – намеравају да се боре за своју истину. Екатеринбуршка епархија заузврат на суду доказује права на манастир. И сви су чекали пресуду Басмани суда. Заседање се било одужило до вечери. Као резултат тога, како смо већ навели, отац Сергиј је притворен на два месеца. Одбрана ће се жалити на ову одлуку суда.

[table id=1 /]



Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на ““Борба за веру”: Шта се тренутно догађа са оцем Сергијем и Средњеуралским женским манастиром (видео)

  1. Много “опасан” овај Отац Сергиј Романов.
    Руси су имали среће што су га на време утамничили.
    Јер добро је да није успео у злој намери још позвати Путина, министре, полицијске, судске, војне високе дужноснике на САМОУБИСТВО, замислите која трагедија је избегнута у задњем тренутку! а и још се “дрзн’о” негирати постојање “корона пандемије” и не само ТО, него још ишао уз жирић ( китицу п.а. )
    кризном стожеру саветујући људима и женама да се понашају противно њиховим “племенитим и мелем” препорукама. Ј’боте! … За не поверовати!
    На почетку “корона пандемије” легенда Путин изјави:
    “Нисмо ми Индијанци да своје старе оставимо ноћу саме поред логорске ватре да их потом вуци изједу” ( као брине о старима и то баш на начин како препоручује банкстерска СЗО )
    И ето акције на делу, како брине о Старцу Оцу, сместио га на сигурно место у самицу, 100% заштићен, само још да га “вакцинише” и убаци под циклон респиратор по препоруци банкстера и реши се “Великог проблема” зараженог ИСТИНОМ.
    Ј’беш власт која се Духом прожетих стараца и старица плаши.
    Путине црни сине, а ми се понадали да ћеш утамничити неке друге старце, сорошлије, жвалаве рокшилдиће, рокфелерчиће … али за ту акцију ипак ћемо морати да попричекамо док руски Цар не изађе на светло јавности, ма нема везе навикли смо чекати хиљадама година, сачекаћемо још коју до СЛОБОДЕ, до ПРАВДЕ, ПРАВЕДНОСТИ…
    ДА поновимо :::: Није се корона десила да побије људе ( јер их и не убија ) него да свака стока покаже до јаја, јајника свој прецизан отисак

  2. Bio sam rusofil. Posle osude moskovskog suda ,,pravde,, koji je osudio Olega Platonova koji je preveo protokol sionskih mudraca, sada i ovoga svetog starca, nisam postao rusofob, ali nisam vise ni rusofil. Kao i kod nas, postoje 2 vrste covekolikih bica : pravoslavnih i bogoboraca. Nazalost vlast, drzavna i crkvena, uvek biva sa djavolom, a ne sa Bogom ! Dok se kiril ljubio sa papom, dotle svih 78 dana bombardovanja pravoslavni Rusi su se na svenocnim bdenijima u mnogim crkvama molili za nas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *