Биљка која доноси мир души: Одлично подноси зиму, чисти ваздух и подстиче добар сан!

0

foto: Profimedia

Привлачна и бујна кућна папрат унеће у дом свежину и добро расположење, а спада међу украсно собно биље које може преживети зиму.

Иако постоји већ милионима година као једна од најстаријих биљака на свету, привлачност и лепоту папрати увек се изнова открива. Познате су многе врсте папрати, а међу најпознатијима је кућна папрат (Непхролепис еxалтата), украсна собна биљка која осваја својим егзотичним изгледом и танким, паперјастим светлозеленим листовима који попут слапова падају и стварају у кући угођај вечног пролеће.

Природно станиште папрати је џунгла, односно тропско и суптропско подручје, а упркос томе што захтева специфичне услове како би расла, бујала и опстала, ова нежна биљка уз правилну бригу и негу може преживети и оштру зиму.




Највећи је непријатељ деликатне папрати суви ваздух, који је у зимским месецима због грејања тешко избећи. Попут сваке биљке која природно расте у џунгли, папрат тражи изузетно много влаге, што је најлакше постићи тако да је свакодневно прска, што је уједно и најважније правило код бриге за кућну папрат. Питате ли се у којој је просторији папрат најбоље држати, одговор је врло једноставан и логичан – у купатилу, где влаге никада не недостаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такођер, папрат је потребно редовно заливати, а када ћете је и колико заливати, то зависи о релативној влаги ваздуха у просторији, температури и величини саме биљке, дакле универзалног правила за заливање нема. Пратите потребе биљке и убрзо ћете препознати када ју је потребно залити.

Осим у купатилу, кућна папрат најсрећнија ће бити у слабо осветљеним просторијама јер она је биљка која воли сенку– у џунгли живи у сенци великих биљака далеко од директног сунчаног светла. Због тога је у кући ставите на есто где неће бити изложена директном сунчевом светлу– зими најбоље на прозору окренутом према истоку, а лети на прозор из којег се пружа поглед на север.

Прочитајте још:  Амерички дерматолог саветује: Узмите лук и сирће и уклоните старачке пеге. Ево како!

Осим што ће вам улепати свакодневицу, кућна папрат помоћи ће вам и да боље спавате. Наиме, та популарна собна биљка богата је есенцијалним уљима, флавоноидима и другим корисним тварима које делују умирујуће на нервни систем. Шармантна зелена папрат може вам помоћи да се лакше носите с последицама стреса, а као резултат тога лакше ћете утонути у сан.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *