ШТА НАМ СЕ СПРЕМА? Објављен план вакцинације у Србији!

5
(Фото: ЕПА)

Оперативни план за имунизацију против ковида 19 у Србији, који је објавио институт Батут, предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва, пренео је данас РТС, а у првој фази планирана је вакцинација је 720.600 особа, док би укупно према овом плану требало да буде вакцинисано 3.206.000 грађана Србије.

Како се наводи у Оперативном плану, у првој фази вакцинишу се запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције, као и запослени у домовима за старе и социјалним установама.

У овој фази биће вакцинисане и особе старије од 65 година које стално бораве у домовима или установама, особе старије од 75 година у општој популацији, особе у старосној групи 65-74 године са вишеструким факторима ризика и корисници установа социјалне заштите (осим домова за стара лица) у којима је отежано или немогуће спровођење нефармаколошких мера превенције и сузбијања, наводи се у плану вакцинације.
Планирано је да обухват вакцинације буде од 60 до 80 одсто запоселних у тим категоријама, односно око 85.400 људи.

Укупно за прву фазу вакцинације је планирана вакцинација 720.600 особа.

У другој фази која обухвата до 20 одсто од укупног броја становништва биће обухваћене старије узрасне групе које нису обухваћене у првој фази, особе са коморбидитетима које не спадају у старије узрасне групе становништва, као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва.

У другој фази имунизације тако би било вакцинисано око 736.000 људи.
Након дефинисаних приоритетних група, зависно од доступних количина вакцине, у трећој фази вакцинацијом ће се обухватити особе млађе од 50 година са одређеним факторима ризика (укупна популација у овим узрасним групама има 4,066 милиона становника, од чега се претпоставља да око 5 одсто или 203.000 има неки од фактора ризика за тешке облике болести) и особе старости 50-64 године, без обзира на факторе ризика (у овој категорији је 1,44 милиона грађана, од чега би планирани обухват од 7 одсто износио око 1.100.000 особа).

Укупно би се трећом фазом на основу горе наведених циљних група обухватило око 1.750.000 грађана Републике Србије.

У овој фази били би вакцинисани и мигранти и тражиоци азила у колективном смештају, особе које живе у нехигијенским насељима, бескућници и особе које живе у екстремном сиромаштву, као и особе старије од 50 година на издржавању кривичних санкција.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!5 Коментара

  1. Србија осуђује насиље на Капитол хилу у Вашингтону, а од будућег америчког председника Џоа Бајдена очекује даљи развој односа, рекао је данас за Танјуг председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

    Гостујући на ТВ Пинк Дачић је оценио

  2. „Наши“ одлучују према „препорукама“ својих газда сатаниста … да скратимо:
    „Вакцинисати“ сиромашне, уличаре, пензионере и остала стара лица … да се држава реши прво новчаних „давања“ „некорисних“ па после сви остали које нису побили загађењем из ваздуха, воде, хране …
    Нема друге него сваки свог субашу, субашицу

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.