Спречена катастрофа, опасност и даље прети: Откривен узрок пада фреквенције у електромрежи Европе

3
(фото: Sputnik / Taras Litvinenko)

За пад фреквенције у електромрежи Европе, до које је дошло у петак после подне, а која је могла да изазове огромне проблеме у снабдевању електричном енергијом, крив је нестанак струје у делу Румуније.

Према румунском оператеру „Транселектрика“, северозападни део Румуније остао је без струје, у неким местима и до сат и по, док је у другим деловима земља напон пао и на до 90 волти.

Европско удружење струјних мрежа (ЕНТСО-Е) потврдило је да је у петак дошло до пада фреквенције на 49.745 херца. Иначе за нормални рад мреже потребна је фреквенција од 50 херца.

Европски оператери електричном енергијом успели су да стабилизују мрежу након сат времена.

Аустријски експерти већ дуже упозоравају да Европи прети опасност од „блекаута“, јер после испада више електрана у европској мрежи, као што је сада био случај, недостају велике количине струје, а то може водити ка ланчаној реакцији и опасности краха целог система.„Због пада фреквенције били смо на рубу катастрофе. То би само у Аустрији, по привреду, изазвало штету од око једне милијарде евра дневно. Потпуни крах електромреже довео би и до трагедија, јер треба мислити на болесне и старије који би седели у мраку“, рекао је експерт оператера ЕВН Штефан Цах.
Овај пад фреквенције био је до сада други највећи квар у електромрежи Европе од 2006, када је више од 10 милиона домаћинстава остало без струје.

Такође је фебруара 2018. регистрован пад фреквенције, како је саопштила тада Електромрежа Србије, зато што је Косовски оператор система преноса и тржишта (КОСТТ) константно одступао од програма рада, па су многи сатови широм Европе каснили, пренео је Танјуг.

ЕМС је тада саопштио да је КОСТТ „перманентно неовлашћено преузимао неуговорену електричну енергију из синхроне области „Континентална Европа“ и на тај начин прекршио норме и стандарде оперативног рада у тој синхроној области, као и обавезу самосталне регулације своје подобласти унутар контролне области ЕМС“.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

3 Коментара

  1. Све што су пакостили Србима 99 сада раде сатанисти целом свету, сатанизација, лажно суђење, пресуђивање, тровање, побољевање људи, изазивање економске кризе због задуживања државе и људи због лаких пљачки фирми и ресурса …
    У склопу тих акција била је саботажа електросистема Србије … Пакистан је већ доживео „курсшлус“, можемо надаље и ми за очекивати и спремати свеће, петролејке, генераторе, соларне панеле …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.