Свети Архијерејски Синод СПЦ-а се оградио од Григорија: Његове изјаве су политичке и немају везе са мисијом Православне Цркве

13

Саопштење за јавност поводом изјава епископа Григорија

Верни народ и укупну јавност протеклих празничних дана, помућених епидемијом и страдањем људи и њихове имовине у земљотресу на Банији, додатно су збуниле изјаве Епископа диселдорфског и немачког г. Григорија, које су искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са вером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне Цркве.

Свети Архијерејски Синод се осећа обавезним да, с тим у вези, све оне који односне политичке изјаве приписују Српској Православној Цркви или их на било који начин доводе у везу са њом, обавести да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству архипастира словесног Народа Божјег него искључиво у својству грађанина.

Kолико је дозвољена и благословена политичка или државно-правна активност епикопâ и клирикâ о томе расуђује и просуђује, аутономно и самостално, на основу свога канонског поретка, искључиво Црква.

Из Kанцеларије Светог Архијерејског Синода
Српске Православне Цркве

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсјећам на текст о Григорију који сам објавио 10.01.2021.

Григорије Велики Инквизитор, Џугашвили СПЦ-а, Висарионович у политици: Не смије се ћутати о непочинствима Младена Јеврића Дурића, јер би ћутање о њима значило њихово одобравање

Пише: Слободан Васковић

1.

Никако се не смије ћутати о непочинствима Младена Јеврића Дурића, алијас владике Григорија, јер би ћутање о његовим непочинствима значило њихово одобравање.




2.

Далеко је у Злу догурао Младен Јеврић Дурић, алијас Владика Григорије: Из села Планинице крај Вареша – до Најопакије, Најлицемјерније, по Живот опасне и сваком криминалу, злочиначким махинацијама и огавним манипулацијама, спремној индивидуи, која не бира средства како би се докопала позиција које гарантују Моћ и Новац!

3.

Владика Григорије је већ годинама Велики Инквизитор, Џугашвили СПЦ-а и све чешће Висарионович политичких токова. Уз то је Први лицемјер, лицемјер над лицемјерима, који жели само двије ствари – Моћ и Новац. Није презао да за новац проћерда власништво Цркве, чак и Храмове стави под хипотеке.

4.

Ту је он неприкосновен, без противкандидата; Суверено влада лицемјерима, а очито му је то мало, не доноси довољно ни моћи ни новца, потребног за његов раскалашни, нехришћански начин живота, па жели, не бирајући средства, да покуша постати или патријарх СПЦ-а или Предсједник Србије; Најрађе би обоје, па би тако имао неколико функција обједињених у себи.

5.

На срећи Срба, СПЦ-а, Србије и сваког нормалног, Григорије ће остати само на челу колоне лицемјера и, искрено се надам, ускоро бити уклоњен из СПЦ-а; Самим тим ће остати и без протежирања у јавном животу, што тешко злоупотребљава као Владика.

 

6.

Чини то већ деценију и по, било да му је владичански трон био у Требињу или, сада, Њемачкој; Непрестано тај ЗлоДух трује народ својим лажима, неистинама, малициозношћу и лицемјерством. И пљачка немилосрдно тај народ о чему сам, као и бројни други, исписао томове и све документовао.

Прочитајте још:  Обрушио се плафон пијаце „Меркатор“, повређена жена

 




7.

При том, Григорије који се сада наводно бори против аутократије у Србији није ни једног тренутка одустао од подршке тиранији у РС; Односно, Узурпатору Милораду Додику, чији је производ; Није се успротивио никад безочној, бруталној и систематичној пљачки коју је починио Додиков антинародни Режим; Међу пљачкашима је и Григорије који није у вријеме свог епархијског служења у Требињу градио болнице умјесто цркви, већ је цркве стављао под хипотеке како би се докопао милиона KМ за личне хедонистичко-развратне потребе.

 

8.

О томе сам изнио необориве доказе. Григорије је, стављајући Цркве под хипотеке, довео вјерујући народ у ситуацију да се у, кредиима заробљеним Храмовима, моли Банкама, а не Богу.

9.

Опустошио је бројна предузећа из Херцеговине, остављајући хиљаде људи без посла и хљеба и није се ни осврнуо на њих; Његов презир према вјерујућем народу је константа, као што је константа и његово убјеђење да је народ слијеп и глух и да није видио, нити види, да је Дурић најобичнији сјецикеса, увијек у служби Великих Kриминалних кланова, а никако у Божијој служби.

10.

Свети архијерејски сабор СПЦ именовао је 28. октобра 2015. године епископа Григорија за администратора упражњене Епархије дабробосанске са свим правима и дужностима епархијског архијереја.

Дотадашњи митрополит дабробосански Николај преминуо је 27. октобра 2015. године.

На тој позицији Јурић је остао до 24.05.2017., када је за митрополита дабробосанског именован владика Хризостом.

11.

Григорије је имао намјеру да буде изабран за митроплита и да задржи под својом контролом и епархију захумско-херцеговачку, као и да растури епархију зворничко-тузланску и њен највећи дио придружи митрополији: Григорије је, такође, тражио да остале владике из БиХ буду подређене митрополиту, да му подносе финансијске извјештаје, а он би био једини који би имао директну везу са врхом СПЦ у Београду и Патријархом.

Био је то његов први нескривени покушај оснивања Босанске православне цркве, у којој би он био “Патријарх”!




12.

Његове планове и захтјеве спријечила је снажна линија унутар СПЦ-а, коју је тада предводио епископ бачки Иринеј.

Патријарх Иринеј (који се упокојио 20.11.2020.) покушао је издејствовати да Григорије постане митрополит. Патријарх је то учинио по наговору Милорада Додика.

Састанак Додика и Иринеја трајао је тада готово два сата, потврдили су ми извори из Патријаршије.

Додик је рекао Иринеју да је веома битно да Григорије постане митрополит, јер то њему одговара “за одбрану интереса РС”.

Додик је обећао Иринеју обилну финансијску помоћ и нове донације СПЦ-у, уколико Григорије постане митрополит.

Већина епископа била је згрожена понашањем и Додика и Иринеја, што је и условило да не подрже ову политичкофинансијску операцију.

13.

Међутим, у СПЦ-у знају и да је многе драгоцјене предмете који су припадали митрополији Григорије отуђио док је администрирао митрополијом.

Зато није ни постао митрополит већ је требао бити избачен; Нажалост није, већ је по казни, премјештен у Њемачку, гђе је устоличен 16.09.2018. године; Одатле му, без сумње, слиједи пут на депонију.

Прочитајте још:  Нове обмане организацијe "28. јун": ПОМОЋ ЗА СРБЕ ДАЛИ АЛБАНЦИМА НА КОСМЕТУ?

Из СПЦ-а није избачен већ те 2018., јер га је спасио управо његов главни шеф, Kум мафије којој припада, Милорад Додик који је затражио од тадашњег Патријарха Иринеја да поштеди Григорија.

Иринеј је, Бог да му душу ‘прости, имао велике “обавезе” према Додику и услишио му је “молитве”.

14.

Григорије је, док је био епископ захумско-херцеговачки, уништио бројна предузећа, оставио хиљаде радника без посла, бјесомучно и инквизиторски прогонио своје критичаре, међу којима је и потписник ових редова.

Григорије ме је, са својом бандом, заробио 18. марта 2009. године у кући покојног Николе Секуловића, истинског демократе и вјерника, а када сам изведен под пратњом полиције, каменован сам; Јер је полиција по налогу Горана Зупца, тадашњег начелника ЦЈБ Требиње (сада ПУ), оставила мене и сина, који је са мном био у аутомобилу и радио као сниматељ, на пола пута, по договору са Великим Инквизитором.




15.

У Kотезима, надомак Љубиња, оштрој кривини сачекали су нас Горан Дурић и Григоријев возач и засули камењем, све са намјером да изгубим контролу над возилом и сурвам се у провалију.

Григорије је наложио моје уклањање, у то никад нисам имао дилеме, а Зубац покушао да спроведе у ђело.

Срећом, није им пошло за руком да каменовањем убију сина и мене. Десило се то, јер се Григорију није допало моје извјештавање о његовим клриминалним радњама.

Додик је тада, наравно, подржао Григорија и јавно слагао да сам сам себи разбио аутомобил. Додик и сада, дванаест година након тих догађаја, покушава да ме заувијек уклони.

16.

Одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ, његов саучесник Горан Зубац, који је, иако тешки криминалац, напредовао до позиције директор Државне агенције за истраге и заштиту, правоснажно је осуђен на условну казну закона од годину дана. Зубац је проглашен кривим због несавјесног рада у служби, што се третира као кривично ђело 03.08.2015.

Горан Зубац је оптужен јер је одбио да ангажује посебну јединицу СИПА да би се спријечио напад и паљење зграде Предсједништва БиХ током протеста у Сарајеву 7. фебруара, 2014.

17.

Наравно, МУП РС тада није учинио ништа, јер је Григорије превише учинио за њих – присиљавао је народ да СНСД-у даје гласове годинама, клео њихове противнике, неке чак избацио из СПЦ-а што је незапамћен чин унутар Цркве.

18.

Те исте 2009. године, 07. априла, Григорије је инквизиторске методе примијенио на Николи Секуловићу и Блажи Стевовићу, које је изопштио из Цркве због, како је навео, “нецрквеног ђеловања”. То “нецрквено ђеловање”, уствари, била је критика Григоријевог криминалног ђеловања.

Велики духовни суд Светог синода поништио је, врло брзо, његове инквизиторске одлуке.

Григорије и даље води сурову хајку против свих људе из Требиња који су му се замјерили; Сви они који то желе, лако могу наћи огроман број саговорника у вези са овом темом, као и његове жртве, које су “пале” и “падају” као снопље под ударом корумпираних судова. Бар Григорије мисли да су пали, али људи настављају да се боре против њега, његових разбојничких поступака у Херцеговини, његових пљачки, изнова их обзнањујући и упорно доказујући да није ријеч ни окаквом владики, већ најобичнијем криминалцу који је позицију, што му је заиста тешком грешком СПЦ-а пала у крило, тешко злоупотријебио.

Прочитајте још:  Григорије се поново руга српским обичајима: Не треба носити црнину након смрти ближњег

19.

Григорије треба јавно да каже да ли је и даље бискуп или владика, а бискупом се сам назвао 24.01.2013. године у Дубровнику, током сусрета са дубровачким бискупом Матом Узинићем.

У Дубровнику и Мостару је проћердао имовину СПЦ-а, која је била у њеном власништву стотинама година; Тако је поспјешио етничко чишћење Срба из та два Града.

20.

О томе Григорије не збори, већ покушава богоугодно да жртвује, за почетак, још триста Срба које би он, како каже, нашао да се “жртвују за Србију”, што је ноторна лаж.




Гргорије би тих 300 људи принио на олтар својих болесних мегаломанских жеља.

“Ако нешто могу да учиним за мој народ и ако то народ очекује, ја желим да скупим 30, ако је могуће и 300 људи, између 30 и 60 година, који су спремни да се жртвују за Србију”, рекао је Григорије 06.01. 2021. године.

21.

Није поменуо да ће се он жртвовати. Није му то ни пало на ум, а то Отјеловљење Зла спремно је жртвовати и 3.000 и 30.000 и 3.000.000 Срба само да би остварио своје науме којих је недостојан – постао или Патријарх или предсједник Србије.

22.

Није Григорије никакав Спартанац, већ најобичнија Хуља. Питање за Хуљу гласи: Зашто, док је био епарх херцеговачки, није нашао 300 људи (а било их је и више) и промијенио Режим у Републици Српској, умјесто што је сваком од тих триста покушао да скине главу; Нажалост, некима је и успио. А епископ је у Херцеговини био током дванаест година Додикове сурове владавине ( од 2006.-2018.) и никада ниједну једину ријеч није изговорио против уништења српског народа од злог Режима који их држи као робље и довео је народ на руб биолошког опстанка у БиХ.

23.

Григорије треба у затвор, на дугогодишњу робију, а не да и даље буде владика. СПЦ је спора, али и ефикасна, када то хоће; Надати се да ће нови Патријарх испунити један од најважнијих задатака – расколника Григорија, ту психотичну незајажљиву индивидуу удаљити из окриља Цркве; То је најмање што би требао учинити!

24.

И за крај – коју Kовид болницу је то Григорије посјетио, којег обољелог од Цовид-19 је обишао и пружио му утјеху?! Ниједну и ником!!! (наставиће се)

[table id=1 /]



Слободан Васковић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Све паписте из СПЦ,лишити црквене одежде,
    намазати катраном и запалити.
    Миро се спасио…крепао керина.

  2. Ovo su malo detaljnije optužbe. Valjalo bi ih proveriti, i dobro bi bilo i da se episkop Grigorije izjasni. Našao sam jedan tekst koji možda ne objašnjava puno, ali unosi više svetla. Potražite ovaj tekst na internetu “Млађа напада СПЦ због ГРИГОРИЈА НЕМАЧКОГ”

    Pod tendencioznim naslovom, leži tekst koji ide u drugačijem pravcu. Ajd da vidimo.

    1. Kasnis priko sa proveravanjima vec deceniju i vise. Odkad je kupio ferarija i otkad nije davao plate radnicima njegove vinarija, a platio njegovom igumanu savi letovanje na HAVAJIMA !
      Pa nemogu Havaji i ferari i plate radnicima ! Sta ce radnicima 6 meseci plate, valjda je vaznije da njihovi voljeni pastiri budu srecni ! Ako mi neko neveruje, nek pronadje bosanski tv dnevnik iz tih vremena !

  3. Једва нађох од чега се то СПЦ ограђује. Ни на сајту СПЦ не стоји од чега, само од кога се ограђују. А од чега се ограђују, стоји ОВДЕ:

    Владика Григорије: Црква неће изгубити Косово
    У овом погледу као Србин сам јако једноставан, Косово је наше, рекао епископ дизелдорфски и немачки
    Владика Григорије (Фото: Милица Вучковић)
    „Црква није политичка организација, она нема један или два мандата, већ мора да гледа хиљаду година уназад, а како је рекао један мудар човек, онај ко гледа хиљаду година уназад, он може да види 100 година унапред“, поручио је владика дизелдорфски и немачки Григорије у Прегледу дана на Њузмакс Адриа, те због тога констатовао да црква неће изгубити Косово.
    Са друге стране, додаје да реч цркве треба да буде благовест.
    „Да та благовест буде упућена онима који су Срби и онима који су Албанци на Косову. Да садржи основну истину – да нема веће светиње на земљи од људског живота. А самим тим и све оно што чини људе срећним је светиња. И кућа и људски дом и имање, а поготову нечији храм“, додао је Владика.
    Коментарисао је изјаву председника САНУ, Владимира Костића, да „Србима мора неко да каже да Косово није више ни де факто, ни де јуре, наше“. Каже да се не слаже са том констатацијом.
    „То није тачно, Косово је и де јуре и де факто наше. Зашто де јуре – кад не би било наше нико онда од нас не би тражио сагласност да га се одрекнемо. Нико не би тражио да то буде неки међународни документ да ми не признајемо да је наше“.
    Подсетио је уједно да Србија није једина која не признаје Косово, те да су истог мишљења и моћне земље попут Русије Кине, Шпаније.
    А де факто?
    „Зато што наш народ живи тамо, зато што су наше светиње још увек тамо“.
    Каже да то не значи да он мисли да на Косову не би требало да живе Албанци, „да оно не може да буде њихово“ и да је у било ком смислу искључив.
    „Али сам у овом погледу као Србин јако једноставан, Косово је наше“, додао је.

    свакако, понеко ће се оградити од ове изјаве.
    свакако, понеко ће ову изјаву подржати.
    који си ТИ?

  4. у вези с тим је и овај текст, са ПОЛИТИКОНА

    Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић реаговао је данас на саопштење Синода Српске православне цркве, у коме се ово тело оградило од изјава владике Григорија, назвавши их „политичким и страначким“.
    Ђорђевић је оценио да се ради о наставку политизације органа СПЦ од стране режима Александра Вучића: „Уместо да подрже владику који јасно каже да су Kосово и Метохија саставни део Србије и који исправно примећује да у Србији многе ствари не ваљају, чланови Синода дозвољавају себи да буду увучени у Вучићеве политичке игрице, каљајући тако образ Српске православне цркве“.
    Председник Ослобођења је указао да је необично што се Синод није огласио ни о једном од актуелних друштвених питања, па чак и афера од којих су многе укључивале великодостојнике цркве, али да реагују чим неко критикује режим.
    „Синод се није оградио од владике Стефана Шарића и озбиљних оптужби за насиље, отмицу и прељубу. Не смета им када Никола Селаковић мешетари по цркви и лобира за избор новог патријарха. Нису се огласили када је председник САНУ Владимир Kостић јавно рекао да Kосмет није део Србије. Нису се огласили када је Вучић предао енергетски систем на Kосову Албанцима, што може утицати и на снабдевање струјом српских манастира и цркава на Kосову и Метохији. Нису реаговали на Вашингтонски споразум, иако се у њему експлицитно помиње Српска православна црква. Нису стали у заштиту блаженопочившег митрополита Амфилохија када су га черечили београдски и подгорички таблоиди, нити када Мило Ђукановић напада владику Јоаникија. Нису се огласили на када режимски медији већ месецима објављују најгнусније лажи о владици Григорију. На све то, као и на многе друге девијације у цркви и друштву, чланови Синода ћуте“, рекао је Ђорђевић и додао:
    „Ћуте на криминал, пљачку, неслободу, аутократију, издају Kосова и Метохије – али се оглашавају када неко дирне у светог Вучића“.
    Он је објаснио да се није цела Црква оградила од владике Григорија, већ само Синод, који од смрти патријарха Иринеја ради у крњем саставу, а како Сабор СПЦ није одржан, члановима Синода мандат је истекао.
    „Такав крњи састав чине епископ Бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, епископ крушевачки Давид, митрополит загребачки Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом. Јасно је да у тој групи превагу односе Вучићу блиске владике, које не презају од ваљања у блату дневне политике“, каже Млађан Ђорђевић.
    „Ово је још један срамотан Вучићев покушај окупације цркве. Режим покушава да елиминише неподобне, тј. оне који мисле својом главом и којима не би могло да се манипулише. Вучићу треба патријарх који ће да аминује коначну издају Kосова, а томе се црква до сада оштро противила“, рекао је лидер Ослобођења.
    Ђорђевић је закључио да овакво мешање политике у послове Српске православне цркве „није забележено од доба комунизма“, те да представља „срамно поглавље у историји СПЦ“.
    Политикон

  5. лично, захваљујем се на тексту господина Васковића. Баш актуелно тражим конкретне оптужбе упућене Е. Григорију.

    Слободане, друже. Верујем да ти је неко стао на ногу.
    Нећу да пођем од тога да говориш неистине 100%. Бог нека суди свима нама. Мада се питам, да ли је могуће да си свој поглед на свет препустио емоцијама? Ишао сам сваку твоју тачку део по део. Пар пута си се понављао у тексту, а поприлично је било и драматургије. Мени вредно трагања је само оно што си конкретно навео. Моји коментари су у заградама.

    3.
    Није презао да за новац проћерда власништво Цркве, чак и Храмове стави под хипотеке.
    (реч “проћердао” има конкретно значење. опрезно с тим. А хипотека – па друже, да ли је шта од тога отела банка? да или не? признајем, мени неуобичајена пракса у цркви, али ако је изузетан случај, и ако је успело, свака част. срећа (у ствари нажалост!) па црква не живи од мојих прилога. како стоји са твојим прилозима? од чега одржавати манастире по једног “богатој” херцеговини, колико год она прелепа била. молим те за мало добре воље овде… нећу бранити оптуженог упоређујући га са горим пословањима у цркви, али да би е. Григорије за ово био оптужен – мораш ми показати да је “забио паре у песак”. Можеш ли то?
    5.
    Опустошио је бројна предузећа из Херцеговине, остављајући хиљаде људи без посла и хљеба.
    (ово је озбиљна оптужба. дај ми три (3) предузећа која је опустошио. хоћу да се распитам. не кажем да је немогуће да си у праву. Која предузећа дакле? Баш да видим на интернету, има ту свега.)
    12.
    Његове планове и захтјеве спријечила је снажна линија унутар СПЦ-а, коју је тада предводио епископ бачки Иринеј.
    (може да буде и сукоб интереса. и е.Иринеј је врло активно свештено лице. не само у духовном смислу…)
    13.
    Међутим, у СПЦ-у знају и да је многе драгоцјене предмете који су припадали митрополији Григорије отуђио док је администрирао митрополијом.
    (отуђио и однео ГДЕ? из једног манастира у други, својој кући, или у енглески Сотби?)
    14.
    Григорије ме је, са својом бандом, заробио 18. марта 2009. године у кући покојног Николе Секуловића, … каменован сам; полиција (je) по налогу Горана Зупца, тадашњег начелника ЦЈБ Требиње (сада ПУ), оставила мене и сина, који је са мном био у аутомобилу и радио као сниматељ, на пола пута, по договору са Великим Инквизитором.
    (овакво дело нема оправдање. молим те, напиши нам откуд ти у кући Николе Секулића, јеси ли знао ко је тамо-којим добром си тамо кренуо? шта си учинио да деескализујеш ситуацију – зашто ниси изашао раније? ко те је и како “заробио”, шта је епископ радио док си био “заробљаван”? наравно, овим не би да релативизујем тај прекршај, али улога е. Григорија нам мора бити јасна, као и то шта си ТИ учинио да ситуација не ескалира. да ли је Григорије навијао да те “заробе”, да ли те је на икоји начин бранио? и који си ти лик, извини за шалу, да поведеш дете, без обзира колико стар био, на тај окршај, који, некако слутим си и очекивао, само се његовом обиму – уколико је све што си навео прецизно и тачно, и без прећуткивања битних, по тебе неповољних чињеница – ниси надао)
    15.
    У Kотезима, надомак Љубиња, оштрој кривини сачекали су нас Горан Дурић и Григоријев возач и засули камењем, све са намјером да изгубим контролу над возилом и сурвам се у провалију….Срећом, није им пошло за руком да каменовањем убију сина и мене. Десило се то, јер се Григорију није допало моје извјештавање о његовим клриминалним радњама….Додик је тада, наравно, подржао Григорија и јавно слагао да сам сам себи разбио аутомобил.
    (надам се да ће и Горан Дурић и возач о овом једном изнети своје виђење. мислим, ако си стварно сам себи полупао ауто, и то са све сином који је гледао тај твој марифетлук, брале… ти си стварно, мислим…шта рећи. али треба и оптужене чути)
    17.
    Григорије … присиљавао је народ да СНСД-у даје гласове годинама, клео њихове противнике, неке чак избацио из СПЦ-а.
    (присиљавао, клео…где да нађем имена тројице који ово писмено потврђују?)
    18.
    Те исте 2009. године, 07. априла, Григорије је инквизиторске методе примијенио на Николи Секуловићу и Блажи Стевовићу, које је изопштио из Цркве због, како је навео, “нецрквеног ђеловања”. То “нецрквено ђеловање”, уствари, била је критика Григоријевог криминалног ђеловања.
    (шта су они “скривили Григорију” па да их је изопштио?)
    19.
    Григорије треба јавно да каже да ли је и даље бискуп или владика, а бискупом се сам назвао 24.01.2013. године у Дубровнику, током сусрета са дубровачким бискупом Матом Узинићем… У Дубровнику и Мостару је проћердао имовину СПЦ-а, која је била у њеном власништву стотинама година; Тако је поспјешио етничко чишћење Срба из та два Града.
    (како је “проћердао” и тиме “поспешио етночко чишћење”. велике речи говориш, мораш то мало изоштрити. ово је пуно паушално)?

  6. и пријатељу, мораш бити свестан да свака изјава делом почива на кредибилитету даваоца изјаве. уз пут буди речено, ја сам скидао ова документа која си дао, да би их увећане погледао – ни један није јасан. како да ово вреднујем, шта то доказује? ја нећу износити овде оно што сам нашао о теби на интернету. ето нека ти буде и то да си “златан човек који се свим злотворима замерио и око кога су они исплели мреже и тајне и јавне да га упропасте”. али ти си свестан да те има и на ју тјубу и на википедији, и да су на википедији линкови ка твом блогу и другим текстовима у интернету. изгледа да си “контроверзна личност”. знаш на шта мислим. али ок, и да заиста јеси, не сме према теби тако да се поступа. а ти знаш и сам, да ли смеш износити неистине, и исто толико вредне и кредибилне – изјаве под утиском емоција. а, ниси хладнокрван човек, не.

    За све који желе сами да потраже истину, нека одгледају било који прилог на ју тјубу од нашег госта – Слободана Васковића, и направе своју слику о њему, и наравно о владици Григорију.

  7. ја би овим заокружио ову тему, са моје стране.

    када нам се десио тито, то је било зато јер нисмо имали снаге за бољег. дал нам је то наметнуто, или смо га ми изабрали, не игра улогу. нисмо знали ни умели да испадне другачије. коштало је и крви и живота, и ето испаде он.

    исто тако за сваког до сада.

    када данас имамо и додика и вучића, ето да наведем и григорија, који је овде тема -и то је јер не можемо и не умемо боље. али да ли су методи које имамо то да поведемо сина са собом, завршимо “заробљени” и умало згурани са литице у колима? чија год да је кривица, опет, ако је то сушта истина, то не показује да ми умемо да променимо нешто. ретко је кривица на једној страни.

    можемо ли да се сложимо, да је боље да покушамо да утичемо на развој догађаја тако да не стварамо себи непријатеље, него сараднике? ово није пука реторика, постоји струка која се баш тиме бави, медијатори. дакле, призната категорија. јуришавши на ветрењаче, и служећи се свачим, и доводећи себе и друге (овим не мислим само на слободанковог сина) у опасност – можда баш и петљајући се у ствари које не разумемо, нити чију суштину сагледавамо, више кваримо него што поправљамо. од наших кавги могу профитирати само они који нам желе зло. мало ли их је.

    нек ти буде казато, да у овим суманутим временима, има маневара који значе “када подржаваш ти критикуј – када критикујеш ти подржавај”. можемо ли да разумемо ово?

    има ли додик заслуге за опстанак РС? најбоље како уме, можда голе и босе РС, али опстале и колико толико функционалне. Исто истоветно важи за вучића, шта он направи од србије, брука је једна. али некако, некако живимо. нипошто их не браним. нико не спори да су се ушепртљили, али пливају. некако. Бог зна докле.

    не бацајмо старе и подеране опанке, док не набавимо нове.

    али, ако је наш поход на нове опанке такав да завршимо “заробљени” и с ногом у дупе (да простиш) избачени из кола ко проститутка на пола пута, браћо, сестре, ако не умемо боље, остављај овај посао, или се дошколуј. ма, ја верујем у твоје родољубље. ја верујем да си ти сит неправде, као и сви ми. питање је да ли би ево, ТИ чинио боље да си на додиковом месту. а григорије ти је изгледа крив јер имаш отворених рачуна са додиком, са којим григорије, ето, до сада успешно сарађује.

      1. Перо друже, можеш ли да претпоставиш да ми ништа не плаћа? Хајде да разговарамо са тог нивоа. Ја га и не познајем лично, мада сам га видео и слушао у живо на трибини и прочитао две његове књиге, баш да видим о коме се ради.

        Можеш мирне душе поћи од тога да су моје интересовање и радозналост пориви самосталног и мислећег човека. Једноставно, видео сам навалу на е. Григорија која ми није јасна, и језик оптужби је језив. Језив. Нит је правни, нит новинарски, нит професионални ма у ком смислу, нит добронамеран. То ми је било довољно да се ставим на страну оптуженог, у себичној намери да доумам – јесам ли ја овде слеп или застранио, непримећујући основе “оптужнице” – или се заиста ради о хајци на неког који би желео да промени нешто у Србији на боље.

        Највише бих волео продуховљене политичаре. Људе од морала и са етичким кодексима. Али, у шта верују политичари? Који су њихови морални кодекси?
        Алтернативно, слажем се и са духовницима који се силом прилика умешају у политику. Не верујем да ће ово изаћи на теократију и да ћемо постати нови Иран. Али, хајде да видимо шта црква има да каже, када војска нема шта да прозбори. А у те две институције народ верује још највише.

        Од ангажовања епископа Григорија у државничким темама,неко има СТРА’! И то дебео. Ко да се боји неких литија. “Ко се боји литије још”.

        Наравно, остављам простора да се варам. Наравно, остављам простора и да е. Григорије потцењује ситуацију, радећи у нај бољој могућој мери, у правцу лошег исхода по Србију. Али, док се то не разјасни, треба читати текстове отворено, па и оно између редова, колико ко може и успе, и за сходно сматра.
        За сада – ја немам разлога да у њему видим зло.
        И, да – за сада: мени то зло у текстовима о њему (види Видовдан орг) не може да промакне. Па на Видовдануорг наслове о е. Григорију заслужују чак и написи твитераша!

        Ако ја будем чекао ко ће да ми први понуди сендвич да би се ја заузео за истину… прика:
        – ни од мене,
        – ни од те истине,
        -ни од тог сендвича
        -ни од тог кога подржавам
        – ни од те државе
        – ни од наших породица
        -ни од тог народа

        …неће бити ништа. Никад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *