Цело село код Беле Паланке под водом, више од 10.000 људи без струје

0

Поплаве у Србији (Фото: Јутјуб)

Стање на поплављеном југу Србије најкритичније је код Беле Паланке, где је једно село под водом. Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације каже за РТС да киша више не пада и да се реке на југу земље полако враћају у корита, али истиче да је без струје 10.680 домаћинстава. Ванредна ситуација је на снази у неколико општина.

16:46
Евакуисано 85 особа
Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 32 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест особа из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Врања, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по једну из Димитровграда и из Доње Трнаве код Ниша, наведено је у саопштењу МУП-а.

Наводи се да је, услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа: на територији градова Ниша и Лесковца, на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан, Куршумлија, и због обилних снежних падавина, на делу општине Пријепоље (за шест месних заједница).

На територији Нишавског управног округа ситуација је стабилна. Сви водотокови другог реда су се вратили у своја корита док у сливу Јужне Мораве и даље има плављења пољопривредног земљишта на територији Ниша, Алексинца и Ражња. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Ниша током дана вршили су црпљење воде из домаћинстава у Дољевцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




На територији Пчињског Управног округа током поподнева припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води у месту Златокоп извршили су евакуацију домаћих животиња и поплављених домаћинстава. Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Врања су и даље на терену.

У Топличком управном округу, током поподнева припадници ВСЈ Прокупље вршили су 11 црпљења воде на територији општина Житорађе и у реону села Бадњевац и то у селима Држановац, Бадњевац, Јасенице и Доње Црнатово.

На територији Јабланичког управног округа Лесковац ситуација је стабилна, а припадници ВСЈ Лесковац су током дана вршили осам црпљења воде на територији града Лесковца.

У Пиротском управном округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води из Пирота извршили су евакуацију 20 особа, од тога једне труднице, као и неколико грла ситне стоке из поплављеног подручја на ушћу Моркањске и реке Нишаве. Стање на осталој територији Пиротског управног округа је стабилно, а водотоци су у опадању.

14:03
ЕПС: Већина кварова отклоњена, смена директора у Новом Пазару због пропуста у раду
Велике снежне падавине праћене ветром, као и изливање река, проузроковали су кварове у деловима дистрибутивног система, наводи се у саопштењу “ЕПС Дистрибуције”. Даноноћним радом монтерских екипа “Електропривреде Србије” и “ЕПС Дистрибуције”, како се додаје, највећи број кварова је отклоњен.

Прочитајте још:  Пуне се језера на Увцу




“Прекида у напајању електричном енергијом и даље има на подручју западне Србије и на југоистоку око Врања, Прокупља, Зајечара, али је јутрос број корисника без напајања електричном енергијом сведен на око један одсто, док је јуче тај проценат био око 3,5 одсто”, наводи “ЕПС Дистрибуција”.

На терену су све расположиве екипе, а у најтеже погођене огранке “ЕПС Дистрибуције” послате су екипе из других огранака. У огранак Нови Пазар, који покрива територије града Новог Пазара и општине Тутин, упућене су додатне екипе како би се ситуација најкраћем могућем року стабилизовала.

“Хитном анализом организације рада у претходним данима, који се тичу организације посла на отклањању кварова, у овом огранку утврђени су пропусти у раду, а директор огранка Нови Пазар биће данас смењен”, пише у саопштењу.

13:42
И у Пироту ванредна ситуација због поплава
У Пироту је проглашена ванредна ситуација ради отклањања последица поплава, рекао је заменик градоначелника тог града Милош Цолић.

13:23
Евакуисано 67 особа из поплављених објеката
Припадници Сектора за ванредне ситуације са специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води, евакуисали су 67 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока.

Евакуисане су 32 особе из Дољевца, 10 из Беле Паланке, осам из Бујановца, шест из Бојника, четири из места Златокоп код Врања, три из Пирота, две из Лесковца, једну из Димитровграда и једну из Доње Трнаве код Ниша, саопштио је МУП.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена је ванредна ситуација на територији Ниша и Лесковца, на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце и Гаџин Хан, као и на делу општине Пријепоље због обилних снежних падавина.




13:03
Због изливања реке, испод надвожњака у Ђунису проходна једна трака
Због изливања Јужне Мораве на путу Крушевац–Ниш, испод железничког надвожњака у Ђунису, саобраћај се одвија једном коловозном траком. Проблем настаје због меандра у Мојсињу који спречава отицање воде која долази из горњег тока Јужне Мораве, јавља дописник РТС-а.

За сада нису угрожене куће које се налазе на потезу од великог моста на Јужној Морави до уласка у Ђунис, где је и најнижа тачка на овом подручју. Тренутној ситуацији погодује ниска температура јер не долази до наглог топљања снега.

На терену су собраћајна полиција, ватрогасци, активисти Црвеног крста и припадници Одељења за одбрану и ванредне ситуације Града Крушевца.

Душан Тодоровић, начелник Одељења за ванредне ситуације Града Крушевца, каже да се очекује надолазак и пролазак тог таласа.

“Претпостављам да ће то ићи и током ноћи. Тренутна ситуација је та да је 420 центиметара измерено на мерној лестви у Мојсињу. На 400 се проглашава ванредна ситуација од поплава и овде се предузимају мере регулације саобраћаја. Да ли ће бити делимично затварање или потпуно зависи од тога колико ће воде надоћи”, наводи Тодоровић.

Прочитајте још:  Подморница покушао да уручи "поклон" руском амбасадору полиција га спречила

12:41
У Прилужју поплављено више десетина домаћинстава
У Прилужју код Обилића изливањем реке Ситнице од јуче после подне поплављено је 60 домаћинстава, а у четири од њих вода је продрла и у стамбене објекте.

Падавина нема, а вода се из поплављених домаћинстава веома споро повлачи у корито Ситнице, рекао је РТС-у Александар Мишић, председник Привременог органа Општине Вучитрн.

Општинска комисија није у могућности да уђе у поплављена домаћинства и евидентира насталу штету. Мишић је рекао да услед поплава нестаје и струја.

12:14
Цело село код Беле Паланке под водом
После јучерашњих поплава у Димитровграду и Пироту од јутрос је стање боље, јер се Нишава и њене притоке полако повлаче у корита. Тренутно је најкритичније у селима Долац и Црвена Река код Беле Паланке.

Цела Црвена река је под водом, а од јутрос се евакуишу људи и домаће животиње.

Председник општине Бела Паланка Гордан Миљковић каже да је јутрос дошло до повећања водостаја Нишаве у Белој Паланци са синоћњих 1,6 на три метра, што је довело до огромног изливања у Црвеној Реци.

“Уз помоћ Сектора за ванредне ситуације и грађана успели смо да евакуишемо све људе који су били угрожени и сву њихову стоку”, истиче Миљковић.

Наводи да је било велико изливање и у на селу Долац, где је мост угрожен, а преко њега је забрањен саобраћај.

У градском делу општине Бела Паланка поплављено је ромско насеље, скоро 40 кућа је оштећено. “Тренутно радимо на томе да обезбедимо привремени смештај за те људе”, каже Миљковић.




Извештај Маје Мијалковић (12.00)
11:58
Војска помаже мештанима села поред Јабланице
У селу Турековцу поред реке Јабланице заједно са мештанима припадници Војске Србије пуне џакове како би обезбедили најнижу тачку где се налази ромске куће.

У Богојевцу војска санира проблеме са изливањем Туловске реке која се осим у њивама излила и на пут од Лесковца ка Бабичкој гори.

Поплављена подручја на територији града Лесковца обишао је министар одбране Небојша Стефановић, који је рекао да је председник Вучић дао наредбу да Војска изађе и помогне свом народу.

“Ми смо данас у општинама Власотинце, Лесковац, у Житорађи, где год локалне власти кажу да постоји потреба да се помогне”, истиче Стефановић.

Горан Пузовић, директор ЈВП “Србијаводе”, очекује да се данас и сутра спусти талас који иде Нишавом и Јужном Моравом.

“Ситуација се полако смирује. Било је изливања бујичних токова у незаштићеним деловима. То се санира, ситуација је потпуно под контролом”, поручује Пузовић.

11:21
Ванредна одбрана од поплава у селу код Врања, пробијен бедем
Проглашена је ванредна одбрана од поплава код моста у селу Златокопу код Врања, због пораста водостаја Јужне Мораве и пробијања дела бедема.

Прочитајте још:  Не стишава се бура око Теслиног порекла: Светски медији о протесту Србије ЕУ

Вода се излила из корита реке, поплавила оранице и неколико пољопривредних објеката у том делу села. Поплављени су и подруми у двадесетак домаћинстава у Врању и Врањској Бањи.

Грађани нису угрожени, а према подацима Одељења за ванредне ситуације у Врању, синоћ су из тог села евакуисане четири особе које су смештене код рођака и пријатеља. Упућена је механизација која ће помоћи на терену.

Повлачи се вода у реке које су се јуче излиле на територији Бујановца и Прешева, ситуација се стабилизује и у Владичином Хану, према подацима надлежних, јер није било нових падавина током ноћи.

10:54
Поједина домаћинства на КиМ и даље под водом
У централном делу Косова и Метохије, у неколико српских села вода се не повлачи из поплављених домаћинстава. У повратничким селима између Клине и Истока поплављене су њиве и оранице.

У централном делу Косова најкритичније је у селима Радево и Лепина, јавља дописник РТС-а.

Река Ситница се повлачи, али су куће у близини обале и даље под водом. У Лепини поједини мештани не могу из својих домова, јер су им дворишта поплављена.

Једно домаћинство је поплављено и у повратничком селу Осојане код Истока, док је већина њива и ораница између Жача и Осојана под водом.




Поплава у Осојану
09:39
Путеви проходни у Чачку, Лучанима и Ивањици
У ивањичкој општини у нижим деловима има око 40 центиметара снега, а у вишим планинским и до 70. Путари су на терену непрекидно и сви путеви су проходни, а повремено је непроходан путни правац преко брда Одвраћенице.

Почело је и чишћење некатегорисаних путева на подручју општине Лучани, а путеви првог и другог реда су проходни.

У доњем делу општине има око 30 центиметара снега, а у горњем планинском око пола метра. Сви далеководи су под напоном, наводе из локалне самоуправе, али је ипак било проблема на нисконапонској мрежи. Овог јутра су без струје мештани Горачића и Губеревца, а очекује се санација кварова током дана

Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка, каже за РТС да је Град још јуче у току поподнева завршио са чишћењем свих путева који су обухваћени програмом зимске службе, 400 километара путева је очишћено.

09:06
Неки водостаји изнад границе редовне одбране од поплава
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је да ће на Лиму водостаји бити у порасту у наредна 24 часа и кретаће се изнад границе редовне одбране од поплава.

На горњем току Јужне Мораве и Нишаве водостаји ће бити у порасту у наредна 24 часа са достизањем и превазилажењем редовне одбране од поплава код Ниша, Алексинца и Мојсиња.

На хидролошкој станици Лесковац водостаји се крећу изнад ванредне одбране од поплава и имаће тенденцију мањег пораста у наредна 24 часа.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *