Доступни први бесплатни уџбеници, на директорима и наставницима да изаберу

0
(Фото: Глас Јавности)

Од јануара до априла директори школа и просветни радници бирају из којих уџбеника ће њихови ђаци учити. А од уторка ће на сајту besplatniudzbenici.com у електронској форми бити објављени први бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред основне школе. Уџбенике је обезбедила Фондација „Алек Кавчић“ и Завод за уџбенике и наставна средства.

Уџбеници у електронској форми могу се лако преузети, без шифре, пребацити на лични компјутер или одштампати.

Прошли су прописану процедуру, добили одобрење Министарства просвете а сада је на директорима школа и наставницима да одлуче, да ли ће родитељима уштедети новац и одабрати бесплатне уџбенике за своје школе.

Александар Кавчић, инжењер и научник каже да ће поставити и уџбенике за 4. и 8. разред да буду беслатни.
„Сада је тај ударни период када наставници, просветни радници имају шансу да изаберу ове бесплатне уџбенике за наставу у својим одељењима То су уџбеници за трећи и за седми разред, они су доступни“, истиче Кавчић.

Према његовим речима неки од тих уџбеника су фондацијски уџбеници, а направили су и договор са Заводом и они су усптупили своје уџбенике да буду бесплатни и да буду доспутни деци Србије.

„Невероватан гест Завода“, наглашава Александар Кавчић.
На тржишту уџбеника, тврди, обрће се велики новац а плаћају родитељи. За многе, нарочито оне који имају два или три ђака, то је озбиљан издатак, јер, комплет уџбеника, за један разред основне школе кошта и више од 20.000 динара.

„Уџбеници су јако скупи, издавачи, поготово страни јако пуно профитирају на њима и то се једном мора прекинути“, сматра Кавчић.

Додаје да су у Америци уџбеници беслатни, дете не плаћа уџбеник у школи.

„Ми смо овде направили слободно тржиште уџбеника а основна школа је обавезна. Нешто ту не штима. Не можете имати слободно тржиште за нешто што је обавеза“, каже Кавчић.

Желе, каже, да помогну и школама у сиромашним срединама које се полако гасе. У наредној школској години, ђацима у неким од тих школа, поклониће уџбенике.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.