Доступни први бесплатни уџбеници, на директорима и наставницима да изаберу

0

(Фото: Глас Јавности)

Од јануара до априла директори школа и просветни радници бирају из којих уџбеника ће њихови ђаци учити. А од уторка ће на сајту besplatniudzbenici.com у електронској форми бити објављени први бесплатни уџбеници за 3. и 7. разред основне школе. Уџбенике је обезбедила Фондација “Алек Кавчић” и Завод за уџбенике и наставна средства.

Уџбеници у електронској форми могу се лако преузети, без шифре, пребацити на лични компјутер или одштампати.

Прошли су прописану процедуру, добили одобрење Министарства просвете а сада је на директорима школа и наставницима да одлуче, да ли ће родитељима уштедети новац и одабрати бесплатне уџбенике за своје школе.

Александар Кавчић, инжењер и научник каже да ће поставити и уџбенике за 4. и 8. разред да буду беслатни.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сада је тај ударни период када наставници, просветни радници имају шансу да изаберу ове бесплатне уџбенике за наставу у својим одељењима То су уџбеници за трећи и за седми разред, они су доступни”, истиче Кавчић.

Према његовим речима неки од тих уџбеника су фондацијски уџбеници, а направили су и договор са Заводом и они су усптупили своје уџбенике да буду бесплатни и да буду доспутни деци Србије.

“Невероватан гест Завода”, наглашава Александар Кавчић.




На тржишту уџбеника, тврди, обрће се велики новац а плаћају родитељи. За многе, нарочито оне који имају два или три ђака, то је озбиљан издатак, јер, комплет уџбеника, за један разред основне школе кошта и више од 20.000 динара.

“Уџбеници су јако скупи, издавачи, поготово страни јако пуно профитирају на њима и то се једном мора прекинути”, сматра Кавчић.

Прочитајте још:  „Нон пејпери“ дају Приштини столицу у УН, црвена линија за Србију је Резолуција 1244

Додаје да су у Америци уџбеници беслатни, дете не плаћа уџбеник у школи.

“Ми смо овде направили слободно тржиште уџбеника а основна школа је обавезна. Нешто ту не штима. Не можете имати слободно тржиште за нешто што је обавеза”, каже Кавчић.

Желе, каже, да помогну и школама у сиромашним срединама које се полако гасе. У наредној школској години, ђацима у неким од тих школа, поклониће уџбенике.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *