Која опасност прети САД после другог опозива Трампа?

0
трамп

Доналд Трамп (Фото: flickr)

Представнички дом Конгреса Сједињених Америчких Држава донео је јуче одлуку о импичменту председника Доналда Трампа, чиме је одлазећи државник постао први шеф државе у историји Америке који је опозван два пута.

Конгресмени су донели ту одлуку недељу дана пошто су демонстранти упали у Капитол Хил, а одлучили су се за импичмент, јер сматрају да је Трамп одговоран за подстрекавање насиља и нереда у којима је страдало пет особа.

Овога пута, за разлику од 6. јануара, велики број припадника Националне гарде обезбеђивао је Капитол Хил, а слике униформисаних снага обишле су свет.

Како наводе светски медији, јако обезбеђење забележено је и испред скупштине америчке савезне државе Тексас, а Скај њуз пише да то показује нервозу грађана према демонстрантима.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, мали број наоружаних протестаната појавио се у среду испред скупштине Тексаса и мирно су протестовали, а већ следећи дан знатно је повећан број безбедносних снага. Према писању страних медија, слике војника испред скупштине која би требало да буде симбол цивилне демократије, дају упозорење у вези са напетом атмосфером која влада у Америци.

Један од главних Републиканаца у тој држави Ален Вест, потпуковних Војске САД који је служио у Ираку пре него што је постао конгресмен, није расположен да спушта тензије, тврди Скај њуз.

– Ми смо сада без сумње у нечему што зовем идеолошки грађански рат – казао је Вест.

Он је истакао да импичмент, а не протести, представљају највећу претњу Америци.

– Ово је ствар која прави још већа раздвајања и мислим да је веома осветољубива одлука. Ово неће помоћи нашој земљи да се опорави. Ово личи на акцију коју спроводите против особа, јер их мрзите – објаснио је Вест.

Прочитајте још:  ТРАМПУ ЛЕЧИЛИ КОРОНУ ЋЕЛИЈАМА АБОРТИРАНОГ ФЕТУСА

“Гурају нож још дубље”

Трампове присталице сматрају да ће опозив одлазећег председника САД само ће дати нову снагу његовим симпатизерима.

– Надам се да неће бити насиље. Али начин на који гурају ствари нема смисла, делује ми да чине све само да би разбеснели Американце и гурнули нож још дубље и приде га окретали – каже један од Трампових обожаваоца.




Када би могао да почне процес опозива Трампа

Подсетимо, лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел рекао је да опозив Доналда Трампа у Сенату неће почети најраније до следеће недеље, чиме је формално одбио позиве демократа да сазове седницу Сената ове недеље.

– Представнички дом је гласао да опозове председника. Међутим, процес опозива у Сенату ће почети на нашој редовној седници (заказаној за следећи уторак) након што примимо допис из Дома – рекао је Меконел, а пренео лист Хил.

Он је додао да “просто, не постоји шанса да дође до “фер или озбиљног процеса” пре него што Џо Бајден не положи заклетву 20. јануара.

– Ово није моја одлука, већ чињеница. И изабрани председник је рекао да је његова инаугурација најбржи пут за било коју промену – додао је Меконел.

Редовна седница Сената на којој може да почне дебата о опозиву Трампа је заказана за 19. јануар, а према меморандуму који је показао Меконел, Сенат би могао да почне да разматра опозив Трампа најраније у 13 часова 20. јануара, када ће Бајден већ постати председник, или 21. јануара.

Импичмент је могућ и кад Трампу истекне мандат, а ако демократе, које ће у новом сазиву имати 50 сенатора, придобију још 17 гласова из редова републиканаца, тај опозив би значио да се Трампу забрањује да се више икада бави политиком или да буде на челу неке државне установе.

Прочитајте још:  Зашто глобалисти активно раде на уништавању 90 одсто људске расе?

[table id=1 /]



Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *