Познати учитељ глуме у Београду ухапшен, млада глумица сведочењем о силовању потресла Србију

2

Мирослав Мика Алексић

Познати режисер, сценариста и учитељ глуме Мирослав Мика Алексић ухапшен је у Београду због оптужбе за силовање, објавио је „Блиц“.

Како се наводи, Алексић је синоћ приведен у станицу полиције јер га је више девојка пријавило за силовање или сексуално узнемиравање.

Позната глумица Милена Радуловић (26), која гради каријеру и у Русији где је за годину дана снимила филм и две серије, у сведочењу за „Блиц“ испричала је да ју је Алексић док је била малолетна силовао и да се то догодило више пута. Она тврди да није једина, већ да постоји још пет девојака, од којих су неке и малолетне, које су га пријављивале полицији за силовање.

Њено сведочење преносимо у целини:

„Шест година сам била у школи Мике Алексића када ме је силовао. Имала сам 17 година. То се није догодило једном. Понављало се“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инсистира на томе да ово није само њена прича и њена реч против његове, већ тврди да је у питању систем злостављања девојчица који је Алексић темељно градио деценијама.




„Група је имала добре стране. Читали смо једну књигу недељно, ишли у позориште, гледали филмове, били смо културна, добра деца. У групи се пропагирала религија, часови су почињали молитвом ‘Оче наш’, девојчице су долазиле у сукњама, дечаци у ципелама, коса и нокти су морали бити уредни. Али увек је било строго, сурово. Он је био веома строг, а сви су говорили: ‘Па, добро, он јесте суров, али такав је Мика, он има своје методе’. Постојала су јасна правила“, каже Милена Радуловић.

Аудиције за пријем деце су биле масовне. Пријављивало се по неколико стотина малишана, у зависности од генерација, а Алексић је бирао седам-осам најдаровитијих. Одмах по пријему, Алексић би разговарао с родитељима, информисао их о цени, часовима, кодексу облачења и наглашавао једну битну ствар: да је то први и последњи пут да се с њима виђа. Објашњавао је да и најмлађи полазници могу да се попну до другог спрата и сами донесу новац за школарину.

„Говорио је да су деца мали људи, а нама је пријало кад чујемо: ‘Ви сте самостални, ово је нешто само ваше’. Поништавао је родитеље и њихову улогу, али тада нам то није деловало спорно“, каже Милена Радуловић.
Нису сва деца долазила код Мике Алексића да би постали глумци. Чак ни Милена, како сама наводи, до 15. године није размишљала о глуми као позиву. У школи су се радили лепи задаци, ишло се на излете по Србији, на вашаре, пијаце. Деца су учила да кувају домаћу супу. Биле су то неке вредности које су и родитељима биле по вољи.

Прочитајте још:  Србија може да рачуна на подршку Ирана

Све ово је код деце полазника стварало осећај страхопоштовања и врхунског ауторитета у односу према свом учитељу Мики Алексићу.

Шок, слом…

Милена Радуловић тврди да је из таквог света, строгог и устројеног, али ипак сигурног, преко ноћи прешла у пакао сексуалног злостављања када ју је, како каже, Мика Алексић први пут силовао почетком новембра 2012. године. Имала је 17 година, а он 61.

„До тог тренутка нисам помислила да је такво нешто уопште могуће. Нисам га познавала таквог и у том периоду била сам убеђена да сам једина и сама. Био је то шок. Слом! То је за мене била друга породица. Заиста!“, рекла је Милена Радуловић.




О детаљима злостављања не жели да прича за медије. Све је већ казала полицајцима.

„Мика је водио рачуна да се то (сексуално злостављање, прим. нов.) догоди у току часа, али у соби поред оне у којој су били остали ученици, или у периоду када се због пријемног на ФДУ интензивира рад. Није остављао простор да неко посумња да се ту дешава нешто толико ужасно“, испричала је Милена Радуловић.
Милену Радуловић су приликом гостовања на телевизијама увек најављивали као глумицу која је прошла Микину школу. После онога што је преживела, како наводи, прошла је кроз различите фазе. Најпре немоћ, слабост, а касније стид. „Невероватан стид”, каже. Мрзела је себе, осећала срамоту. Највише од свега, појавио се огроман осећај кривице зато што није успела да се одбрани и како да све исприча родитељима.

„Његова манипулација и иде ка томе да вам усади огроман осећај одговорности, саучесништва, кривице. И, на крају, неки страх да ћете у томе остати сами. У тренутку тог чина ја нисам имала свест о последицама, оне су долазиле касније. Било је то поништавање сваке врсте самопоуздања, сигурности“, каже Милена Радуловић.

Није имала снагу од почетка да прича. Морало је много времена да прође, али се трудила да се постави као неко с ким млађе девојке могу да разговарају. Увек је размишљала о томе колико би мање пропатила да је имала неког ко би је упозорио.

Прочитајте још:  Шиптарка ухапшена у Италији због тероризма

„У новембру се појавила нова Микина жртва. Малолетна, мени до тада непозната, позвала ме је, а затим смо се повезале. Повезале смо се са још неколико девојака, разговарале и одлучиле да је време да ово престане. С овом свешћу, скривање злочина и прећуткивање било би једнако што и сам злочин. Постале бисмо саучеснице ако бисмо сада прећутале непосредно знајући да постоји још пет потенцијалних нових малолетних жртава“, навела је Милена Радуловић.

Не сме да се ћути

Њен живот се наставио и сада води каријеру у две земље, Србији и Русији. Каже да је одлучила да иступи у јавности да би „упозорила потенцијалне жртве и родитеље да се страшне ствари дешавају у центру Београда, у Кнез Михаиловој улици, у најугледнијој школи глуме“, као и да о овоме не сме да се ћути, јер педофилија није подложна дискусији.




„Најстрашније је што је терен припреман годинама, од раног детињства, од стране једног монструма, а девојке које су са мном и ја не можемо да дозволимо да неко проживи оно што смо ми. Ово није освета, иако је и та фаза у мени постојала, али је давно завршена. Све ми, жртве Мирослава Алексића, улазимо у ово зато што је недопустиво да се више и дан ћути. Неке девојчице, рођене 2003. или 2004. године, управо пролазе кроз такву врсту тортуре“, каже Милена Радуловић.

Она раније није познавала две девојке које су заједно с њом пријавиле Алексића полицији. Много су млађе, па није било много прилика да се сретну.

„Ово није питање личне сатисфакције, ово се мора зауставити, јер се дешава сада, ових дана. Ако ћутимо, ми смо сведоци, дозволили смо зло! Знам да се мој глас чује више, а и најстарија сам од девојака које су га пријавиле. Осећам огромну одговорност према тој деци, према друштву, али и према себи. Ово је ствар која мора да се доведе до краја. Радимо ово хладне главе. Очекујемо подршку, јер педофилију не може да подржи нико. Не плашим се осуде јавности, више немам разлога да се било чега плашим. Такође наду и снагу улио ми је беспрекоран рад надлежних који су моментално имали слуха за нашу ситуацију. Ми говоримо о силовању малолетница које су годинама у контакту с монструозним манипулатором који није само изманипулисао девојчице, своје ученице, њихове родитеље, већ цело друштво, свака особа која је чула чувено име и презиме и имала позитивно посредно или непосредно мишљење о овом човеку је његова жртва колико и ми“, казала је Милена Радуловић.

Прочитајте још:  Бившем диплoмати Владимиру Кршљанину уручен указ о руском држављанству

Позив жртвама да се јаве

Милена Радуловић се нада да ће се и друге јавне личности, глумице, огласити после њене приче. Да неће осећати страх од осуде или утицаја на репутацију.

„Надам да ће се саме јавити и све пријавити. Многе су сада мајке и боље разумеју да силовање деце мора бити заустављено. Не само ово, него и свако друго силовање. Ми не говоримо о човеку који је недавно по Тијанином закону осуђен на доживотну робију, хвала богу, где је јасно да је човек клинички случај и психопата који има мозга само да закоље. Ово је монструозна мрежа, интелигентно склопљена у највишем кругу друштва, од најранијих година упакована у најплеменитије форме уметности и религије човека који, корак по корак, зна шта ради и с предумишљајем долази до циља. А тај циљ с предумишљајем је силовање малолетних девојака“.

Поносна на девојке

„Неизмерно сам поносна што девојке и ја после одређеног времена заједно стајемо овоме на пут. Ово није ‘Ми ту (Me too)’ покрет, апелујем да говоримо о силовању малолетних лица, монструозно изманипулисаних од стране нарциосидног психопате, које је Алексић припремао за чин одмалена. Моје обраћање јавности усмерено је на подршку свих претходних жртава (а ово траје 35 година) да се јаве тужилаштву, без страха, јер ће наићи на професионалан рад и приступ, као и на све жртве било каквог сексуалног узнемиравања или силовања. Нисте саме, ниједна девојчица, девојка или жена не сме да проживи, или не дај боже проживљава било шта слично“, поручила је Милена Радуловић.

Милена Радуловић је завршила је глуму у класи Биљане Машић на ФДУ, а прву улогу добила је по завршетку прве године студија у телевизијској серији „Једне летње ноћи” у режији Ивана Стефановића, по мотивима романа „То је било једне ноћи на Јадрану“ Милице Јаковљевић (Мир-Јам).

По завршетку студија уследиле су улоге у филму „Патуљци са насловних страна”, те у серијама „Беса”, „Пет” и „Државни службеник”. Почетком 2019. године дебитовала је главном женском улогом, болничарке Јасне у филму руско-српске продукције „Балканска међа”. У Русији је имала пре два месеца премијеру блокбастера „Супердубина” и хит ТВ серије „Иван Грозни”. Ове године имаће три премијере.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Познати учитељ глуме у Београду ухапшен, млада глумица сведочењем о силовању потресла Србију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *