Бајден укинуо забрану трансродним особама да служе у војсци

0

Џо Бајден (фото: Твитер)

Председник САД Џо Бајден укинуо је одлуку бившег председника Доналда Трампа о забрани трансродним особама да служе у америчкој војсци, преноси “Ројтерс”.

Председник Бајден верује да родни идентитет не би требало да буде препрека за служење војног рока и да се снага Америке налази у његовој разноликости, наводи се у саопштењу Беле куће.

“Оно што радим је омогућавање свим квалификованим Американцима да служе својој земљи у униформи”, поручио је је Бајден из Овалног кабинета непосредно пре потписивања извршног налога, преноси Си-Ен-Ен.




Трампова забрана први пут је представљена јавности преко Твитера у јулу 2017. године

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Трамп је том одлуком укинуо претходно одобрење трансродним особама да могу да буду ангажоване у војсци САД, а које је донео председник Барак Обама.

Док је Трамп тврдио да би промена пола и хормонски третман трансродних особа били прескупи за војску, у студији коју је наручио Пентагон наводи се да би дозвола да служе у америчкој војсци имала тек минималан утицај на спремност оружаних снага и њихов буџет.

У истој студији се наводи да у војсци служи од 1.320 до 6.630 трансродних особа.

[table id=1 /]



СИ-ЕН-ЕН, РОЈТЕРС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *