РЕРИ тужио ЕПС због “угрожавања здравља грађана”

0

Foto: Pixabay

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) саопштио је да поднео је тужбу против Јавног предузећа Електропривреда Србије (ЕПС), због “угрожавања здравља грађана Републике Србије”. Према њиховим наводима, здравље грађана Србије је угрожено због аерозагађења које се испушта из термоелектрана Никола Тесла и Kостолац, чији је власник ЕПС.

О аерозагађењу у Србији се иначе говори последњих неколико година, предлажу се алтернативе за зелену енергију и за избацивање прљавих енергената из употребе, али држава и даље гради термоелектране на угаљ (примери: Kостолац и Kолубара). Говори се и о гасификацији домаћинстава, али се у томе не успева у довољној мери.

Тужбом Вишем суду у Београду која је покренута због “вишеструког прекорачења дозвољених емисија сумпор диоксида” РЕРИ, како наводи, настоји да заштити здравље и право грађана Србије на здраву животну средину.

Други циљ је, објашњавају, да се обезбеди да термоелектране убудуће не емитују сумпор диоксид “изнад границе максималних годишњих дозвољених емисија”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У 2018. и 2019. години термоелектране у власништву ЕПС-а емитовале су око 300 хиљада тона овог отровног гаса годишње, иако је Националним планом за смањење емисија (НЕРП), који је Србија дужна да примењује од 1. јануара 2018, дозвољено највише 55 хиљада тона годишње”, наводис е у саопштењу РЕРИ-ја.

Тужба је уследила, како се додаје, након неколико узастопних захтева за ванредни инспекцијски надзор над термоелектранама којима управља ЕПС, а које су обухваћене НЕРП-ом.

“Изгледа да нам је једино преостало да од суда очекујемо да обезбеди примену прописа, јер Влада Србије и надлежно министарство то не желе да учине” изјавио је Јован Рајић, адвокат РЕРИ-ја.

Прочитајте још:  Вучић: Сергеј Трифуновић и ПСГ сигурно улазе у парламент

Он је подсетио је да је поштовање НЕРП-а и усаглашавање са емисијама које су утврђене тим планом законска обавеза која проистиче из међународног уговора који је Србија потписала и обавезала се да га примењује.




Рајић је нагласио и да “прекорачење емисија сумпор диоксида озбиљно угрожава и владавину права и уставни поредак Републике Србије”.

Према наводима РЕРИ-ја ЕПС-ове термоелектране спадају међу највеће загађиваче сумпор диоксидом у Европи, а ТЕНТ и Kостолац емитују у просеку 35 пута више сумпор диоксида од просечне термоелектране у ЕУ.

На територији ЕУ емитује се око 600 хиљада тона сумпор диоксида годишње. Само ТЕНТ и Kостолац емитују 300 хиљада тона сумпор диоксида годишње, количину која је једнака половини оне која у атмосферу стиже са територије ЕУ.

“Јасно је да је неминовна последица значајно оштећење здравља и повећање смртности становника у изложеним областима Републике Србије”, стоји у закључку извештаја о утицају сумпор диоксида на здравље, који је приложен уз тужбу РЕРИ-ја.

Наглашено је да су тај закључак израдили пулмолози и доктори медицинских наука, који су између осталог упозорили да мање ПМ честице, које се сагоревањем испуштају у атмосферу, лакше продиру у људски организам, доспевају дубоко у плућа и изазивају различита оштећења органа.

“Сведоци смо, нажалост, лоше праксе да у Србији судови морају да обавежу државу и јавна предузећа (која су) под њеном контролом, да поштују сопствене прописе и међународно прихваћене обавезе, а све како би заштитили здравље сопствених грађана”, наводе представници РЕРИ-ја.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *