Академска студија открива да су високотехнолошке елите у својој „класи“ различитој од остатка човечанства

1

Академска студија коју су спровели истраживачи из САД и Немачке закључила је да се високотехнолошке елите потпуно разликују од свих осталих људи на планети и могу бити смештене у своју класу.

„Наше истраживање доприноси смањењу истраживачког јаза у друштвима са растуц́им неједнакостима“, напомињу аутори студије са два немачка универзитета и Института за међународне студије Ралпх Бунцхе у Њујорку.

Истраживање се фокусира на анализирање језика који се користи у близу 50.000 твитова и других изјава на мрежи од стране 100 најбогатијих припадника техно-елита које је навео Форбс.




Истраживачи закључују да припадници високотехнолошке елите попут Марка Закерберга и Била Гејтса показују ‘меритократски’ поглед на свет, што значи да богатство не виде као извор свог утицаја или успеха, вец́ верују да су им урођене способности и више алтруистична уверења омогуц́ила да постигну моћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Откривамо да 100 најбогатијих чланова технолошког света открива препознатљиве ставове који их одвајају и од опште популације и од других богатих елита“, наводи се у студији.

Откриц́а показују да елите из високе технологије доследно говоре о веровању у демократију, филантропији и помагању да свет постане боље место за друге људе.




„Ипак, њихов положај у демократском систему је контрадикторан – као резултат њиховог огромног богатства, они имају несразмеран утицај на начин на који се троши дискрециони приход“, примец́ују истраживачи.

Истраживачи су открили да језик који користе техно-елите редовно укључује речи као што су „заслуга“, „различит“, „одличан“, „вредност“, „врлина“, „предност“, „супериорност“, „вреди“, „савршен”, ”важно” и “значајно”.

Истраживачи такође примец́ују да „технолошку елиту у Марксовом смислу могу сматрати „класом за себе“ – друштвеном групом која дели одређене погледе на свет, што у овом случају значи меритократска, мисионарска и недоследна демократска идеологија.“

Прочитајте још:  Лукашенко: Европа ће раније или касније сарађивати са Русијом




Истраживачи су приметили да је студија имала ограничења, иронично због чињенице да нису могли да приступе језику који користи свих 100 водец́их чланова технолошких елита јер је Твитер забрањен у Kини.

Твитер налозима којима су могли да приступе такође би могли да управљају професионалци за односе с јавношц́у и очигледно су јавне пројекције о томе како технолошка елита жели да о њој размишља широка јавност, стога је језик који се користи можда „стратешки“.

Ипак, откриц́а на неки начин објашњавају зашто су елите из високе технологије толико склоне да цензуришу и деформишу оне који имају ставове о свету у супротности са својим.

[table id=1 /]



Превод: Српски Гласник

zvor: Summit News

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Академска студија открива да су високотехнолошке елите у својој „класи“ различитој од остатка човечанства

  1. sve je stalo u ovaj pasus:

    Твитер налозима којима су могли да приступе такође би могли да управљају професионалци за односе с јавношц́у и очигледно су јавне пројекције о томе како технолошка елита жели да о њој размишља широка јавност, стога је језик који се користи можда „стратешки“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *