Први пут у историји: Патријарх ће се бирати у крипти Храма Светог Саве

1

Храм Светог Саве

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх биће одржан 18. фебруара и трајаће све док не буде изабран патријарх, а вероватно ће бити одржан у крипти Храма светог Саве, рекао је за Танјуг митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом.

Он међутим, напомиње да ће коначна одлука о томе где ће Сабор бити одржан бити донета 10. фебруара.

„На седници Синода смо расправљали о томе, пошто су епидемиолошки услови другачији него иначе“, појашњава митриополит Хризостом и додаје да су могуће три локације за одржавање сабора — два места у патријаршији где је до сада одржаван Сабор, или у крипти што би било први пут до сада.

Митрополит верује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази после три месеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Одржавање Сабора би се могло довести у питање, по речима Хризостома, једино у случају погоршане здравствене ситуације што би спречило већи број архијереја да дођу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећа да је до 1968. тадашњи Сабор на челу са патријархом Германом донео једну измену у Уставу да патријарха бирају само епархијски архијереји и активни викарни епископи.




Када је реч о процедури избора патријарха, каже, да прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају на клир или у јеванђеље, а једну од три коверте са именом изабраног патријарха бира монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник, а чије име ће бити познато 10. фебруара.

Прочитајте још:  Скуп подршке за вољеног владику

До сада су су то били монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине када су бира бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј.

„Црква је то учинила да би се заштитила од евентуалних утицаја страних фактора и других нецрквених фактора тадашњег режима у избору патријарха Српске православне цркве“, објашњава он и наглашава да је улога патријарха у српском друштву велика јер је српски патријарх симбол јединства српске цркве која се зато и yове аутокефална.
„То има етничку димензију и сви Срби света припадају српском патријарху, Српски патријарх је и симбол јединства српске цркве зато се и зове аутокефална црква“, каже митрополит.

Подсетио је да се патријарх устоличава у Саборној цркви у Београду други или трећи дан по избору, а то је, како каже, функционално устоличење, када и преузима све надлежности патријарха и председника Синода и Сабора.

На питање хоће ли нови патријарх бити устоличен и у Пећкој патријаршији као је то било уобичајено, митрополит каже да хоће.

„Устоличење ће уследити и у Пећкој патријаршији, а Синод ће одлучити када — можда у септембру, октобру…“ објашњава он.

Упитан да прокоментарише спекулације да постоји “лобирање” међу владикама за избор патријарха, каже, да је чуо за то.

„То су шпекулације, али сигурно је да архереји разговарају о избору новог патријарха. Не бих рекао да су то кланови. И треба да постоји дискусија ко би требало да буде патријарх. У нашој цркви није традиција да било ко истиче кандидатуру, то не постоји. Архијереји ће кроз своје разговоре, промишљања, просуђивања дати своје предлоге“, наводи митроплит Хризостом.

Прочитајте још:  Данас је Свети Трифун: Дај Боже да падне киша или да веје!




Као занимљивост истиче да је патријарх Павле после деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

„Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити“, наводи он.
У избор за патријарха могу ући 30 архијереја наше цркве који имају најмање пет година епархијске службе, појашњава он и додаје да право да гласа има њих 39, јер девет нема услове за избор.

На питање да ли се себе види као кандидата за патријарха, каже:

„То остављам сабору и суду божијем. Ја сам тренутно вршилац дужности мјестобљуститеља патријарашког трона док се патријарх не изабере“, закључио је митрополит Хризостим.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Први пут у историји: Патријарх ће се бирати у крипти Храма Светог Саве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *