Ускоро ће и грађани Србије моћи да производе и продају струју

0

(Фото: Фејсбук)

Нацртом закона о обновљивим изворима енергије смањује се монопол великим играчима, а обезбеђује малим да уђу у игру, праве своје фотонапонске системе и да на крају користе и продају произведену електричну енергију. Грађани Србије моћи ће сами да производе струју, а вишак да продају или компензују кроз рачун за електричну енергију.

Први закон у Србији о обновљивим изворима енергије и унапређена законска решења у области енергетске ефикасности подстаћи ће инвестиције и омогућити да привреда и грађани више користе, производе, али и продају енергију из обновљивих извора, истакнуто је у Привредној комори Србије на презентацији Нацрта и јавној расправи. Након даљих предлога предвиђено је да овај закон буде усвојен у наредних неколико месеци када ће и почети са применом.

Грађани ће моћи да производе и продају струју

Новине које доноси овај закон односе се првенствено на грађанe, јер су се до сада сви видови подстицаја и стимулативне мере углавном односиле на приватна лица, на пословне и јавне институције, наводи за Спутњик саветник за енергетику председника Привредне коморе Србије, Мирослав Лутовац.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Суштина јесте да се уводи термин купац- потрошач, односно прокупац. Сви они који су на снабдевању електричном енергијом ће бити у могућности да пређу у тај статус прокупца на тај начин што ће инсталирати неки мањи извор обновљиве енергије, примарно се мисли на соларне панеле, пошто су они и у техничком смислу а и финансијски вероватно нешто што ће бити доступно већини и грађана и привреде, тако да ће на тај начин они бити у позицији да првенствено инсталирају те мале електране на својим пословним или приватним окружењима, и тако производе електричну енергију првенствено за своје потребе“, додаје он.

Прочитајте још:  Хрватски услов Србији за ЕУ — да призна геноцид у Сребреници

Вишак енергије која буде произведена преко соларних панела одредбама овог закона и пратећих одредби биће пласиран у мрежу чиме ће препрека која је раније кочила примену малих електрана бити отклоњена:

„Људи са којима смо причали, и из индустрија и грађани, су питали шта да раде када имају вишак енергије, и онда су била нека техничка решења да се то лимитира, пошто по закону није постојала могућност да ви пласирате енергију ако не знате ко ће да је преузме, то је био прекршај. А са тако непредвидивим и малим количинама енергије ви практично не можете да нађете никог ко би ту енергију прихватио и пласирао даље. Тако да улогу тог балансирања, те осцилације у производњи, односно вишкове ће преузимати снабдевач, онај ко вас и снабдева електричном енергијом“.

Цена панела зависи од потрошње

Цена соларних панела зависи од појединачне потрошње, а према речима нашег саговорника, уложено би се вратило отприлике за седам година.



„Онда имате пред собом и период од неких још 15-ак година колико је процењен животни век соларних панела, 24, 25 година укупно, за који ћете имати практично директне бенефите. То је нешто што би требало да буде стимулативно. Наравно да је за очекивати да би и цена соларних панела и система укупно пасти, као што се то дешавало у претходном периоду, тако да ће време за које ћете повратити средства бити и мање“, указује Лутовац.

Како додаје, пратећим документима требало би очекивати и одређена средства дотације као и кредите са малим каматама који би представљали додатни подстицај за грађане и привреду. За један просечан стан, прихватљива снага панела била би 5 киловата, па би инвестиција постављања износила око три хиљаде евра.

Прочитајте још:  Росатом доводи нуклеарну медицину у Србију

Стручњак за обновљиве изворе енергије др Димитрије Котур, наводи да је употреба соларне енергије и генерално обновљивих извора енергије, нешто што је одавно распрострањено у развијеним земљама као што су Сједињене Државе, Велика Британија, Аустралија, Канада, Европска унија, и да Србија каска по том питању.

Новина- формирање виртуелних електрана

„Оно што је новина у овом закону је формирање енергетских заједница, то је нешто ново код нас. То се у свету назива виртуелним електранама. Сваки појединац, односно лице које направи фотонапонску електрану је на тржишту електричне енергије јако мали играч и нико се неће бавити тиме како ће продавати енергију из мале соларне електране која има око 10 киловата. Због тога су формиране виртуелне електране које омогућавају да једно правно лице агрегише све те мале произвођаче енергије, тако да то правно лице може бити заиста конкурентно на тржишту. Уз помоћ тог правног лица ви можете придружити на пример 10.000 потрошача и нудити на тржишту електричну енергију, а затим у зависности од уговора које имате са појединцима можете их исплаћивати па и они сами имају корист од тога“, објашњава Котур.

Највећи проблем у Србији је према његовим речима тај што је цена електричне енергије далеко испод тржишне, тако да се увођење соларних панела појединцима можда не би исплатило као што је то случај у развијеним земљама у којима је цена струје далеко већа.

[table id=1 /]



Бојана Стојадиновић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *