Гради се нова џамија у Панчеву

0

Сарајево (Фото: Pixabay)

У Панчеву ће до краја септембра бити завршена изградња нове, савремене џамије под организацијом Вакуфске дирекције, Меџлиса Исламске заједнице Панчева, дела Ријасета исламске заједнице Србије.

Пројектом објеката, укупне површине преко 330 квадрата на парцели у Улици Лава Толстоја 19, предвиђена је изградња нове абдестхане, простора у којој Муслимани обављају обредно прање пре молитве, око 200 квадрата молитвеног простора, дела у којем би жене могле обављати намаз, и одељка за децу да уче своју веру и веронауку.

Такође, у оквиру здања џамије биће мини библиотека, стан за имама, канцеларије које ће користити упосленици у Меџлису заједнице, као и комерцијални локал уз саму улицу. У овом тренутку, према наводима Меџлиза ИЗ Панчева, у току је изградња кровне конструкције.




На истом плацу у центру града, који је купљен 2008. године, налазио се објекат стар 60 година, у лошем грађевинском стању, од дотрајалог материјала и лоше конструкције. Због свега тога, наводи Ријасет Исламске заједнице Србије, зграда је захтевала годинама уназад континуиране радове и одржавање и неопходна јој је била реконструкција. Зато се још пре пет година и кренуло у поступак добијања грађевинске дозволе, а касније тражена дозвола за реновирање ‒ инвестиционо одржавање и док је све то трајало, стари објекат се урушио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Муслиманима Панчева неопходан је нови објекат који би задовољио њихове верске, образовне и културне потребе. Образовање је предуслов за међуверско разумевање и суживот. Ми осећамо препознатљиви војвођански дух толеранције, а сарадња са градом Панчевом је на високом нивоу. У контактима са челницима града размењене су више пута идеје о спровођењу заједничких активности и културно-верских манифестација”, својевремено је изјавио за портал „013инфо”, Адис ефендија Лутвија, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Панчева.

Прочитајте још:  Турци су још једну древну православну цркву Свете Софије претворили у џамију

Потпуна реконструкција спратне зграде, која је већ служила молитви и слушању учења о вери за око 500 исламских верника у Панчеву, обавља се као задужбина Ријасета исламске заједнице Србије уз уску сарадњу са канцеларијом за вере, односно Министарством правде Републике Србије. Нова спратна зграда ће бити класичне градње за стамбени објекат, као и до сада, без архитектонских обележја џамије ‒ минарета.

[table id=1 /]



Олга Јанковић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *