СРАМОТНА KАМПАЊА! ГРИГОРИЈЕ БЕЗ СРАМА У ТРЦИ ЗА ТРОН СПЦ: Најбоље је да ја будем патријарх

1
Епископ Григорије (Фото: Танјуг)

Епископ диселдорфски и целе Немачке Григорије само што није нацртао људима да је он тај једини изузетни човек који се може наћи на трону патријарха Србије. Kако је остало осам дана до одржавања Сабора и одлуке о наследнику патријарха Иринеја, све се јасније показује неописива жеља владике Григорија да баш он буде тај који ће преузети вођење Српске православне цркве.

Наиме, Григорије је недавно после литургије, описујући себе самог верницима, говорио ко је најбоље решење за будућег поглавара Српске православне цркве.

– Првојерарх треба да буде онај који ће изазивати завист, а не сажаљење. Он треба да буде из броја оних који неће свакоме попуштати, него ће се, ако је то интересу вишег добра, знати да се успротиви – цитирао је владика Григорије свеца по коме је добио име, не покушавајући ни да прикрије да себе сматра тим “противником”.
НЕСKРИВЕНА АМБИЦИЈА

Током своје беседе владика Григорије се стално освртао на речи Григорија Богослова, недвосмислено се поредећи с њим.

– Kад сам ноћас и ових дана мислио о свим својим животним промашајима, помислио сам да ће ме можда спасти то што се зовем Григорије и што ми је заштитник Григорије Богослов. Он је био човек који је говорио оно што мисли и који је због тога патио – навео је епископ диселдорфски.

Предраг Ђокић, верски аналитичар, поменуту беседу, као и свако иступање у јавности владике Григорија, оцењује као амбицију да постане патријарх.

– Цела његова беседа, колико год се он сакрио иза Светог Григорија Богослова, суштински говори о њему и његовој амбицији да постане патријарх, од почетка до краја, од речи до речи. Буквално је у беседи приказао себе, како би изгледало кад би он био патријарх, ту уопште нема грешке – објашњава Ђокић за Српски телеграф.

Наш саговорник истиче да му пажњу привлачи чињеница да увек одређени медији фаворизују владику Григорија.

– Прво што ми је запало за око јесте да се ова беседа појавила на Нова С, то је оно што је просто невероватно, да се Григоријеви сви иступи у јавности појављују на Новој С, Н1… који су иначе антицрквени и антисрпски оријентисани, тако подржавају и антисрпског патријарха. Ми сада бирамо између антисрпског и српског патријарха, ово што је он навео је беседа о њему – закључује Ђокић.

ХВАЛОСПЕВ

Верски аналитичар Жељко Ињац његову беседу оцењује као хвалоспев самом себи:

– Поредећи себе са Светим Григоријем Богословом, цариградским патријархом, показује да је свестан да нема подршку Сабора епископа, али да онај ко буде дошао на место патријарха треба да се чува да не падне. То је његова дугогодишња стратегија, која ће бити примењена кроз њему блиске медије, да се нови патријарх прогласи за неподобну особу и да му се, као што се то чинило претходном патријарху Иринеју, одриче патријаршијско достојанство. Са становишта хришћанског смирења беседа владике Григорија, формално гледајући, испуњава све услове да се назове смиреном и духовном беседом, осим што је себе упоредио са светитељем иако је направио ограду рекавши да је он ипак само грешник. Но сем тог отклона, све остало речено у беседи је хвалоспев самом себи.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Republika

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.