„Нови сој ће за месец дана вероватно потиснути стару варијанту“

2
(Фото: pixabay. com)

Нови сој коронавируса појавио се у Србији у јануару, а у Хрватској је за сада, како преносе медији, регистровано осам случајева заразе.

Молекуларни биолог и чланица Научног савета Владе Хрватске Андреја Амбриовић Ристов наводи да је овај сој заразнији.

„Овај сој је заразнији и већ смо имали почетком прошле године један такав случај када се појавила заправо нова варијанта која онда врло брзо истисне ову стару варијанту и постане доминантна. То се догађа управо с овом британском варијантом, она ће врло брзо за неких месец дана врло вероватно истиснути стару варијанту и с обзиром да је заразнија онда ће пораст броја инфицираних бити нешто наглашенији него што смо имали пре“, рекла је и додала да ће се нови сој врло брзо одразити на бројеве.
„Изазива ли већу смртност… може бити мало да је то тачно, али кажу сад да не, али након неког времена када се све те статистике скупе, мислим да то сада није ни битно. Битно је да је варијанта заразнија и да се треба припремити и држати врло чврсте мере и спречити да не дође до трећег таласа“, поручила је она.

Свака маска која се носи редовно, мења редовно, не дира са спољашне стране рукама, дезинфикују се руке, свака маска је добра“, закључила је Андреја Амбриовић Ристов.

Британски сој откривен је у децембру 2020. године, те да је задњих мјесец дана постао доминантан сој јер је више од 50 посто људи заражено тим сојем, пише Јутарњи.

„Откривено је и да тај британски сој има мутацију која је дошла из јужноафричког соја. Сада имамо нови супер сој британски с јужноафричком мутацијом који може можда избећи имуни одговор“, изјавио је Kристијан Рамадан, професор молекуларне медицине са Универзитета у Оксфорду.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Извор: Б92.нет

2 Коментара

  1. Dr Nada Jurinčić, penzionisani pedijatar s afričkim stažom u epidemijama:

    DOK NE SHVATITE DA VIRUS ZNAČI OTROVNA IZLUČEVINA, DOK NE SHVATITE DA NIJE ŽIV I DA SE NE MOŽE UBITI, DOK NE SHVATITE DA SE NE MOŽE PRENIJETI PRIRODNIM PUTEM NEGO SAMO KAO OTROV KOJI VAM UBRIZGAJU VAKCINOM ILI INJEKCIJOM… DO TAD ĆETE PUSTITI DA VAS ŠAKA MEDICINSKIH MAFIJAŠA VOZA ŽEDNE PREKO VODE.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.