Масовне тужбе због осигурања стамбених кредита; Банкари: Иза свега стоји интересна група

2

Depositphotos, minervastock

Удружење банака Србије скреће пажњу на нову кампању која је, како кажу, из одређених интересних група покренута против банака.

Прецизније, против Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НKОСK), а повод је осигурање стамбених кредита код НKОСK.

“С обзиром на то да ова кампања може да изазове озбиљне последице Удружење банака Србије жели да јавност упозна са неколико чињеница. Осигурање стамбених кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита представља законит поступак, уведен Законом о НKОСK из 2004. године и потврђен одлукама Народне банке Србије. Осигурање стамбених кредита увела је држава Србија с разумљивом намером да олакша добијање кредита грађанима Србије. Kредити осигурани код НKОСK за клијента су далеко јефтинији него кредити без овог осигурања”, наводе у саопштењу.

Kолика је корист за грађане од осигурања стамбених кредита код НKОСK види се, истичу, из следећег репрезентативног примера:




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– кредит у вредности 50.000 евра

– на 300 месечних рата

Разлика у рати између осигураног и неосигураног кредита је 20 евра месечно. У укупној суми клијент који узме кредит осигуран код НKОСK платиће 6.020 евра мање него да кредит није осигуран. За осигурање кредита имаће трошак од 875 евра.

“Упркос јасној чињеници да је осигурање код НKОСK донело велику корист самим клијентима, интересна група која има значајну материјалну корист од покретања судских поступака против банака, јавно позива на масовно подизање тужби. Удружење банака Србије дужно је да упозори да такво понашање може да има озбиљне последице на економију, али и на живот многих у Србији. Осигурање стамбених кредита довело је до снижавања цене кредита и тиме до могућности за велики број грађана Србије да реше своје стамбено питање. Иста мера поспешила је тржиште некретнина као и активацију грађевинске индустрије”, напомињу.

Прочитајте још:  26 година од злочиначке операције „Откос“ хрватске паравојске, у којој су убијани и протеривани Срби из Западне Славоније

Kампањом која се води против НKОСK и банака та ситуација се може променити.

“Ретроактивним мењањем одавно уговорених и реализованих пословних односа шаље се веома лоша порука страним и домаћим инвеститорима. Сигурност у пословању је најважнија за досадашња и будућа улагања, а наведена кампања и тужбе не иду томе у прилог. Масовне тужбе на позив одређених група већ су загушиле правосудни систем Србије. Нови талас тужби неће погодити само банке већ и целокупни судски ситем и све грађане и предузећа који имају потребу да пред судом реше одређени проблем. Банке ће наставити да овај став бране не само у јавности, већ и пред правосудним органима, са уверењем да ће одлуке надлежних органа бити донете у складу са законима Републике Србије и одлукама одговарајућих монетарних власти”, закључује се у саопштењу.

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Масовне тужбе због осигурања стамбених кредита; Банкари: Иза свега стоји интересна група

  1. Ala ste se zabrinuli za dobro gradjana, lepo su vas posavetovali vaši djavolji advokati 🙂

    Kad ste tako dobri, zašto su vam kamate veće nego u eu?

    Kad ste tako dobri, zašto ne vratište pare koje ste bespravno uzeli od građana za “troškove pravljenja kreditnog ugovora”? U eu su te pare morale da vrate retrogradno. Sud dosudio.

    Kako se vi brinete za nova radna mesta, krov nad glavom građana i kredibilnost države, paraziti jedni.

    Koliko ljudi je sebi oduzelo život zbog problema sa vraćanjem kredita, možda i zbog tih 800i nešto evra.

    Koliko kuća i stanova je otišlo na doboš, ne retko nazad banci, o vi koji o nama brinete.

    A za kredibilitet države mi ne brinemo. To je i onako stvar političkih a ne ekonomskih odluka.

    Pacovčine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *