СРБИЈА НА ИВИЦИ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Тражи се закључавање на седам до десет дана!

3

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Медицински део Кризног штаба је предложио да се максимално спречи могућност сивх контаката искључиво кроз вид ванредног стања, односно полицијског часа. Одлука би требало да буде донета у наредних дан два, рекао је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

– Они једино то виде као могуће решење проблема у односу на епидемиолошку ситуацију и повечање броја оболелих. Јасно и децидно се изјашњавају да би то било најцелисходније решење што се тиче медицинског дела. Они у овом тренутку нити могу нити желе да се баве какве ће последице изазвати закључавање, у вези са економским делом приче. Остало је да се у следећем временском интервалу, од дан-два, састанемо поново и да имамо конултације како бисмо донели адекватну одлуку – рекао је он.




Закључавање би могло да траје седам до десет дана, али о томе тек треба да се одлучјује.

Како је истакао, мора се водити рачуна о јавном здрављу, али и размишљањем како ћемо успети као држава да поднесемо не само економски, већ и социјално, ментално и психолошки, нови лок данун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Једина опција коју продлаже медицински део је полицијски час, забрана свих врста контаката, јер је то једини начин да се спрече контакти – рекао је Гојковић и додао:

– Желим да будем потпуно јасан, жеља епидемиолога је да се максимално спрече сви контакти, то једино може полицијским часом и варедним стањем. Без ванредног стања и полицијског часа не можете да спречите контакте чак и ако ограничите време рада локала. У следећем временском периоду морамо да направимо консултације и видимо како бисмо изашли у сусрет тим захтевима медицинског дела, везано за период, трајање… – рекао је он.

Прочитајте још:  МАЈКА ПРИЈАВИЛА СИЛОВАЊЕ ЋЕРКЕ (13) У СУРЧИНУ: Осумњичен дечак (14) из школе




Како је додао, смањивање рада објеката где имамо велику фреквенцију људи за сат или два ништа не значи.

– То не би епидемиолошки ништа могло да донесе. Али, ово је ствар о којој мора више људи на више нивоа да разговара, биће и за и против, али мора се наћи одговор на ситуацију у којој се налазимо.

Он је рекао да медицински радници раде на ивици издржљивости.

– Морамо успешно да спроведемо вакцинацију јер, ако имамо доста оболелих, не можемо да вакцинишемо људе. Нажалост, ако буде доста заражених, имаћемо проблем – каже Гојковић.

На питање, када би се могло знати да ли ће бити уведен “локдаун”, Гојковић каже да је жеља епидемиолога да се максимално спрече сви могући контакти, и да је то могуће урадити полицијским сатом и ванредним стањем.

– Ми можемо све да затворимо, али имаћете људе који ће то радити у кућној радиности. Истовремено, ова варијанта је огроман ударац и економски и социјални и прихолошки, када је реч о ванредном стању – истиче Гојковић.

На питање колико се болница вратило у ковид систем, он наводи да је сваким даном све више болесника, и да се њихов удео повећава у болничким капацитетима.




– Батајница још није у пуном капацитету, исто је у Крушевцу – прича он.

Он додаје да ће већ сутра посебна екипа Министарства здравља иде у врање, како би утврдили зашто овај град има тако велики проблем са короном.

– Ту се нешто не догађа како треба – каже Гојковић.

Прочитајте још:  Брнабићева: Тестирамо систем за наставу од куће

На питање колико смо далеко да поново дневно имамо по 8.000 заражених, каже “све је до нас”.

– Колико поштујемо мере, толико ћемо имати заражених – прича Гојковић.

У Србији је данас дошло до ескалације епидемиолошке ситуације, па је за дан заражено скоро 700 људи више него претходног дана. Од 13.286 тестираних за последња 24 сата позитивних је било 3.469. Нажалост, преминуло је 16 пацијената, а на респираторима је 164 оболелих.

[table id=1 /]



(Глас јавности)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “СРБИЈА НА ИВИЦИ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Тражи се закључавање на седам до десет дана!

  1. колико пара $$$$$$ су добили за то? Шведска и Белорусија без мера имале смртност у 2020 мању него 2019 Има ли ко још да верује овој багри корумпираној и уцењеној

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *