Шта ће се десити са девизама које се налазе у рукама становништва

0

(Фото: Pixabay)

Иако је овај текст подугачак, свакоме искрено препоручујемо да га прочита до краја

Писац ових редова имао је ових дана, тачније у уторак, 23. фебруара, невероватан доживљај у филијали Народне банке Србије у Новом Саду, који га је застрашујуће подсетио на деведесете…

Јавности није превише позната чињеница да новчанице швајцарских франака које су издате пре неких двадесетак година, престају да важе средином 2021. и морају се пре тога заменити (видети линк1 на крају текста).
Пошто је у једној комерцијалној банци добио одговор да они не врше физичку замену наведених новчаница (а и зашто би, да ли су они икада и радили било шта од чега не би имали лепу корист а без икаквог ризика по себе), кренули смо у Нови Сад, где нам се једном, 2003. године, већ посрећило да заменимо неке старе новчанице швајцараца са све „шеширима“ маркантних историјских личности на њима…

Разлика у „гостољубивости“ и услужности коју смо осетили на својој кожи онда и сада је запањујућа. Наиме, речено нам је да Народна банка Србије емитује динаре, да је тај динар законита валута у овој земљи и да њих франци не занимају, што нам је рекао радник обезбеђења одмах на улазним вратима од којих даље нисмо ни пропуштени.
Сада већ озбиљно забринути могућношћу да своју тешко стечену цркавицу ускоро употребимо уместо тоалет-папира, у складу са препорукама НБС из горе наведеног чланка, кренули смо редом у три банке са намером да баксузне новчанице уложимо на девизну штедњу и да их подигнемо у облику нових новчаница када сва ова ујдурма прође… А прави шокови ТЕК следе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И Војвођанска (сада, по новом ОТП банка), и Банка Интеза и Креди Агрикол банка су супротно препоруци НБС добиле из својих централа наредбу да НЕ ПРИМАЈУ швајцарске франке и НЕ ОТВАРАЈУ девизне штедне рачуне ономе ко их донесе на шалтер.
Несрећни писац ових редова, иако свестан своје ограничености, неукости и неинформисаности, никада није у свом бедном животу могао да замисли ситуацију у којој неки банкар ОДБИЈА да прими ЖИВУ КЕШ ЛОВУ и то у облику најозбиљније валуте која на свету постоји а у виду новчаница које су још увек у званичном оптицају.

Дакле, ту мора бити да нешто јако смрди, али шта?

Следеће чињенице, које су мање или више већ познате јавности, анализиране заједно, можда могу да дају некакав одговор на то питање.

Прва чињеница је да, због ситуације са вирусом, централне банке које имају суверенитет и могућност да емитују новац, а то су Федералне резерве у САД и Европска централна банка у ЕУ, то итекако и раде у циљу спасавања својих банака и привреде. Чак шта више, количина долара који су у току последњих годину дана наштампани превазилази вртоглаву суму од 10.000 МИЛИЈАРДИ, односно 10 трилиона долара, а не много мања бројка, само у еврима, пуштена је и у Европи.

Прочитајте још:  Српски производи дупло јефтинији у ЦГ него у Србији

Што се тиче еврозоне, ево једне јако интересантне чињенице и то са потпуно проверљивим доказима.

Наиме, једино Саксо банка, једна доста озбиљна банка средње величине, на свом сајту обелоданила је нешто о чему вероватно не би смело да се зна, а то је да је Француска упутила Немачкој захтев да у оквиру Европске централне банке одобри програм спасавања француског банкарског система и привреде, који се налазе у невероватно великим дуговима, тако да по стопи задужености иста држава превазилази на пример и Португалију, према томе и ту се ради о још једној суманутој количини евра који треба да буду наштампани за те сврхе…




То све изгледа овако и налази се на Линку2 који је дат на крају:
Germany bails out France
It’s Germany to the rescue as France’s banking system stands on the brink of collapse.
Read full article

Наравно, ову чињеницу није сам запазио забринути писац ових редова него је на исту указано захваљујући угледном руском економисти, професору Катасонову, Валентину Јурјевичу.

Ово само по себи већ представља веома добар разлог да се даље не држе еври и новац по могућности уложи управо у швајцарски франак, дакле баш оно што је у овом тренутку (да ли случајно) систематски у целој Европи ван територије Швајцарске веома отежано, али остале чињенице, које ћемо сада навести и покушати да објаснимо њихову узајамну везу, дају једну много мрачнију застрашујућу слику нечега што би евентуално могло стајати иза свега овога што се дешава.

Из иступања угледних светских економиста, социолога, историчара и аутора из других области, од којих су ту некако најуочљивији и најактивнији управо руски аутори, и то, поред већ поменутог Катасонова још и Михаил Хазин, Андреј Фурсов, Фјодор Лисицин и остали, могу се сазнати још и разне друге ствари, а пошто овај текст не претендује да буде некакав стручни рад високог нивоа, овде ћемо само парафразирати неке њихове тврдње а ко је заинтересован може о томе више сазнати из њихових излагања на Јутјубу.

Прочитајте још:  „Лука Београд” прича с тужним крајем

Након недавног економског форума у Давосу, на основу тамо изнетих радова и ставова, као и на основу ранијих књига Клауса Шваба, председника форума, Жака Аталија и других гласноговорника „владара новца“, закључак Катасонова и осталих поменутих аутора био би тај да је на светском ниво у припреми прелазак на дигиталну валуту и потпуно укидање готовине (а обавезну вакцинацију, ковид пасоше, „инклузивни-стејкхолдерски“ капитализам и остале ђаконије да не помињемо). Готовина ће се мењати за нову дигиталну валуту под веома рестриктивним условима, уз јако строгу и тачно одређену документацију и потврде, са оправдањем да се на тај начин спречава финансирање тероризма као и прање новца од криминала, дроге, корупције и томе слично.

Да би се страна валута заменила за нову валуту, чак и ако се већ дуго налази на вашем рачуну у банци, биће неопходно испунити бар један од три услова, а то су: да сте радили у иностранству па сте тај новац добили као плату (или пензију), или да сте акционар неке стране компаније па вам је то дивиденда или да сте заменили динаре у мењачници за дотичну валуту, уз обавезно приложену потврду мењачнице. Ни под каквим другим условом се валута неће моћи мењати за нови дигитални новац, што значи да ће велика већина страног новца у поседу грађана вероватно пропасти пошто неће моћи да буде замењена у било шта што је одговарајућег квалитета.
„Ма глупости, то није могуће“, рећи ћете, „никада у историји се још није десило тако нешто, да буквално у целом свету буде одузето и поништено оно што су људи на овај или онај начин, више или мање поштено, зарадили“.

Е, па, на жалост, ЈЕСТЕ МОГУЋЕ. A ево како би то код нас у Србији евентуално могло изгледати.




Ових дана, тачније 25. фебруара, су у Скупштини Србије изгласане измене закона о пореклу имовине. Најважнија измена односи се на промену термина „незаконито стечена имовина“ у „имовина на коју се утврђује посебан порез“, како се тај израз не би поистовећивао са изразом „имовина проистекла из кривичног дела“.

Да, очи вас не варају, то значи да ће се та и таква имовина надаље третирати као и свака друга имовина која је стечена у неком ЛЕГАЛНОМ послу и на коју се сасвим нормално плаћа одговарајући порез.
Прописана пореска стопа од 75% на први поглед може изгледати јако висока, али ако се само сетимо да је Сава-центар недавно продат по цени од 175 евра за квадрат, уколико се имовина процени нереално ниско, 75% од такве процене може бити чак и веома повољна цена… А чињеница да је у оквиру Пореске управе, која треба да спроведе овај закон, формиран посебан сектор за порекло имовине у коме тренутно већ ради 20 инспектора а када закон буде у пуној примени, радиће их 60, значи да, чим држава прима те људе и већ им даје и плате, за разлику од свих претходних покушаја у вези нелегално стечене имовине, овога пута озбиљно планира да своју намеру и изврши.

Прочитајте још:  Отпочела отворена дискриминација у високошколским установама

Какве ово везе може имати са заменом готовинског страног новца за нову дигиталну валуту? Па такве што криминалци, нарко-босови, политичари и тајкуни свих врста у свом поседу дефинитивно имају највећи део валутне готовине која се налази у Србији и који по ономе што је раније изнето, исту ни у ком случају неће моћи да замене за нову дигиталну валуту. Ово им даје сјајну могућност да је искористе за плаћање „ПОСЕБНОГ ПОРЕЗА“ (свеједно да ли у самој валути или у неким привременим ХИПЕРИНФЛАЦИОНИМ динарима без покрића, у коју би исту МОГЛИ да промене) и на тај начин ЗА ВЕЧИТО ЛЕГАЛИЗУЈУ СВОЈЕ ОПЉАЧКАНЕ ИМПЕРИЈЕ, тако да, у складу са универзално важећим цивилизацијским начелом правне сигурности, више никада нико не би могао да им у вези тога поставља било каква питања и тај новац би, што се њих тиче, за њих саме био веома корисно утрошен. Држава би то још неко време провлачила кроз такав привремени динарски буџет и покривала своје дубиозе а „господари новца“ би се на тај начин решили својих безвредних шарених папирића за које су покуповали цео свет, као и било каквих накнадних обавеза у вези са њима.
Најсиромашнији, који никакве уштеђевине и немају па их валутна реформа неће уопште дотаћи, радоваће се што ће богатији имати штете, одушевљено аплаудирати успешној „борби против криминала“, отићи ће да се вакцинишу и наставити да и даље раде за тањир супе дневно.
Последњи остаци средњег слоја ће убрзо у потпуности остати и без задње парице коју су скуцкали за црне дане. Када са ужасом коначно схвате шта им се десило, због „ситуације са ковидом“ неће моћи да изразе свој протест, а ако и успеју, неће их нико ни слушати. Умреће и нестаће у тишини, као угушени јастуком.

И, на жалост, ово није била кратка прича из области научне фантастике.

Марко Вукашинов Мрњавчевић II

Линк1: https://rs.n1info.com/biznis/a683311-nbs-preporucila-gradjanima-zamenu-svajcarskih-franaka/
Линк2: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *