После руковања с Вучићем џепарац од милион евра

0
Вучић и Стаматовић ( Фото: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV")

Само месец и по дана након што су се председник Србије Александар Вучић и челник Општине Чајетина Милан Стаматовић руковали на отварању гондоле на Златибору, у чајетинску касу је из републичких буџетски резерви легло 120 милиона динара или око милион евра. Чајетина је донедавно била једна од свега неколико општина у Србији у којој на власти није СНС и која годинама, за разлику од осталих, није могла да рачуна на новац из буџетских резерви.

Пре месец и по дана, на свечаном отварању гондоле на Златибору, Милан Стаматовић и Александар Вучић закопали су ратне секире. Иако је држава одбијањем да изда грађевинске дозволе годинама саботирала или у најмању руку успоравала изградњу највеће панорамске жичаре на свету, Вучић је дошао на њено свечано отварање.

Kако је тада изјавио, Стаматовићу није било потребно више од једног разговора да га убеди да је потребно да добије потребне дозволе.
Први пут после пет година, Стаматовић тада није у званичним обраћањима рекао ништа против актуелне власти.

“Овај дан треба да буде симбол почетка дијалога између опозиције и власти”, рекао је Стаматовић.

Један разговор, руковање и говор без напада на СНС дао је резултате.

Само месец и по дана касније, Влада Србије донела је одлуку да из текуће буџетске резерве издвоји 120 милиона динара или око милион евра за Општину Чајетина.

Kако пише у Службеном гласнику, тај новац се издваја за “извршавање обавеза из разлога које није било могуће предвидети у поступку припреме и доношења буџета, а који могу довести до угрожавања текуће ликвидности”.

Ово је иначе и најчешћа формулација која се наводи у образложењу уплате новца локалним самоуправама из буџетске резерве, па је и питање да ли је уплата овог новца заиста била и неопходна.

Новинари Нова.рс су покушали да ступе у конракт са председником Општине Чајетина. Он се међутим није одговорио на позиве и поруке које су му послате.
Чајетина је до скоро, а званично и даље, била једна од ретких опозиционих општина у Србији, која уз град Шабац није могла да рачуна на новац из буџетских резерви. Годинама су се милиони сливали у градске касе Београда, Kрагујевца, Зајечара, Ниша, Kрушевац, Лесковац…

О таквом односу републичких власти према Шапцу и Чајетини својевремено је Небојша Зеленовић, тадашњи градоначелник Шапца, причао са члановима Савета Европе у Стразбуру.

Он је крајем 2018. у интервјуу за Нови магазин навео да се новац из буџетских резерви незаконито дели и рекао да је у свом извештају који је презентовао у Савету Европе документовао примере злоупотреба, као и да председник Србије Алексадар Вучић дели “десетине милиона евра онако како мисли да треба, без процедура, правила и критеријума”.

“Тај новац завршава тамо где седе послушници Српске напредне странке (СНС), који спроводе њихову политику. Ниједан динар није стигао нити у Чајетину нити у Шабац. Али је зато Kраљево добило осам милиона евра, Лесковац 12 милиона, Kрушевац шест, Јагодину да не помињем… Зајечар је добио 3,6 милиона оног тренутка када је Бошко Ничић преварио грађане и прешао у СНС”, истакао је Зеленовић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Nova.rs

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.