Содомити се радују Порфиријевом ставу

0
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Уместо осуда и истицања да је за Српску православну цркву (СПЦ) хомосексуализам неприхватјив, од новоизабраног патријарха Порфирија јуче се могло чути нешто друго и нешто ново – разумевање за проблеме с којима се припадници ЛГБТ популације суочавају.

– Могу да разумем људе који имају ту врсту сексуалне оријентације, да имају безброј административних проблема, изазова, притиске… И да имају потребу да регулишу свој статус. На жалост, и по овом питању се види да Брисел не врши само политичке притиске, већ и друштвено-политичке на земље за које се претпоставља да треба да буду део те заједнице. Али и многе земље Европске уније, укључујући и Хрватску, када је реч о цркви, имали су прилику да чују веру цркве у то да је брак заједница мушкарца и жене и да је породица заједница оца, мајке и деце. И у том смислу, када је реч о том евентуалном закону, ми не можемо бити за то да се истополне заједнице назову истим именом као заједница мушкарца и жене – рекао је патријарх Порфирије у разговору за РТС.

Упркос истицању традиционалних ставова и вредности СПЦ, патријарх Порфирије је овом изјавом ипак успео да побере симпатије либералног дела јавности, али и да наведе грађане да се запитају: да ли са новим патријархом долази и ново поглавље у односима СПЦ према оваквим и сличним друштвеним питањима.

Владика Порфирије је за “првог по части, али не и по власти” изабран на заседању Светог архијерејског сабора који је одржан 18. фебруара 2021. године. Дан касније устоличен је у Саборној цркви у Београду, а и пре него што је примио три знамења поглавара СПЦ називали су га помиритељем и градитељем мостова.
То чувење зарадио је током седмогодишње службе као владика загребачко-љубљански, јер је успео да створи добар однос СПЦ и католичке цркве, али и да позитивно утиче на хрватско друштво. Ипак, његово устоличење уједно је и поделило јавност, јер су га поједини из кругова опозиције критиковали да је „по вољи власти“.

Кораци које је повукао у три недеље од устоличења показују да је кренуо мало другачијим путем од својих претходника. Изјављивио је саучешће породици Ђорђа Балашевића, најавио одлазак на комеморацију градоначелнику Загреба Милану Бандићу (није отишао због самоизолације), а синоћ је говорио о нечему што се у традиционалној Србији и даље сматра табуом – припадницима ЛГБТ популације и најављеном закону о истополним заједницама.

Umesto osude, razumevanje

Због свега овога је у јавности уз патријарха Порфирија почела да се везује и оцена да с њим почиње ново доба у српској цркви.

За неке је овај закључак смео, за друге преурањен, али чињеница је да је Порфирије засад побрао у најмању руку симпатије либералне јавности и стекао наклоност и оних који се не изјашњавају као верници, али који инсистирају на поштовању различитости.

На то указује верски аналитичар Драшко Ђеновић, који није изненађен првим потезима новог патријарха, имајући у виду његов досадашњи рад.

– Патријарх Порфирије је човек који разуме различитости. Важио је за рок владику, јер је ишао на концерте. У Хрватској је живео у народу, са народом, виђан је често на улици… Први је изјавио да је Хрватска његова друга домовина, што је у Србији прошло непримећено. Након ове изјаве о истополним заједницама мислим да се може очекивати да СПЦ неће изаћи са осудом закона о истополним заједницама, или да се у најмању руку неће оглашавати. Видећемо да ли ће тврдокорније владике остати тако благе, имајући у виду да је патријарх први по части, али не и по власти – каже Ђеновић.

Naučio šta znači biti manjina
Као патријарх који је релативно млад и “у снази”, истиче Ђеновић, Порфирије је свестан да је ово 21. век и да се СПЦ суочава са новим изазовима, те да зато мора да нађе начин како да одговори.
– Порфирије је у Хрватској научио шта значи бити мањина. Лако је бити владика у Србији, али је тешко бити бискуп у Србији, или владика у Хрватској. Порфирије је током службовања у Хрватској научио важност дијалога и силаска међу народ. Зато очекујем да ће с њим СПЦ изаћи из салона и кренути у сусрет народу – каже Ђеновић.

Да ће доласком Порфирија СПЦ наступити на један савременији начин сматра и верски аналитичар Жељко Ињац.

– Порфирије је у Хрватској организао вечери на којима је мирио не српске и хрватске политичаре, већ завађене хрватске, и мислим да ће под њим СПЦ наставити путем друштвеног активизма. Управо то је ново поглавље које ће СПЦ започети у 21. веку, укључивање у друштвена дешавања. Све до сада је била као музеј, оптерећена великим темама, остављајући по страни оно што мучи човека и док је у цркви и ван ње – каже Ињац.

Nema tog Porfirija koji će promeniti temelje SPC
Када је у питању став о закону о истополним заједницама, Ињац подсећа да за хришћанство хомосексуализам није прихваћен.

– И нема тог Порфирија који ће тај став променити. Намеће се вештачка подела “за” и “против”, али проблем је што се акцентовањем сексуалности намеће тај сегмент човека, а растаче човечност. Порфирије је, као човек дијалога, послао поруку у којој човека посматра у целости – каже Ињац.

Јован Благојевић, теолог и оснивач Библијског културног центра, који лично познаје патријарха Порфирија, каже за „Блиц“ да је на чело СПЦ дошао човек који се бори за човека, не осуђујучи га.
– Мислим да није у питању ново поглавље СПЦ, нити маркетинг, јер је Порфирије и раније исказивао спремност на дијалог. Балашевић је заслужио свако поштовање; дао је допринос у музичком обликовању младих и патријарх је то у изјави саучешћа нагласио. А Порфирије је дуго времена био у Загребу и наравно да је постојала потреба да свој лични однос изрази одласком у Загреб. Што се тиче односа према хомосексуалцима, чини ми се да јавност те поруке може да разуме у контексту релативизације основних хришћанских начела. Али, то никако није случај – каже Благојевић.

Како додаје, Порфирије говори борећи се за човека, а не осуђујући га.

– Ствар је у нагаласцима. Неко ће причати о греху, истичући грех, а Порфирије иде обрнутим редом. Указује да оно што је хришћанско није додатак људскости, већ да ја нагласак управо на људскости – истиче Благојевић.

Подсећа и да нови патријарх припада млађој генерацији, свесној значаја и моћи медија и дијалога, те да ће то пружити нови правац за СПЦ.

– То ће значити окрет од изградње храмова, ка доласку верника у цркву. Очекујем да ће Порфирије формирати тим који ће радити на томе – закључује Благојевић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Блиц

БОНУС ВИДЕО:

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.