Док Европа прекида са АстраЗенеком, Србија остаје као полигон за тестирање!

1

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) саопштила је да, према подацима којима располаже, нема разлога да се прекида или на било који начин ограничава примена вакцине „АстраЗенека“ у Србији.

Како се наводи у саопштењу, Агенција је упозната и пажљиво прати ситуацију у другим државама и на нивоу ЕУ, али такође прати и препоруке Европске агенције за лекове (ЕМА) и Светске здравствене организација (СЗО) које говоре у прилог наставку вакцинације.

„Наиме, постојање система спонтаног пријављивања и праћења нежељених догађаја након имунизације омогућило је да се детектују потенцијални сигнали који се односе на догађаје поремећаја коагулације крви код неколико особа у периоду након вакцинације АстраЗенека вакцином против коронавируса у ЕУ“, наводи АЛИМС.

„Ови подаци се сада прикупљају и пажљиво прегледају од ЕМА и СЗО и још увек није потврђено да ли су ови догађаји у вези са применом „АстраЗенека“ вакцине против вируса корона или са другим независним факторима (крвни угрушци се спонтано и независно могу јавити и ови догађаји нису ретки, превасходно код старије популације)“, додају из Агенције за лекове и медицинска средства.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како истичу, до данас ниједна земља или тело није донело другу одлуку осим да корист „АстраЗенека“ вакцине у превенцији болести ковид 19 и њеним пратећим ризицима од хоспитализације и смрти – за сада превазилази потенцијалне ризике од могућих нежељених реакција од вакцине.

„Безбедност вакцина је за Агенцију од највеће важности, чијем праћењу је континуирано и пажљиво посвећена. Агенција додатно апелује на здравствене раднике, као и грађане, да пријављују нежељене реакције на вакцине, али и на све остале лекове, како се тиме доприноси бољој заштити здравља свих нас“, наводи се у саопштењу.
Агенцији је до 17. марта пријављено укупно 74 случаја нежељених реакција на „АстраЗенека“ (COVISHIELD) вакцину против вируса корона.

Прочитајте још:  Медији: Пет доказа да вирус није исти. "Или ће протутњати кроз нас, или..."

„Од укупног броја пријављених случајева 16 је медицински потврђено и пријављено од стране здравствених радника, док су 58 случајева пријавили пацијенти. Највећи број забележених нежељених реакција су очекиване реакције које се испољавају након примене било које вакцине против вируса корона и односе се на локалне реакције, попут бола, отока и црвенила на месту примене вакцине, затим системске реакције као што су повишена телесна температура, бол у мишићима, бол у зглобовима, језа, малаксалост/слабост, главобоља и мучнина“, наводи се у саопштењу.

„Наглашавамо: ниједан случај емболијских и тромботичких нежељених догађаја није пријављен Агенцији до сада на АстраЗенека (COVISHIELD) вакцину против вируса корона на територији Републике Србије“, поручују из Агенције за лекове и медицинска средства.




Вакцина се примењује, наводе, по одобреним информацијама о леку и препорукама тела надлежног за имунизацију, након прегледа и консултације са надлежним лекаром на имунизационом пункту. Према одобреним информацијама о леку, вакцина је контраиндикована код особа преосетљивих на активну супстанцу или било коју од помоћних супстанци вакцине.

„Улога Агенције јесте да одобри односно региструје вакцину као и информације о производу, а потом да заједно за Институтом за јавно здравље прати безбедност кроз пријављивање нежељених реакција, а пристигле пријаве анализира заједно са Институтом ‘Батут’ и уколико је потребно, спроводе се или предлажу мере. Имајући у виду податке о безбедности примене поменуте вакцине у Републици Србији, као и податке о серијама свих вакцина против вируса корона који се прометују у Србији у односу на друге државе, није било разлога да се обустави примена било које вакцине или било које серије вакцине за превенцију инфекције коју изазива SARS-CoV-2 вирус у Републици Србији до сада“, кажу из Агенције.

Прочитајте још:  Зашто су намирнице у Немачкој јефтиније него у Србији, а нема замрзавања цена

„Агенција је укључена у праћење безбедности примене свих вакцина на свим територијама у свету кроз активности надлежних тела и међународних организација, па је стога спремна да благовремено одреагује спровођењем регулаторних мера уколико се буде јавио било који разлог за то као што је радила и у прошлости“, закључује се у саопштењу.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Док Европа прекида са АстраЗенеком, Србија остаје као полигон за тестирање!

  1. ja nesto ne mogu da verujem da bi nam to uradili, tj. da testiraju vakcine na nama, mada ja ne zelim da se vakcinisem, uzdam se u opc acerolu, koju vec duze vreme pijem, jer jaca imunitet i nadoknadjuje vitamin c, mislim da je imunitet najbitniji u celoj ovoj prici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *