И вакцинисани могу да добију корону

4

(Фото Бета)

Особе које су се вакцинисале против ковида 19 могу да оболе од вируса корона, али ће њихова клиничка слика бити блажа, показује досадашње искуство лекара у Србији. Вакцине не штите 100 одсто, али пружају заштиту у високом проценту, због чега медицинари апелују да се грађани што пре вакцинишу.

Епидемиолог професор др Зоран Радовановић каже за „Политику” да су многи од вакцинисаних који су оболели, у ствари добили само једну дозу цепива. Има и оних који су оболели два, три дана пошто су примили другу дозу. Та друга доза није могла да их заштити јер се рачуна да је потребно да после ње прође барем две недеље, а за кинеску знатно дуже јер се спорије стварају антитела. Дешава се да и после тог периода неко оболи, али је клиничка слика много блажа. Опасност од заражавања биће мања када проценат вакцинисаних порасте. Вирусу ће тада бити теже да нађе осетљиву особу.

– Када је реч о „Фајзеровој” и „Модерниној” вакцини заражавање се дешава 20 пута мање код имунизованих него када човек није вакцинисан. То значи да би, ако би се посматрале две групе људи – невакцинисани и вакцинисани, у првој групи оболело 20 особа, а другој само један. И ако неко ко је вакцинисан оболи, неће да заврши на респиратору и неће умрети. Код кинеске вакцине је однос нешто другачији, јер она нешто мање штити. Ако опет посматрамо две групе људи, међу невакцинисанима ће оболети петоро, а међу онима који су добили цепиво један. Ту се петоструко смањује оболевање, што је успех, јер „Синофармова” вакцина штити око 80 одсто. Руска вакцина је ефикаснија од кинеске и штити више од 90 одсто. Једна доза цепива „Астра Зенеке” не штити тако много, у рангу је са кинеском, али када се да друга доза након 12 недеља заштита расте – појашњава др Радовановић.

Прочитајте још:  Игор Друз: Ношење брњица као тест прихватања Новог светског поретка



Доцент др Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса”, објашњава за наш лист да имају старије пацијенте који су вакцинисани против ковида 19, а оболели су. Они имају лакшу клиничку слику од млађих људи који нису имунизовани, који се нису јавили на време или су се самостално лечили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Сада можемо да поредимо ситуацију са периодом када није било вакцина. Раније су многи старији људи са хроничним обољењима у старту имали лошу прогнозу болести. Сада су вакцинисани и прођу са веома благим запаљењем плућа, извуку се за неколико дана, док су раније такви болесници завршавали на респиратору. Можда смо погрешили у томе што смо мислили, када је почела прича о вакцинама, да је онај ко је добије 100 одсто заштићен. Очигледно да то није тако. И најбоље вакцине штите 90 одсто. То значи да ће се на милион вакцинисаних око 100.000 њих разболети уколико дођу у контакт са вирусом. Ако се неко вакцинише и не спроводи све мере заштите, онда долазимо у ситуацију да имамо велики број оболелих – наглашава др Здравковић.

Ковид болнице су крцате пацијентима. Често оболели из Београда морају на лечење и у друге градове. У КБЦ „Бежанијска коса” тренутно је попуњено више од 90 одсто капацитета.

– Код оболелих примећујемо и даље појаву срчаних тегоба. Тренутно лечимо младог човека који нема тако тежак облик короне на плућима, али има на срцу. Брадикарије (успорен рад срца) код њега износе до 40 у минуту. У таквим случајевима је најважније избећи стављање пејсмејкера. Пацијенти се жале и на психичке поремећаје, деконцентрацију, нервозу, узнемиреност… То се углавном односи на млађе болеснике. Уколико неко након инфаркта срца добије корону, важно је да се јави лекарима у тријажним центрима како би му кориговали терапију. Они пију доста лекова и најбитније је направити ред у терапији. Лекар мора да одреди које лекове треба укључити, а које искључити – додаје др Марија Здравковић.

Прочитајте још:  Валентин Катасонов: „Циљеви отворене завере су проглашени“



Треба нагласити да је у Србији усвојен 11. Протокол за лечење оболелих од ковида 19. У њему се налази и нови лек „бамналивимаб”, који је иначе користио и бивши амерички председник Доналд Трамп. Реч је о леку базираном на такозваним неутралишућим моноклонским антителима, који се даје особама са блажом клиничком сликом ковида 19, али су под ризиком да развију тежу форму болести због гојазности, дијабетеса, хроничног обољења бубрега, имуносупресивне терапије, година (имају више од 65 година)… Не даје се пацијентима са тешком клиничком сликом или онима на респиратору, а најбоље га је применити у прва два дана од позитивног ПЦР теста на корону или од почетка тегоба, највише до 10. дана од развоја болести. Лек се даје кроз инфузију у дневној болници пријемно-тријажног центра, а конзилијум лекара одлучује ко ће га добити. До сада је увезено 1.800 доза овог лека, а бочица кошта 600 долара.

Све више деце на болничком лечењу

Повећан је број амбулантних прегледа и хоспитализоване деце која имају ковид 19, каже за „Политику” др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ „Др Драгиша Мишовић”. Доста њих се упућује у ову клинику на лечење из унутрашњости Србије, додаје она, а ситуација је непредвидива. Лечење траје у просеку од седам до 10 дана. Углавном мали болесници имају лакшу и средње тешку клиничку слику.

– Јуче смо имали седам пријема деце са ковидом 19 у болницу. Деца која долазе углавном имају упалу плућа. Добро реагују на терапију, а има и оних који морају да буду дан-два на кисеонику. Тинејџери су најризичнија категорија у педијатријском узрасту. За сада нисмо приметили да вирус оставља неке последице на њихово здравље – каже др Остојић.

Прочитајте још:  Стотине људи протестовале у Риму: Вирус је превара

Око два до три одсто малишана који су имали озбиљније упале плућа добијају савет да се уздрже од физичких активности наредна три месеца, а активни спортисти шест месеци. Уколико постоји потреба, требало би да се прегледају и код кардиолога.



Став лекара да мере треба продужити још недељу дана

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у Србији до сада вакцинисано 1.356.000 грађана, од којих је 916.000 ревакцинисано и додала да се нада да ће следеће недеље моћи да попусте епидемиолошке мере. Она је појаснила да ће почетком априла стићи 500.000 кинеских вакцина и 5. априла 106.000 „Фајзеровог” цепива, тако да ће у свим локалним самоуправама бити отворени пунктови за масовну вакцинацију без пријаве.

„Надам се да ћемо моћи да попустимо мере следеће недеље”, рекла је Брнабићева.

Међутим, лекари нису сагласни са ставом премијерке. Они сматрају да никако није време за такву одлуку.

Професор др Зоран Радовановић каже да су мере морале да буду донете доста раније и да буду енергичније. А сада – мере морају да важе минимум две недеље. И доцент др Марија Здравковић истиче да мере треба продужити барем још недељу дана како би се добио позитиван ефекат, јер болнице су пуне. Тек када дође до пада броја заражених, сматра она, може се разговарати о њиховом попуштању.

[table id=1 /]



Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “И вакцинисани могу да добију корону

  1. Будимо одговорни, поновимо градиво за основце:
    Dr Nada Jurinčić, penzionisani pedijatar s afričkim stažom u epidemijama:

    DOK NE SHVATITE DA VIRUS ZNAČI OTROVNA IZLUČEVINA, DOK NE SHVATITE DA NIJE ŽIV I DA SE NE MOŽE UBITI, DOK NE SHVATITE DA SE NE MOŽE PRENIJETI PRIRODNIM PUTEM NEGO SAMO KAO OTROV KOJI VAM UBRIZGAJU VAKCINOM ILI INJEKCIJOM… DO TAD ĆETE PUSTITI DA VAS ŠAKA MEDICINSKIH MAFIJAŠA VOZA ŽEDNE PREKO VODE.

  2. Будимо одговорни поновимо градиво за средњешколце:

    1. Grip nije zarazna bolest jer zaraznu bolest uzrokuju živi mikroorganizmi.

    2. Virus nije živi mikroorganizam nego nakupina molekula u proteinskoj ovojnici, nešto poput vreće za otpatke u kojoj se nalazi mešoviti otpad čije se poreklo ne zna.

    3. To što se grip u koju spada i izmišljotina kov-id-19 pojavljuje u respiratornom obliku u vreme kad je veća vlaga u vazduhu, a crevna gripa u letnim mesecima u većoj populaciji, to ne znači da je kontagiozna, tj. da nastaje prijenosom s bolesne osobe na zdravu. Epidemiološka pojava nekog fenomena nikako ne znači njegovu zaraznost. Nema naučnih dokaza da je ono što zovu virus s-c-02 uzrok ili uzročnik kliničkog sindroma koji se ispoljava znakovima čišćenja gornjih i donjih disajnih puteva.

    4. Ono što kupljena rotšildska nauka potura pod uzročnikom kliničkog sindroma gripe isto tako može biti posljedica, a ne uzrok sindroma. Virus kao mrtva nakupina svačega, nađen u sluznici dišnih puteva, po svim kriterijima može značiti samo jedno: otrovnu izlučevinu stanica disajnog sistema koje izbacuju iz sebe ono što bi im uništilo disanje i metabolizam. Budući da se mukus, sluz disajnih puteva, drži priljubljeno, slepljeno za disajne kanale, iz razloga da prema sili teže ne bi potonula prema malim disajnim kanalima, to organizam koristi mehanizam kašlja koji namiče energiju za izbaciti otpad iz disajnih kanala. U zimskim mesecima, kad je više vlage u vazduhu, disajna sluz se razredi i tad ju je najlakše izbaciti. Od tud epidemijska pojava sindroma, a ne zbog toga što je napadnut živim patogenim mikroorganizmima.

  3. Будимо одговорни:

    [ 5. децембар 2020 13:35 ] Dragan: Dr Nada Jurinčić, penzionisani pedijatar s afričkim stažom u epidemijama:

    DOK NE SHVATITE DA VIRUS ZNAČI OTROVNA IZLUČEVINA, DOK NE SHVATITE DA NIJE ŽIV I DA SE NE MOŽE UBITI, DOK NE SHVATITE DA SE NE MOŽE PRENIJETI PRIRODNIM PUTEM NEGO SAMO KAO OTROV KOJI VAM UBRIZGAJU VAKCINOM ILI INJEKCIJOM… DO TAD ĆETE PUSTITI DA VAS ŠAKA MEDICINSKIH MAFIJAŠA VOZA ŽEDNE PREKO VODE.

    1. Grip nije zarazna bolest jer zaraznu bolest uzrokuju živi mikroorganizmi.

    2. Virus nije živi mikroorganizam nego nakupina molekula u proteinskoj ovojnici, nešto poput vreće za otpatke u kojoj se nalazi mešoviti otpad čije se poreklo ne zna.

    3. To što se grip u koju spada i izmišljotina kov-id-19 pojavljuje u respiratornom obliku u vreme kad je veća vlaga u vazduhu, a crevna gripa u letnim mesecima u većoj populaciji, to ne znači da je kontagiozna, tj. da nastaje prijenosom s bolesne osobe na zdravu. Epidemiološka pojava nekog fenomena nikako ne znači njegovu zaraznost. Nema naučnih dokaza da je ono što zovu virus s-c-02 uzrok ili uzročnik kliničkog sindroma koji se ispoljava znakovima čišćenja gornjih i donjih disajnih puteva.

    4. Ono što kupljena rotšildska nauka potura pod uzročnikom kliničkog sindroma gripe isto tako može biti posljedica, a ne uzrok sindroma. Virus kao mrtva nakupina svačega, nađen u sluznici dišnih puteva, po svim kriterijima može značiti samo jedno: otrovnu izlučevinu stanica disajnog sistema koje izbacuju iz sebe ono što bi im uništilo disanje i metabolizam. Budući da se mukus, sluz disajnih puteva, drži priljubljeno, slepljeno za disajne kanale, iz razloga da prema sili teže ne bi potonula prema malim disajnim kanalima, to organizam koristi mehanizam kašlja koji namiče energiju za izbaciti otpad iz disajnih kanala. U zimskim mesecima, kad je više vlage u vazduhu, disajna sluz se razredi i tad ju je najlakše izbaciti. Od tud epidemijska pojava sindroma, a ne zbog toga što je napadnut živim patogenim mikroorganizmima.

    5. Povišena temperatura je odraz propadanja hiljada imunoloških stanica i bakterija koje jedu detritus, otpad i kad se nakupe previše, ugibaju oslobađajući svoje otpadne tvari koje podižu temperaturu. To povišenje temperature ubrzava protok krvi, a tim dotok kiseonika i ispiranje od toksina. Zato se na grip ne može stvoriti kolektivni imunitet, jer on nije ono za što ga smatraju, jer im tako odgovara! Od njega su napravili svinjski, ptičji, sidu…

    6. Grip je neuništiv jer je prirodan način velikog sezonskog /zimskog čišćenja organizma, odnosno sistema za disanje, a leti sistema za varenje.

    Ovo je moj rad i stojim iza svake reči.

    Ono što oni nazivaju virusom je genetski materijal koji nijedna nauka ne uzima kao dokaz uzroka ili uzročnika.
    Virusologija je stara koliko Hipokratova medicina.

    Hipokrat je rabio izraz virus i u prevodu znači otrovna izlučevina, a to znači da je stvara tiјelo, a ne da ona ulazi u tijelo.

    Sindrom gripe ispoljavaju češće ljudi koji su oslabljenog imuniteta iz bilo kojeg razloga, najčešće oni koji se nalaze pod hrpom lijekova. Zašto? Zato što su nakupili toliko otrova u svom tijelu da dobre bakterije i makrofagi ne mogu stići u vremenskoj jedinici izbaciti toliko toksina van.

    Virusologija nikad više neće biti laž u koju su je pretvorili rotšildski laboratorijski plaćenici, među kojima ima i naših đikana.

    Virusologija će postati naučna disciplina o načinu na koji se telo sezonski čisti od nakupljenih otrova.

    Zapamtite dobro što sam vam rekla u ovoj zadnjoj rečenici!

    Dr. Nada Jurinčić, penzionisani pedijatar s afričkim stažom u epidemijama.

  4. Cim neko kaze suprotno odma e on ne veruje.. ljudi, niti je ovo vakcina niti lek.. za bilo koju respiratornu bolest postoji lek i nije prenosno i zarazno imate milijarde iskustva gde su poz i neg zajedno i ne zaraze se.. imate ovi koji su vakcinisani isto poz, isto umiru.. ovo je geneticka nano hibridni organizam, jer se stvara hibridni digitalizovani svet.. nema veze sa antitelima, prate nesto drugo, koliko je zaslo u dnk.. zato kazu i treca, e posle koje se lepo ova tehnologija zalepi za dnk postajete hibridna bica u nano geneticki softver, sada smo povezani nas dnk sa svetloscu, tj. sa likom i nalikom Bozijem, i uvek greske kad pravimo povezani smo i dobijemo oprost.. luciferaza nova tehnologija odvaja kompletno bice od postojanja Bozijeg i postajemo hibridna bica odvojena vecno od tvorca i daha njegovog.. ali bez Bozije povezanosti dnk tesko da se replicira i ostaje, onda sledi nova boca gde se vrsi update, e onda ce ljudi moliti, kumiti za update jer se ziv covek raspada ttrosenjem dnk.. onda oni odlucuju, nano geneticki inzinjering sta mislite ko je na celu.. Imacete update, dacete sve ali zivot ni ovaj ni buduci necete imati jer ste svojom voljom odvojeni od Boga.. Toliko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *