Епидемијска слика забрињава, расте број пацијената у болницама и на респираторима

2

Vladimir Simicek/AFP via Getty Images

До сада је тестирано 3.388.114 људи, регистровано је 590.018 случајева коронавируса, а од последица болести преминуо је 5.231 пацијент.

12:03
Београд се приближава броју од 300.000 грађана који су примили другу дозу
У Београду је са јучерашњим даном вакцинисан и и другу дозу примио сваки пети становник и приближавамо се броју од 450.000 вакцинисаних у главном граду, што је велики успех, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Додао је да у популацији од 65 до 74 године више од 60 одсто вакцинисаних.

Навео је да се Град Београд брине о вакцинацији и да је зато најуспешнији регион у Србији.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да су кроз 52 мобилна пукта остварени значајни резултати у вакцинацији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У општинама Савски венац и Стари град вакцинисано је 74 одсто укупне популације, а скоро 30 одсто вакцинисаних је у општинама Сопот, Младеновац, Гроцка и Барајево.

11:26
Стевановић: Болнички капацитети на граници попуњености
Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић рекао је, након састанка директора ковид болница са министаром здравља Златибором Лончаром, да ситуација уопште није лака и да су болнички капацитети за пријем ковид пацијената само за наредна 24 сата.

Истакао је да ће покренути иницијативу да вакцина против ковида постане обавезна за здравствене раднике.

“Тиме бисмо прво заштитили здравствене раднике, затим бисмо повећали степен заштите самих пацијената и оних који се лече од ковида и оних који не лече од ковида, а дали и један допунски замах даљој вакцинацији становништва”, навео је Стевановић.

10:51
У српским срединама на КиМ 59 новоинфицираних особа
У српским срединама на КиМ регистровано је 59 новоинфицираних особа међу тестираних 135, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Новоболеле особе су из Зубиног Потока 14, Косовске Митровице 12, Штрпца 9, Звечана 8, Лепосавића 5, Грачанице и Прилужја по 4, Косовске Каменице 2 и Гњилана 1.

Активних је 826 случајева.

Од избијања епидемије од последица изазваних коронавирусом преминуло је 129 особа.

09:34
“Покушавамо да подигнемо старосну границу за улазак деце у Грчку без теста”
Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких радника, каже за РТС да деца до 10 година, у пратњи родитеља, неће морати да имају никакав додатни услов за улазак у Грчку.

Прочитајте још:  Пожар у селу Кљајићево код Сомбора – једна особа страдала, једна повређена

Истиче да су замолили да се размотри да се та граница помери на 12 или 14 година, чиме би се број породица које могу да путују значајно повећао.

09:20
Кон за РТС: Данас консултације око мера, у Београду се заравњује крива
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да ће данас бити одржане консултације Кризног штаба и Владе око противепидемијских мера. Додаје да се број заражених у Србији “стабилизовао на високом нивоу”, а у Београду се крива заравнила. Без обзира на све, нема опуштања, додаје Кон.
09:13
У Пчињском округу још 138 заражених, у болницама 154 пацијента
Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 423 узорка из Пчињског округа 138 је позитивно на коронавирус.

Од овог броја 70 је из Врања, 17 из Сурдулице, 15 из Владичиног Хана, 24 из Босилеграда, седам из Бујановца, четири из Прешева и један из Трговишта.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 365 прегледа, од којих је 87 број првих прегледа. Узоркована је крв код 178 пацијената и сачињен 131 РТГ плућа. Урађена су три пи-си-ар теста и 99 антигенских тестова, од којих су 53 позитивна на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 19 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 154 пацијента. Од тог броја 144 су позитивна на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију. На кисеонику је 86 пацијената.

На болничко лечење примљено је 20 пацијената, а отпуштена 34. Тренутно је у ковид болницама у Врању 18 слободних постеља.

Према последњим подацима, на територији града Врања првом дозом вакцинисане су 13.362 особе, док је и другу дозу примило 11.668 Врањанаца.

Прву и другу дозу “Синофарм” вакцине примило је 19.569 грађана, “Фајзер” 1.557, “спутник В” 3.449, док је прву дозу “Астра–Зенека” вакцине примило 455 грађана.

Прочитајте још:  Усташе опет дивљају: Усташки симболи на цркви у Далмацији

08:49
“Гојазни тинејџери најкритичнија категорија ковид пацијената међу децом”
Начелница Дечије клинике Клиничко-болничког центра “Др Драгиша Мишовић” докторка Оливера Остојић каже за РТС да је тренутно у болници 25 деце и 17 пратилаца – њихових мајки које су такође ковид позитивне.

“У току ноћи није било пријема, али викенд је био са нешто већим бројем пријема него што смо очекивали, тако да ова недеља креће са повећаним бројем пацијената, већим него што смо имали у претходним недељама”, наводи докторка Остојић.

Каже да се клиничка слика мења и да су у питању нешто озбиљније обостране упале плућа код старије деце.

“Имамо и мању децу са високим температурама. Питање је да ли је то само корона инфекција или неки од ових сезонских респираторних вируса”, истиче докторка Остојић.

Наводи да је 50 одсто деце из Београда, а 50 одсто из унутрашњости.

“Приметили смо у последњих пар месеци да су тинејџери који су гојазни најкритичнија категорија ковид пацијената што се тиче дечије популације”, наглашава докторка Остојић.

Каже да они већ долазе са израженом клиничком сликом и потврђеном упалом плућа.

“Такви пацијенти имају потребу за кисеоничном терапијоим која траје пар дана и имају потребу за терапијом којом лечимо и одрасле ковид пацијенте. Они добро реагују на терапију и одлазе кући брже у односу на одрасле пацијенте”, објашњава докторка Остојић.

Каже и да је и последње две до три недеље скоро дуплиран број амбулантних прегледа.

“Притисак још увек није превелик, али могу да кажем да је овај талас показао да је много више деце заражено него у прошлим таласима”, истиче докторка Остојић.

Извештај Тање Зиндовић
08:40
Ђерлек: Нема простора за попуштање мера
Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да ће данас током поподнева Србија прећи бројку од милион грађана који ће примити обе дозе вакцине.

Поручује да је британски сој толико бруталан да нам задаје озбиљне проблеме, као и да здравствени радници улажу последње атоме снаге.

Прочитајте још:  ИВАЊДАН ЈЕ ТОЛИKО ВЕЛИK ПРАЗНИK ДА СЕ СУНЦЕ 3 ПУТА ЗАУСТАВЉА: Ево зашто је важно да сутра исплетете венац од цвећа!

Сматра да нема простора за попуштање мера.

“Гледајући бројке, 41 особа је јуче изгубила борбу са ковидом, пуне су нам болнице. То ће донети Кризни штаб да ли ће мере бити попуштене, али моје лично мишљење је да нема простора за попуштање мера. И ове које смо донели се крше и треба нам много више озбиљности и солидарности да бисмо победили коронавирус”, истакао је Ђерлек.

08:09
У Пироту данас вакцинисање другом дозом “Синофарма” и “спутњика”
Одзив за вакцинацију у Пиротском округу је за сада добар, до сада је вакцинисано око 17.000 грађана.

Епидемијска ситуација је неповољна са тенденцијом преласка у ванредну јер се вирус брзо шири.

Др Марина Манић из ДЗ Пирот каже да је одзив задовољавајући али да постоји могућност да буде и већи.

Тренутно су грађанима доступне све вакцине осим “Астра-Зенеке”, пошто грађани, додаје, нису били заинтересовани за њу. Данас ће се давати друга доза вакцина “Синофарм” и “спутњик”.

Мобилни тимови од прошле недеље обилазили су сеоска подручја и вакцинисали око 110 грађана старијих од 75 година.

Према последњем пресеку у Србији је на коронавирус тестирано 14.079 особа, од којих је позитивно 4.512, док је 41 особа преминула.

Широм Србије хоспитализовано је 7.116 пацијената, од којих је на респираторима 252.

Војна болница Ниш поново je јуче ушла у ковид систем и са 86 лежајева, од чега је 46 кисеоничних места.

Највећи број новозаражених је у Београду – 1.104. Троцифрен број новооболелих забележен је у Нишу – 285, Новом Саду – 209, Крагујевцу – 147 и Краљеву – 123.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да ће мере против пандемије бити ублажене првог дана када се за то стекну услови и када епидемиолози буду сагласни са тим.

Председник је истакао да је најважније да прво почну да падају бројеви и да ће онда мере бити попуштене, као и да то није политичка одлука.

На Институт “Торлак” јуче је је допремљено 23.570 доза Фајзерових вакцина.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Епидемијска слика забрињава, расте број пацијената у болницама и на респираторима

  1. “….65 до 74 године више од 60 одсто вакцинисаних….”
    А што је баш та старосна граница важна?
    Па због растерећења опљачканог пензионог фонд

  2. Расте број “пелцованих” па нормално је да расте и број заражених којекаквим ђубретом кроз крв, није ваљда да су будале мислиле да је у бочицама мелем биљни миришљави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *