Преподобни Пајсије Светогорац: Страшни суд који долази

0
Старац Пајсије

– Старче, како се очишћује душа?

– Ако се човек труди у чувању и неговању заповести Божијих, ако он ради на себи, ако се чисти од страсти, онда се његов ум просветљује. Он се узноси на висину созерцања и његова душа постаје таква каква је била душа човека до пада првосазданих људи.

У таквом стању човек ће се налазити после васкрсења мртвих. Међутим, савршено очистивши се од страсти, човек може видети васкрсење своје душе још пре општег васкрсења. Ако се то догоди онда ће његово тело бити ангелско, бестелесно и за материјалну храну он неће марити.

– Старче, а како ће се одвијати Страшни Суд?– На Страшном Суду, у једном тренутку ће бити откривено у каквом стању се налази сваки човек. Свако ће отићи на место кога је он сам достојан. Свако ће, као на телевизору, видети и своју сопствену недостојност и духовно стање другог. Човек ће, као у огледалу, гледати свога ближњег и, погнуте главе, отићи на своје место. На пример, снаха је у овоземаљском животу седела поред своје свекрве, ленчарећи, а свекрва је са сломљеном ногом бринула о њеном, снахином, сину – свом унуку.

Ако на Страшном Суду та снаја види да Христос шаље њену свекрву у Рај, а њу саму тамо не узима, онда она не може ништа приговорити и питати Христа, зашто Он тако ради. Баш та овоземаљска сцена ће стајати пред њеним очима. Она ће се сетити како је њена свекрва, са сломљеном ногом, чувала унука и неће се усудити да крочи у Рај.Наравно, она сама не може се „сместити“ у Рај. Али, на пример, монаси виде те тешкоће, та искушења, која су преживљавали мирјани, виде, како су их преодолевали. Ако су монаси живели неправилно, то ће они, обореног погледа сами отићи на место које заслужују. Монахиње, које нису угодиле Богу, видеће на Страшном Суду мајке-хероје, које нису давале монашке завете, нису имале те благослове и повољние могућности, које имају монахиње и, упркос томе, учиниле подвиг и достигле високо духовно смирење.

Како ће, видећи све то, да се постиде монаси за ситнице и подлости, којима су се бавили и од којих су се и сами мучили! Овако ће, – говори ми мисао – протећи Страшни Суд. То јест, на Страшном Суду Христос неће говорити: „Дођи овамо, шта си то тамо урадио?“ или „Ти ћеш у ад, а ти у Рај“. Не: сваки човек, поредећи се са другим, сам ће отићи на оно место које заслужује.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Извор: „Москва Трећи Рим“

Превод за „Борбу за веру“: Д.В.БОНУС ВИДЕО:

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.