ПОВОДОМ НАСИЉА НАД НАДЕЖДОМ АЛЕКСИЋ ВУКСАНОВИЋ, ЧЛАНИЦОМ САВЕТА НВО- ПОКРЕТ ЗА ЗАШТИТУ ЉУДСКИХ ПРАВА

0
пензије

Shutterstock

Обраћамо се у вези Надеждe Алексић Вуксановић ( 1942), пензионисане архитекте, Светозара Ћоровића 23 у Београду, жртве насиља сустанара у њеној породичној згради на датој адреси, чији је она двотрећински власник. Она је чланица Савета наше НВО, интелектуалка од интегритета, врсни архитект, уважавана и поштована на радном месту, у суседству, и oд познаника, врло ваљан члан заједнице, ужива углед у окружењу. Позната је као часна и разумна особа.
Сустанари у згради у стану изнад њеног, власница 1/3 стана Љиљана Исајловић, зет Милан Богдановић, и њена кћерка Марина Богдановић Миланова супруга, имају четворо мале деце, континуелно угрожавају њену личну безбедност и имовинску сигурност, врше притиске, застрашивања и насиље над њом, са циљем да је принуде да се не супротставља незаконитом узурпирању имовине.

Њен стан се налази у приземљу куће, завучен и изолован у дворишту.Улаз у кућу се обавља преко улазне капије у двориште, која гледа на улицу Светозара Ћоровића. Kрај je по изјавама становника овога кварта, и на основу исказа полиције, познат по разбојништвима. За Надежду је врло битно да буду закључана спољна врата дворишта, да колико толико буде заштићена, јер живи сама, Ова капија је ранијих година била често откључана, после недавне интервенције Полиције Палилула, сустанари су углавном закључавали спољну капију, да би je у последње време опет остављали откључану..

Зграда се налази у дворишту, кроз врата зграде инкриминисани сустанари улазе у свој стан на спрату.А госпођа Вуксановић, поред улаза у сvoj стан из ниског приземља у дворишту иза куће, улази у стан и на та врата зграде, преко заједничког степеништа.За њу је врло битно да и та врата од зграде буду закључавана, да тако колико толико, буде заштићена од провалника, и од хладноће у зимским месецима.




Поменути Милан Богдановић је децембра прошле године поново поломио браву улаза у зграду, Упркос учтивих захтева Надежде Вуксановић да је врати у првобитно стање то обећава, али не чини. Саслушан је од господина Љубише Бјелице, сарадника Полиције Палилула 24.02,2021 године, али Милан Богдановић још није браву поправио. Богдановић је полупао прозоре у степеништу зграде у близини врата стана Надежде Вуксановћ. Врата зграде су даноноћно широм отворена.Настала је немогућност загревања стана, услед појачане хладноће у стану oнa побољева од прехладе, у овоме периоду је драстично повећана потрошња електричне енергије у њеном домаћинству, према рачуну ЕДБ за 63 %.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Амнести: Фејсбук и Гугл угрожавају људска права прикупљањем личних података!

Закључавање капије је регулисано Законом о становању РС и Одлуком о правилима кућног реда у зградама на територији Београда У њеној згради не постојi интерфон за позивање станара, договорено је да се капија стално закључава. Да се врата зграде од децембра прошле године до данас не закључавају сведоче:

1.Томислав Крсмановић, улица Станка Пауновића 70,11090 Београд, председник НВО Покрет за заштиту људских права. Матични број 28008490-ПИБ.106598373. Мобилни телефон-064-3095176

2. Ванда Шајкаш,Иванковачка број 24, телефон број 011-2754779

Одлуком о правилима кућног реда у зградама на територији Београда,Члан 5-Радним данима у времену од 14.00 до 16.00 и од 22.00 до 7.00 часова наредног дана, а у данима викенда у времену од 14.00 до 16.00 часова и од 22.00 до 8.00 часова суботом и 10.00 часова недељом, станари се морају понашати на начин који обезбеђује мир и тишину у згради (време одмора). Члан 6-У коришћењу посебних делова зграде, а нарочито у време одмора, забрањено је: виком, трчањем, скакањем и сличним поступцима правити буку и нарушавати мир у згради.

Надежда годинама трпи несносну тортуру, лупање по плафону, скакање, трчање, ударање у под , бесомучно газе , понекад се чује вриска деце, све у позним ноћним сатима.

Сведоци:

1.Томислав Крсмановић, улица Станка Пауновића 70,11090 Београд, председник НВО Покрет за заштиту људских права.
2.Ванда Шајкаш, Иванковачка 24 , је видела огласе у суседству да они продају псе. Мени су се обраћали купци испред зграде куће.




У ноћи између 27 и 28 августа 2016 , око 1 час и 15 минута, уз страховиту лупу и ломљаву Милан Богдановић je развалио браву врата у кући у дворишту. Брава је у овоме временском вишегодишњем периоду више пута ломљена, како на улазној капији на улици, тако и на капији на улазу у кућу из дворишта, и на вратима куће.

Милан Богдановић joj се испред куће на улици дрско и претећи обратио:,, Како се усуђујеш да ме пријавиш полицији да не закључавам капију.“ Потом је пре подне излетео у двориште заједничке зграде уз помамну вику, са њим је била његова супруга Марина, која је залупала песницама на врата стана
Милан Богдановић joj је лично претио октобра 2015.године, када је погрешно приказан број станара у стану број 2, уместо званично три, колико је пријављено у Инфостану, а сада дефакто их има седам , укључујући четворо мале деце, на која се највише троши вода, пa je Надежда приморана да плаћа до данашњих дана увећану суму за потрошњу воде. Октобра 2015.године се учтиво обратила Богдановићу да каже колико има станара у њиховом стану, да би се обавила правична расподела, да се плаћа сходно броју станара. Oн је одговорио претећи:,, Ако се буниш, имаћеш са мном посла“.

Прочитајте још:  Момци из Београда удовољили "Инцијативи младих": Дали им још посла за кречење а они се буне (ВИДЕО)

Обављали су неовлашћене грађевинске радове, онемогућавају јој приступ тавану, не одржавају инсталације у стану те је долазило до изливања канализације у њен стан. Услед оваквог хаотичног стања у згради плафон у њеном купатилу и WC-у је руиниран, због квашења воде око канализационих цеви из горњег спрата од 1998 године, када су били грађевински радови, у стану сувласника. Дошло је до пуцања плафона у дневној соби на два места, дужине око један метар и по, или два метра и више. Долази до опадања фасаде са спрата сувласника на њену терасу, настрешницу балкона и у двориште. Проузрокована су оштећења степеница које воде од улице према дворишту услед уношења кабастих предмета дуги низ година, а оштећења нису била поправљана. Зграда је руиирана , а што је имало и последице на њен стан..Сустанари одбијају сарадњу, да суседски односи буду засновани на међусобном уважавању и договору. Уместо договора, спроводе претње и дуги низ година се насилнички понашају.

Госпођа Вуксановић је била жртва уличара, силеџија, живи у сталном страху од лопова и провалника. Њој је на горе наведеној адреси 29.августа 2016.године у 20 часова и 5 минута пришла на улазу у њену зграду непозната мушка особа ромске националности , и после неколико претњи грубо отргла са врата медаљон и златни ланчић, наневши јој огреботину по врату. Догађај се одиграо на капији, којом приликом је агресор претећи захтевао од ње да га пусти у њен стан.




Овоме насилничком акту над немоћном женом је претходио насилан улазак у њен стан на датој адреси средином јула 2016.године око 16 часова, младића око 20 година, ромске националности, који је се без њене дозволе и сазнања неопажено увукао у њен стан. Врло узнемирена престрашена га ја запитала:,, Шта ви тражите овде“.? Након чега је се он окренуо и побегао, којом приликом се оклизнуо и повредио.

Прочитајте још:  Синиша Љепојевић: Ко је власт у Србији?

Охрабрени Милан Богдановић је у петак 2 априла ове године око 16 часова и 45 минута на капији заједничког дворишта на адреси Светозара Ћоровића 23 у Београду са још једним мушкарцом насрнуо на незаштићену сусетку Наду Алексић Вуксановић, док је откључавала уличну капију на улазу у двориште. Из Богдановићевог аутомобила паркираног на тротоара су изашли Милан Богдановић и још један средовечан мршав мушкарац, који је с `леђа се дрско претећи обратио госпођи Вуксановић: “Не закључавајте“.Надежда је преплашена ушла у двориште. За њом њих двојица. На делу је најновије дрско застрашивање и психичко насиље, она је два пута нападнута од криминалаца управо испред те капије, која треба да буде закључавана, а то спречава Богдановић , Богдановић је више пута ломио браву на вратима на улазу у зграду , годинама застрашује и злоставља неаштићену жену. Кроз незакључаване капије су у пар наврата улазили уличари насилно у њен стан, кроз њено двориште проваљивали у суседне станове. То зна Богдановић који овако чинећи има за циљ да јој разори здравље, да је обеспомоћи да не може да му се одупри у узурпацији њене имовине. Што је објашњено у претходним поднесцима.

Надежда се годинама обраћала на разне адресе, например Полицији Палилула, Центру за социјални рад Палилула, органима Општине Палилула, Комуналној Инспекцији Општине Палилула, судовима, државним органима, појединим НВО. Упркос тога, насиље над њом се наставља. Лишена je у њеним годинама, у њеном стану живота без узнемиравања, мирног сна, нарушавању здравља.




Њене неприлике са станарима породичне куће су се осетно погоршавале након смрти супруга 2012.године, кулиминирају данашњих дана, сустанари су се окомили на незаштићену жену, да сломе њен отпор и да јој тако снемоћалој отимају делове њене имовине. .

Не ради се само о физичком насиљу. На делу је опако психичко насиље.Циљ је сломити њен отпор и виталност. Да не може да се брани.

Она је жртва насиља над женама и од стране криминалаца.
Држава почиње енергичан обрачун са насилницима.

ЕУ, САД и међународне органиѕације захтевају од Владе Србије да сстане на пут насиљу у породици и према женама.
Захтевамо од државних органа, НВО, медија да подрже Надежду Алексић Вуксановић и насилника ХИТНО приведу правди.
Томислав Крсмановић, председник
Томислав Крсмановић

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *