Студенти разумели да им професор вакцинама условљава испит

1
Правни факултет у Београду (Фото: Н1)

Студенти прве године Правног факултета у Београду остали су затечени када им је, како кажу, професор Основа социологије права, др Саша Бован, недавно рекао да неће моћи код њега да изађу на испит ако нису вакцинисани против ковида 19. Имена академаца, које и лично знамо, позната су редакцији и они тврде да им је поменути услов професор Бован поновио и на онлајн предавањима и вежбама.

Академци истичу да у Бовановом гласу нимало није било шаљивог призвука и питају да ли је то, између осталог, демонстрирање силе јачег над слабијим, или имамо случај кршења права на лични интегритет које, у области медицине, подразумева слободан пристанак, према Повељи Европске уније о основним правима. Подсећају да је сам др Златибор Лончар, министар здравља, пре стизања цепива у Србију рекао да вакцина неће бити обавезна него препоручена.

Проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, од екипе „Политике” први пут је чуо да неко у установи којом руководи помиње вакцинацију као услов за излазак на испит.

– Био сам на факултету, имао сам посла, али нико то није помињао. Нисам чуо да је професор Бован тако нешто тражио од студената, нису се жалили деканату. Можда је нешто поменуо у том контексту, па га нису разумели – објаснио је Зоран Мирковић.Професор Бован је негирао да вакцинацију поставља као услов за излазак на испит код њега. Каже да то није рекао. Истиче да је помињао студентима вакцине, али да је то, у ствари, била шала испричана у контексту наставне јединице коју им је предавао.

– Очигледно ме нису слушали. Речено је хипотетички, као пример у наставној јединици која говори о националној одговорности и солидарности. Сигурно нећу да им тражим ПЦР тестове пред испит. Студенти седе код куће на ушима, играју игрице и не слушају добро шта им причам. Нећу да кажем да су злонамерни или глупи – смиреним тоном објаснио је Бован.

Није крио изненађење због онога што интересује новинаре нашег листа и прокоментарисао је да је мислио да га зовемо као стручњака због озбиљних социолошких анализа.

– Рекосте да сте из „Политике”, па зар се ви бавите тиме, то није тема ни за „Српски телеграф”. Нећу онда да поздравим ваше уреднике – закључио је проф. Саша Бован.Могуће је да је баш „Српски телеграф” професору Бовану пао на памет јер је у августу пре три године на њиховом порталу „Република” поприлично оцрњен у тексту под насловом „Скандал који озбиљно нарушава углед образовања”, и то под упечатљивим наднасловом, који му је наметнуо не баш омиљени надимак међу студентима – „Батинаш постаје директор школе”. Ако занемаримо таблоидни наслов који, наравно, треба узети с резервом, суштина поменуте рубрике је обавештавање јавности да је овај професор Правног факултета био привремено постављен за вршиоца дужности председника нове академије, настале спајањем Београдске пословне школе и Високе пословне школе струковних студија из Блаца.

Министарство просвете: прописи не дефинишу обавезност вакцинације

Да ли професори универзитета у Србији смеју да постављају вакцинацију студената против ковида 19 као услов за излазак на испит или испуњење предиспитних обавеза, упитали смо Бранка Ружића, министра просвете.

Одговор који је из министарства достављен „Политици” гласи: „Не постоји ниједан пропис којим се дефинише обавезност вакцинације за студенте као услов да присуствују предавањима или вежбама на факултету.”

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Драгана Јокић-Стаменковић / Политика

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.